XL. évfolyam 48. szám

2008. december 5.

Hungarikum lett a libamáj

Januárban újraindítja a vágást a Hungerit Zrt.

A Hungerit Zrt. szeptember 1-jén hagyta abba a hízott kacsa és liba feldolgozását, augusztus 27-én vágtak utoljára hízott árut. Ez a kényszerű lépés közel 28-30 ezer darab áru kiesését jelentette a cégnek hetente. És mivel ezt nem pótolhatták mással, a miatt létszámleépítést kellett végrehajtaniuk. Előbb 200 emberről volt szó, azt mondták folyamatosan küldik el a munkásokat, végül száznál valamivel több dolgozó maradt a gyárban belőlük, mivel menetközben bejött a darabolt pecsenyekacsa eladás is. A darabolásoknál mindig plusz létszám kell, így a maradókkal tudták tartani a létszámot.

2008. december 5.

Téli közmunkaprogram

Az önkormányzat téli közmunkaprogram szervezésére nyújtott be pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz kistérségünk négy másik településének önkormányzatával együtt. A pályázatban a kistérség 5 településén 40 főt foglalkoztatnak a jövőben.

Szentesen tizenkilencen helyezkednek el a program keretében (valamennyien aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesülnek), közülük 1 programvezetőt, 1 csoportvezetőt, 6 szakmunkást, 5 betanított munkást és 5 segédmunkást alkalmaznak. Derekegyházán 10, Szegváron 5, Nagymágocson 4, Eperjesen 2 segédmunkás foglalkoztatására nyílik lehetőség. A programot a minisztérium mintegy 8, 8 millió forinttal támogatja, az önkormányzatokat csupán a megvásárolt eszközök áfa költsége terheli, összesen 41 ezer forint értékben.

2008. december 5.

Kérés a parlamenthez

Hornyik László független képviselő az önkormányzat legutóbbi ülésén bejelentette, hogy a polgári törvénykönyv módosítása kapcsán a szociális bizottság kéri az országgyűlési képviselőket, hogy az élettársi kapcsolat módosított indítványát ne szavazzák meg, az egyneműek párkapcsolatát a parlament ne emelje családi szintre. A bizottság véleménye szerint ne fogadhassanak örökbe, ne nevelhessenek gyermeket. A társadalom alapja a normális párkapcsolaton alapuló család, jelentette ki a képviselő. Kérte, hogy, Szirbik Imre és Farkas Sándor ne szavazza azt meg.

2008. december 5.

Döntésképtelen testület

Két intézményvezetői megbízással kapcsolatos döntés szerepelt a képviselő-testület december 4-i rendkívüli ülésének napirendjén. A Sportközpont (Dr. Papp László Sportcsarnok, Dózsa-ház, sportpályák) élére kiírt vezetői pályázatra ketten adták be igényüket: Hevesi Gábor Tamás deszki sportmenedzser, sportoktató és Tomcsányi Ferenc középiskolai testnevelő tanár, úszóedző, jelenlegi igazgató.

2008. december 5.

Közmeghallgatás

Novemberi ülése előtt - a korábbi évekhez hasonlóan - közmeghallgatást írt ki az önkormányzat, melyen lakossági vélemények hangzottak el. Dömsödi Teréz, a Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke a civil szervezetekkel kapcsolatban - egyebek mellett elmondta - az igazi, tartalmas közösségek száma fogyóban van. Pályázni nagyon nehezen tudnak a civilek, hiszen ahhoz is önrész kell. És ha nem rendelkeznek önrésszel, hitelhez sem tudnak folyamodni, mivel nincsenek vagyontárgyaik. Szerinte akkor, amikor az önkormányzat is forráshiánnyal küszködik, nem kellene annyi költséges rendezvényt tartani a városban - drága sztárvendégekkel.

2008. december 5.

Orrcsont-törés féltékenységből

Súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást a szentesi rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettes ellen, aki az elmúlt pénteken a Művelődési és Ifjúsági Ház mögötti területen úgy megvert egy 16 éves fiút, hogy az nyolc napon túl gyógyuló, orrcsonttöréses sérüléseket szenvedett. A rendőrség információi és az eddigi adatok alapján feltételezhető, hogy a sértettet az egyik iskolatársa bántalmazta szerelemféltésből. Az elkövető tettéért akár három év letöltendő szabadságvesztéssel is fizethet.

2008. december 5.

