2009. július 17.

A kórház minőség-elemzése

Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjának adatai szerint, az egészségügyi intézmények minőségének elemzése alapján a Dr. Bugyi István Kórházhoz tavaly 19 beteg vagy hozzátartozó által benyújtott panasz érkezett be, ebből hatot talált megalapozottnak a döntéshozó. A betegjogi képviselőhöz 2008-ban 10 panasz érkezett be.

Az országos átlagnál kevesebb hely miatt a szentesi kórházban a 14 évnél fiatalabbak is kénytelenek felnőtt kórteremben feküdni, a velük éjszakázó szülőktől viszont nem kérnek pénzt. A szentesi kórház 1 és 2 ágyas kórteremből jobban áll az átlagnál, előbbiből 13, utóbbiból 35 áll rendelkezésre. Az intézmény várólistát vezet a következő műtétekre: mandula-, orrmandula-, orrmelléküregek műtétei; térd- és csípőprotézis-műtét; epekövesség miatti beavatkozás; laparoszkópia; katéteres epekőoldás; hasfali, lágyéksérvműtét implantátum beültetése; sérvműtétek (hasfali, lágyék-, köldök-, combsérv) implantátum beültetése nélkül; prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei és nőgyógyászati műtétek.

A Dr. Bugyi István Kórházban osztályonként van "panaszláda", amelyen keresztül anonim módon közölhetik kifogásaikat vagy elégedettségüket.

Az egészségügyi intézmény dolgozóinak kifizeti a túlórát, ennek díjazása a kollektív szerződésben rögzített. A kórház munkatársai ingyen mehetnek fürdőbe, ingyenes a jogsegélyszolgálat, viszont nem jár nekik ingyenes szűrővizsgálat, nem szerveznek számukra kulturális programokat, és nem támogatják anyagilag sporttevékenységüket. Érdekes, annak ellenére, hogy egy súlyponti kórházról van szó, sem a sürgősségi, sem a szülészeti ellátásról nem adnak információt Dolgozói elégedettségi vizsgálatot utoljára 2009-ben végeztek, akkor a dolgozók 74 százaléka válaszolt a kérdőívre. A vizsgálat - melyben felmérték a dolgozók intézményt érintő változtatási javaslatait is - eredményéről a kórház munkatársai kaptak visszajelzést, de beavatkozás ennek hatására még nem történt.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján található linkek közül a kardiológia, az onkológia, a szülészet, a sürgősségi betegellátás és a szervdonáció tekintetében nincs kitöltött adatmező, az adatok hiányoznak.