2009. július 17.

Autósügyességi verseny Csongrádon

Autósügyességi-verseny új ágát népszerűsítve rendeztek versenyt Csongrádon, a központban lévő nagy parkolóban. A szép számú közönség, néha sikongatva, néha hangos üdvrivalgással kísérte az autók mozgását, a kanyarvételt, a füstölgő gumikat az elmúlt hétvégén.

A főszervezők közül Molnár Zsolt elmondta, hogy a technikai sportágak nagyon népszerűek Csongrádon is, ezért gondoltak arra, hogy kuriózumként megszervezik ezt a bemutatót, versenyt. A szakma driftelésnek mondja ezt a fajta akadályversenyt, ahol talán nem is a legfontosabb a köridő. Értékelik a megjelenést, a kanyartechnikát, a látványt, a show-t.

A driftelésnek a lényege, hogy egyenes irányban a kocsik szinte nem is haladnak, hanem csúsztatják őket. Szándékosan kisodródnak, de mindezt irányított, kormányzott módon. Természetesen a gumik ilyenkor nagyon kopnak, szinte egy-egy rendezvény után cserélni is kell.

A szegvári Szabó Zsolt - jó név ebben a versenyágban - egy budapesti egyesület tagjaként országos hírnévre tett szert, ide is esélyesként érkezett. A közönség kedvence, hiszen amikor ő megy, akkor minden füstöl: a beton, a gumik, a kipufogó. A hatalmas, "karcos" hang is "jó pont". Minden olyan, ami egy motorsportot imádó ember szívét megdobogtatja. Zsolt most cserélt kocsit, a régi autója kicsit erősebb volt, de ezzel a BMW-vel sem kell szégyenkeznie, hiszen a több mint 260 LE az átlagautónál jobban igénybe veszi a kocsit, "szaggatja" a betont. Ezekkel a kocsikkal utcai forgalomban nem lehet részt venni, hiszen nagyon keményre állítják a rugózást, és a kipufogók sem felelnek meg a KRESZ-szabályoknak. A belső kiképzésük sem a kényelmet, hanem a biztonságot szolgálja.

A biztonságra is nagy gondot fordítanak. Versenyeken, bemutatókon is kötelező a bukósisak, a négy-öt pontos biztonsági öv, a merevítő rudak. A kijelölt akadálypályáról a közönséget kordonnal zárják ki. Egyszerre csak egy autó indul, és addig a másik nem mehet a pályára, amíg a versenyző célba nem ér.

A verseny célja mindenképpen az, hogy mindazoknak, akik nagyon szeretnek "menni", hajtani, azoknak szervezett és biztonságos körülmények között adjanak lehetőséget. Ne az utcán, a közúti forgalomban veszélyeztessék magukat, vagy a közlekedés többi résztvevőjét.

Garai Sz. Imre