2009. július 17.

Fesztiváljáró zsonglőrök

Tűzszínház a kihívás a Hestia számára

Tehetséges, jó mozgáskultúrával megáldott fiatalok látványos és veszélyes mutatványa a tűzzel való ügyeskedés. Városunkban kevésbé ismert a Hestia tűz- és fényzsonglőr csoport, ám az országos referenciákat már szépen gyűjtögetik.

Két 23 éves fiú és egy 17 éves lány alkotja a formációt. Szűcs György és Gazsi Zoltán tették le pár éve a tűzzel való bemutatózás alapjait Szentesen, majd továbbléptek. A Hestia, mely nevét a görög mitológiában a tűz istennője után kapta, 2008 nyarán alakult. Bátori Kamilla később csatlakozott a fiúkhoz: bekönyörögte magát, addig is kitartóan gyakorolt egyedül. Ő az egyetlen, aki nem titkolja piromán hajlamait, egyszer wc-papírral majdnem az egész fürdőszobát felgyújtotta. A diáklány szülői beleegyezéssel vehet részt, amúgy a fiúk szerint nem a kor, hanem a szakmai rutin számít.

A mozdulatok finomításában az internet van segítségükre. A speciális zsonglőr kevlárt is ott rendelik, amelyből kiég a folyadék. Nem olcsó mulatság: az egy órára elég 6-7 liternyi folyadékra 3-4 ezret költenek, míg egy-egy eszköz, mely legfeljebb két évig használható, 10-15 ezer forintba kerül. A befektetett költségek visszajönnek, hiszen, mint mondják, mostanra keresetté vált a csoport. Egyik büszkeségük, hogy 3 év után ők az elsők, akik tűzgyújtási jogot kaptak a tokaji Hegyalja-fesztiválon, ahol ezekben a napokban több fellépésük volt. Mint ahogy a Budapesten rendezett sárkányhajó Európa-bajnokságon. Helybeli rendezvényen a Szentes-lapistói lepényfesztiválon debütálnak, aztán lehet őket látni a Szigeten, és a SZIN-en is. A kezdeti érdektelenséget tapasztalva, elhatározták, kezükbe veszik a dolgokat: töménytelen bemutatkozó e-mailt küldtek, rengeteget telefonálgattak szervezőknek, igényes weblapot csináltattak. Az országban egyedülálló produkciójuk a Vortex nevű, szintén szentesi, akrobatikus extrém harcművészeti csoporttal közösen tartott show. UV-fénnyel is bemutatóznak, ezt kifejezetten beltérben alkalmazzák. Tűzszínházi előadásra is készülnek a csataljai motoros fesztiválon, ezt komoly kihívásnak tartják, nagyon készülnek rá. Furának találják viszont, hogy szűkebb pátriájukban nem volt még módjuk bemutatkozni. Pedig itthon szívesebben, nagyobb életkedvvel lépnének fel, mint máshol, vallják be. Megelégednének évi 1-2 fellépéssel, valamint vágyuk egy tükrös gyakorlóterem, ez utóbbi keresésekor a fiatalok sokszor abba a falba ütköznek, hogy nem veszik őket komolyan. Egyetértenek abban, hogy egy városban több hasonló csoport már sok lenne, ezért is mentek máshová, kerülni szeretnék a konfliktusokat a Spiral Flames of Szentessel.

Jövő évi terveik elsősorban külföldre irányulnak: ha minden jól megy, lovas íjász műsorban szerepelnek Németországban, s szeretnének eljutni egy óriási tűzzsonglőr találkozóra Franciaországba. Egyébként György Szegeden egyetemista, Kamilla a Horváth Mihály Gimnáziumban tanul, Zoltán már dolgozik. Tudják, hazánkban tűzzsonglőrködésből nem lehet megélni.

D. J.