2009. július 17.

Nyári sportolás a ligetben

Virág Máté, Korom Tamás, Ajkay Norbert
F16 Csapat Vidékbajnok a Szentesi Tenisz Klubból
1897-ben már volt teniszlabda pattogás a mai teniszpályák területén. Az országosan is ritka szépségű helyen, előbb a múzeum mögötti három pályán, aztán az 1960-as évektől dr. Lakos Sándor vezetésével elkészült a többi pálya is. A környezet ideális volt a kikapcsolódásra, de a versenyszerű sportolásra is. 1913-tól az SZTE mint egyesület is pártfogásba vette a teniszt, és azóta - ugyan már több név alatt is, például Pedagógus Fáklya Sportkör, aztán Kinizsi TE - sokan élnek azzal a szórakozási és sportolási lehetőséggel, amit a tenisz kínál.

A tenisz történetéhez hozzátartozik, hogy egy időben ez volt a "húzóágazat" a szentesi sportban. Egy-egy május 1-i felvonuláskor az egész város láthatta, hogy mennyi gyerek, és mennyi éremmel a nyakában vonult fel büszkén a nézelődők, ünneplők előtt. A múlt század 60-70-es éveiben magyar és külföldi sztárok, magyar és országos bajnokok, Davis kupa játékosok részvételével rendezték meg a több napos I. osztályú, Alföld Kupa versenyt. Ahol az akkori magyar teniszsport krémje (Taróczi, Baranyi, Szőke, Benyik, Tarján Pista, Jószai Klári, Rózsavölgyi Éva, a Szörényi testvérek, Bécsi Ibolya vagy éppen dr. Pethőné Pataki Ilona) vett részt, és töltötte meg a pályákat, a Petőfi szállót és egyéb szálláshelyeket. Abban az időben nem volt ilyen gazdag a versenynaptár, egy időpontban az országban csak egy kiemelt versenyt rendeztek, és a "menők" így mindenhova el tudtak jutni.

1999-tól aztán kivált az akkor Szentesi Kinizsi TE-ből egy csoport, és Szentesi Tenisz Klub néven új egyesületet alakítottak. Ezzel egy új fejezet indult a sport szentesi életében. Mészáros Zoltán egyesületi elnök vezetésével az addigi nyári sportot "téliesítették", hiszen két sátor felépítésével - fedett pályán, salakon - most már rossz időben is hódolhatnak szenvedélyüknek a játékosok.

Bakos László, az egyesület vezetőedzője elmondta, hogy egyesületük célja az amatőr és a versenyszerű teniszezés elősegítése. Elsősorban női csapatot versenyeztetnek, de kiemelt szerepet fordítanak az utánpótlás nevelésre is. Külön szerződés köti őket a Szent Erzsébet iskolához, ahol Varjú Attila vezetésével 6-8 éves gyerekek sajátíthatják el az alapokat, és ha van valakinek kedve, kitartása, akkor őket le is igazolják az egyesületbe. Nyaranta 3-4 kurzusban tenisztanfolyamokat indítanak kezdők, haladók, sőt kezdő felnőttek számára is.

Várják a jelentkezőket, az olyan gyerekeket, akik a nyári szabadidejüket hasznosan és egészségesen akarják eltölteni, de szívesen látják azokat is, akik már haladók, és szeretnének eredményt elérni ebben a sportban.

Garai Sz. Imre