2009. július 17.

Pezseg a vízilabda körül az élet

Madarász MihályJúlius 14-én a Páterházban sajtótájékoztatón tájékoztatta a médiát az újjáalakult Szentesi Vízilabda Klub elnöksége a következő bajnoki idényre való felkészülés feladatairól.

Az új elnök Madarász Mihály elmondta, hogy nehéz helyzetben vállalata el a klub vezetését, hiszen fiatal kora és korlátozott szabadideje nem teszi lehetővé, hogy annyit foglalkozzon a csapatok napi gondjaival amennyit szeretne. Azt vállalta, hogy a klub anyagi helyzetétének javításán fáradozik. Új támogatókat keres, és a régebbieket is megpróbálja aktivizálni.

Sajnos az anyagi helyzet továbbra sem ad okot az optimizmusra, és ebből adódóan a klub alkalmazottjainak a bérét 20 százalékkal csökkentették, illetve emelték a tagsági díjak összegét is. Az utánpótlás nevelést továbbra is kiemelten fontosnak tartják, és ezért a korábbi elnökség által elkezdett folyamatot továbbviszik. Pont került annak a végére, hogy a Horváth Mihály Gimnázium ősszel beindítja az úszó és vízilabda sportosztályt, melynek mentora Kocsis István lesz. Továbbra is számítanak az úszószakosztály, név szerint Paulovits Tamás szakmai segítségére, mert közvetlen utánpótlásuk döntő része az úszók közül kerül ki.

Az egyesület napi, operatív igazgatói feladatait átadja Beleon Zsoltnak, aki a háttérben eddig is kellő szakértelemmel, kiváló kapcsolatokkal és lelkesedéssel végezte ezt a munkát.

Beleon Zsolt beszámolt az utánpótláscsapatok eredményeiről. 13 utánpótlás csapatot foglalkoztatnak, amelyből 11 részt vesz a különböző országos és vidék bajnokságokban, melyek során a gyerekek a környező országok csapataival is találkoznak bajnoki rendszerben. Költségvetésük döntő hányadát az utazási költségek teszik ki. Az egyesület alapított egy "házi" díjat, melyet a szakmai vezetés minden évben a legeredményesebb edzőnek ítél oda. Ezt most Oltyán Gyula, a serdülő lányok edzője kapta meg, megérdemelten, hiszen a tanítványai országos bajnokságot nyertek. Az utánpótlás leánycsapatok edzői: dr. Tóth Gyula, aki egyben a szakág-vezető is, Oltyán Gyula és Győri Eszter, a fiúknál pedig Szremkó Krisztina, Berki András, Pengő László, Kocsis István, Bíró Dániel, és ettől az idénytől Csendes Tamás. A fiúk szakág-vezetője Kádár József.

Egy kardinális problémára továbbra is megoldási lehetőséget keresnek, hiszen abban a délutáni 2-3 órában, amikor a csapatoknak (13 utánpótlás csapat!) edzeni kellene, szinte nincs szabad vízfelület.

A felnőtt női csapatnál még képlékeny a csapatépítés, de az már biztos, hogy sikerült megegyezni a Dominó játékosával, Takács Orsolyával, és végre sikerült Szentesre "csábítani" edzőként - és vészhelyzetben talán játékosként is - Zantleiter Krisztinát, aki 150-szeres válogatott, olimpikon, többszörös magyar bajnok, Világ Kupa győztes, Világbajnok és EB helyezett játékos. A közeljövőben azonban további változások is várhatók.

A felnőtt férfi csapatnál is voltak változások. Vannak, akikkel nem hosszabbították meg a szerződést. A csapat egyik húzóembere, Szőke Szabolcs pedig eligazolt a Szolnok csapatához. Az érkezési oldalon - bár még nincs vége az átigazolási időszaknak - komoly erősítést jelenthet, a Szegedről az édesapja révén szentesi kötődésű Éles Vilmos és a vásárhelyi-szegedi Kasza Attila, a Vasas nevelés, de a Kecskemétben játszó, balkezes Varga István. És a végére a csattanó: sikerült visszahívni Szabó Tamást. A célkitűzés a 10. hely elérése.

Az elnökség gratulált az Universiade-n parádésan szereplő magyar női vízilabda válogatott szakvezetőjének, Beleon Zsoltnak, edzőjének dr. Tóth Gyulának és a két szentesi játékosnak, Győri Eszternek és Jankovics Eszternek is.

Garai Sz. Imre