2009. július 17.

Pontonhidat építenének a Dunára

Elképzelhető, hogy a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái a Margit-híd felújításának idejére pontonhidat építenek a Dunán. Már megtartották az ezzel kapcsolatos terepszemléket, a Duna parton jelen volt Nyers József mérnök ezredes is, a szentesi alakulat parancsnoka.

Korábban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megkereste dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert azzal az elképzeléssel, hogy egy ideiglenes honvédségi pontonhíd felállításával lehetne segíteni a budapesti gépkocsiforgalmat a Margit-híd felújításának ideje alatt. Majd a honvédelmi miniszter elrendelte a helyszíni szemlét, melyben megvizsgálták a pontonhíd esetleges megépítésének lehetőségét.

Nyers József mérnök ezredes a terepszemle után elmondta: a Magyar Honvédségnél a PMP szalaghíd van rendszeresítve, amely készletekből, azaz hajókból, pontonelemekből és szállítóeszközökből áll. Egy készlettel 227 méternyi hidat képesek a szentesi katonák építeni, a zászlóalj birtokában pedig jelenleg három készlet van. A híd teherbírása 65 tonna, teljes szélessége 8 méter, a pályaszélessége pedig, amin a forgalmat át tudja engedni 6 méter 51 centiméter. A híd hossza természetesen a folyó vízállásától függ. A pontonhidat elsősorban katonai célokra szokták használni, de biztonsági intézkedések végrehajtása után közúti közlekedésre is igénybe vehető. A pontonhidak katonai alkalmazása során egyirányú forgalommal számolnak, ezért a hídon maximum 600-800 gépjármű haladhat át óránként. A járművek maximum 30 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek az ideiglenes hídon - hangsúlyozta az ezredes.

A szentesi alakulat egyébként 2003-ban már vert hidat a Dunán. Akkor, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából állt az Európa-híd, amelyen gyalogosok közlekedtek. Ahhoz azonban, hogy a Margit-híd felújításának idejére felállítandó átkelő biztonságosan működjön, éjszakai közlekedésre is alkalmassá kell tenni. A pontonhíd felállításához 480 katonára lenne szükség, üzemeltetése napi 20 millió forintba kerülne, ebben azonban még nincs benne a szükséges karbantartások költsége.