2009. július 17.

Miből tartja fenn magát a Vízgazdálkodási Társulat?

Szivattyútelepből 13, csatornából 450 kilométer

Sok-sok évtizeddel ezelőtt a mai Vízgazdálkodási Társulatok elődei főleg a mezőgazdasági termelés biztonsága érdekében jöttek létre ármentesítési, vízrendezési, vízkár-elhárítási feladatok végett. Ez később kiegészült a belvizek tervszerű elvezetésével és az öntözési szolgáltatásokkal. A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat mindemellett közel 450 kilométernyi csatorna karbantartásáról és 13 elektromos vízátemelő szivattyútelep kezeléséről is gondoskodik hatalmas működési területén. És ha szükséges friss vizet emel a Kurcába, különösen az öntözési szezonban. Kérdés, hogyan teremtik elő a működési költségek fedezetét? Erre válaszol Ugrai Bálint, a társulat ügyvezető igazgatója.

- Társulatunk önfenntartó. Állandó bevételi forrásunk az érdekeltségi hozzájárulás, hektáronként 850 forint, amit a földterülettel, használati joggal, földtulajdonnal rendelkező termelők, gazdálkodók, agrárszervezetek fizetnek. Ez évente összesen mintegy 50 millió forint, de ez csak kisebb részét fedezi a költségeinknek. A többi forrást, a többi pénzalapot vállalkozói munkáinkból állítjuk elő, például részt veszünk Fábiánsebestyénben, a Pankota-Kórógy Kft. sertéstelepének egyfajta rekonstrukciójában, továbbá alvállalkozók vagyunk a ligetnél a Vecseri-fokot érintő környezeti átalakításnál.

- A homokos vidéken működő társulatoknál alacsonyabb az összeg, nálunk a kötött talaj és a több száz kilométer hosszú csatornahálózat is alakítja a díj mértékét. Az érdekeltségi hozzájárulás egyébként az önerőt, az önrészt igénylő pályázatok eredményessége szempontjából is rendkívül fontos és jelentős tényező. Az idén így 331 millió forint támogatást nyertünk a vízkárelhárításhoz, az öntözésfejlesztéshez és ennek következményeként, háromszoros értékű munkát tudunk elvégezni. Még annyit hozzáfűznék az érdekeltségi hozzájáruláshoz, hogy abban a szolidaritás elve is kifejeződik. Tehát a vízjárást tekintve nem kérhetünk kevesebb díjat attól a gazdálkodótól, akinek partos részen van a területe, és nem kérhetünk többet attól, akinek alacsonyabb fekvésű a földje - fejezte be nyilatkozatát Ugrai Bálint, a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója.

-bert