2009. július 17.

A művészet körforgásában

Pályakezdők: Keller Rita

Kerámia-festészet-tűzzománc tanszakon tanít a Jövőnkért művészeti iskolában, táncol, koreografál, zenét vág, legújabban pedig rajzfilmes tábort vezet a fővárosban. Mindez Keller Rita jellemzője. A 25 éves lány kiaknáz minden lehetőséget, melyben megmutathatja tehetségét.

Rajztehetségét tanár édesanyjától örökölhette, ezen a szakon végzett az SZTE Juhász Gyula pedagógusképző karán, amit még matematika szakpárral kezdett. Később a matekról az angolra váltott, amiből jövőre diplomázik. Nem volt tervben, hogy édesanyja iskolájában fog dolgozni, ám üresedés volt, így került a Jövőnkértbe, s a második évét zárta.

Az elmúlt egy évben elvégezte a Pannónia Filmstúdió animációsfilm-készítő tanfolyamát, majd egy sikeres húsvéti tábor után kérték fel, hogy egész nyáron vezessen rajzfilmes foglalkozásokat a fővárosban.

A rajzfilmes táborban Rita útmutatásai alapján a gyerekek éltre kelthetik rajzaikat. A résztvevők elkészíthettek haladó, növekvő mozgásokat, sőt delfinugrást és lufival felszállást is meg tudtak valósítani az animációs technikával, a tábor végén CD-re másolva meg is kapják művüket. Nagyon kreatív kis alkotókat ismert meg Rita. Azt mondja, lett volna már Szentesről is érdeklődő, s talán lesz is egy itteni tanítványa. Idehaza nehéz lenne megvalósítani egy ilyen animációs tábort, megfelelő felszerelés, például átvilágító asztal, firka-program híján.

Rita sűrű évet tudhat maga mögött: főiskola, tanítás, koreográfiák a szegvári Norna együttesnek (akiket még Fecsegő lányok néven ismertünk meg), nővére Balance tánccsoportjának is tagja, nekik a zenét is ő vágja.

Az eddigiekből is kiderült, hogy sok minden érdekli a lányt, örül is minden adódó lehetőségnek. Az a legjobb, hogy csupa olyasmivel foglalkozhat, amit szeret, s amíg tudja, betáblázza magát. Már a főiskola alatt is dolgozott, s boldog volt, hogy nem szorul zsebpénzre: napi 6 órában modellt ült a szegedi Tömörkény gimnázium grafikus növendékeinek, illetve koreográfiákat készített egy modelliskolának.

A munkakereséssel szerencséje volt, de egykori főiskolai csoporttársairól is úgy tudja, aki igazán pedagógus akart lenni, tényleg talált állást. Még ha esetleg nem is tanári pályán, de a négy éves rajztanári tanulmányaikat hasznosítani tudják.

Ritát nagyon vonzza a film és a színház világa, maszkmesteri tanfolyamra is elment volna, de nem volt rá 600 ezer forintja. Ugyanakkor nem tudna választani a pesti lehetőségek és a tanítás között. Fájó szívvel hagyná itt az iskolát, mint mondja, sok gyerekért tényleg megéri tanítani, látni azt, hogy egy gyerek önmagához képest mennyit fejlődik, észrevenni bennük a tehetséget.

D. J.