2009. július 17.

Az örökségen veszekedtek

Kicsi ez az ország, mondogatjuk gyakran bizonyos dolgokban. A tényt alábbi alanyunk is bizonyíthatja. A fővárosban lopott, ellene a BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága adott ki körözést. A keresett személy Szentesig jutott el, a helyi rendőrök ugyanis elfogták. A folyamatban lévő ügyben lopás bűncselekménnyel vádolják.

Két testvér kemény, kézzelfogható vitájáról kapott bejelentést vasárnap reggel a rendőrség. A testvérek között elhúzódó vita odáig fajult, hogy az egyik testvér fegyverrel esett a másiknak, és arra próbálta kényszeríteni, hogy a sértett adja el azt a házat, amit az édesanyjától még a szülő életében kapott, és abból fizesse őt ki. Az elkövető részéről lényegében jogosnak vélt követelésről van szó, de hát a gond az, hogy a követelésének nem megfelelő módon próbált érvényt szerezni. Ellene önbíráskodás bűntette miatt indult eljárás. Az engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert a rendőrség lefoglalta.

Tűzesetből kettő is kijutott a rendőröknek a hétvégén. Szombatról vasárnapra virradóra a tűzoltóságtól kaptak bejelentést, hogy Hékéd határában nagykiterjedésű tűz van, és a tűzoltók idegenkezűséget feltételeztek. Amiből azt lehet következtetni, hogy a tűz gyújtogatás következménye. Az ügyben egyelőre ismeretlen tettes ellen rongálás bűntette miatt folyik eljárás.

A másik tűzesetnél már nem kellett beavatkozni a lánglovagoknak, mivel a családi ház utcafronti része előtt keletkezett tűz valószínűleg magától elaludt, azonban az idegenkezűség ez esetben is egyértelműen feltételezhető. Itt már garázdaság miatt folyik - egyelőre ismeretlen tettes ellen - a nyomozás.

Slágertémánk: a hét végén is több kerékpárt elloptak a városban. Köztük volt több lezáratlanul hagyott bicikli. Olyan eset is, hogy a tulajdonos a kerékpár kosarában hagyta a táskáját. Aztán csodálkozott azon, hogy elvitték. Tisztában vagyunk azzal, hogy alkalom szüli a tolvajt, a rendőrség sem győzi hangoztatni a lakosság körében, hogy ne adjanak lehetőséget a lopásra.

Fiatalkorú személy ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárás. A sztori úgy kezdődött, hogy az illető kölcsönkérte barátja motorját, amelyre nem rendelkezett vezetői engedéllyel. A motor tulajdonosa is ludas a dologban, mert nem győződött meg arról, hogy a barátjának, akinek kölcsönadja a motort, nincs vezetői engedélye. A rendőrjárőr igazoltatásakor a fiatalember a szabálysértési eljárás felelőssége alól úgy próbált kibújni, hogy a motor tulajdonosának az iratait vette elő a jármű oldalboxából, s azokat adta át az igazoltató rendőrnek. Ezzel a szabálysértés mellett büntetőjogi felelősséget vett a nyakába, mert más nevére szóló és kiállított okiratot használt fel hivatalos eljárásban, tettéért így közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell. Az sem kizárt, hogy büntetését hamis váddal is megfejelik.

L. J.