Nemzetőreink a Délvidéken

Százhatvan éve történt

Nagy-Sándor József alezredes
(az aradi vértanúk egyike)

Szentesen 1848. április elején kezdődött meg a nemzetőrség szervezése. Létszáma folyamatosan gyarapodott: április 18-án már 5 gyalogos, 1 lovas és 1 vadász század állt talpon. A szentesi nemzetőrök felesketése május 28-án ment végbe Kárász Benjámin főispán jelenlétében. Létszámuk ekkor már megközelítette a 900 főt; szervezetileg pedig 8 gyalogos, 2 lovas és 1 vadász nemzetőr századot képeztek.

2008. december 5.

Átadták a megyeházát

Évfordulónaptár - 2008.

80 éve, 1928. dec. 2-án megindult Szentesen az Alföldi Friss Újság c. politikai és társadalmi napilap. (Felelős szerkesztő: Horváth Antal.)

155 éve, 1853. dec. 3-án Nagykőrösön született Sima Ferenc (1853-1904) református leányiskolai tanító, publicista, lapszerkesztő, városi levéltárnok, gazdasági tanácsnok, ármentesítési igazgató, országgyűlési képviselő, a megyei és városi függetlenségi 48-as ellenzék vezére. (1945-ben utcát neveztek el róla Szentesen.)

2008. december 5.

Nepáli élmények

A szentesi születésű, de Kecskeméten élő Vajda Zoltán, a kecskeméti Szabados László és Kiszely Julianna, valamint a szentesi Berezvai Imre a Mount Everest lábáig jutottak el túrájuk során. A Nepáli túráról úti élmény beszámolót tart Vajda Zoltán és Berezvai Imre december 12-én, pénteken fél 6 órakor a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében.

2008. december 5.

Digitális műsorszórás

December 1-jével indult el hazánkban a digitális földfelszíni televíziós műsorszórás. Egyelőre kizárólag a Duna Televízió adásai foghatók ingyenesen HD minőségben, illetve előfizetéses sugárzásban elindult az ATV és a HírTV műsorszórása is.

Az idei évben három adókörzetben, Budapest, Kab-hegy és Szentes körzetében indult el a sugárzás, mely közel hatvan százalékos lakossági lefedettséget jelent. A hálózat azonban jövőre tovább bővül és várhatóan két év múlva az egész ország lefedett lesz, de az Európai Unióban, így Magyarországon is a földfelszíni analóg tv-műsorszórást csak legkésőbb 2011. december 31-én kell mindenütt felváltania a digitálisnak.

Az új MinDigTV szolgáltatás túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. A közszolgálati csatornák, azaz az m1, m2 és a Duna TV a kínálat részét képezik, s a tervek szerint mindhárom a legmodernebb technológiát képviselő HD felbontásban. Új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom, illetve népszerű már meglévő és új kereskedelmi csatornák is megjelennek majd a kínálatban. Az ATV és Hír TV a kínálatban kódolt formában jelenik meg, a MinDig TV szolgáltatás keretében a Magyar Rádió közszolgálati adásai, valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsora is elérhető lesz - tudható meg az Antenna Hungária honlapjáról.

2008. december 5.

A városépítő

"Pro Urbe"-díjat kapott Sáfrán Bálint

Tősgyökeres szentesi, itt járt általános iskolába, gimnáziumba. Igaz, hogy csak egy iskolai évet töltött el ott, '57-ben a fővárosba költözött, különbözetivel felvették a vasútépítő technikumba. Azután a Műszaki Egyetem következett, két évig volt az intézmény hallgatója. Édesanyja egyedül nevelte, nem volt más lehetősége, dolgoznia kellett, magyarázza. Majd elvitték katonának, leszerelése után a vasútnál talált munkát. Sok tanulás után ott lett főpályamester.

2008. december 5.

Megreformált kapitalizmus?

Néha az az érzésem, hogy világunk nagyjai tévelyegnek. Itt van bizonyításként az a határozat, miszerint a kapitalizmust meg kell reformálni. Mint tudjuk: a világválság kitörése óta igen gyorsan tanácskozást hívtak össze az arra illetékesek. Méghozzá kettőt egyszerre. Egyiket a világ nyugati felén Amerikában, másikat ázsiai és csendes-óceániai országok szószólóinak. Külön-külön. De a téma szinte azonos volt: mit lehet tenni a pénzügyi válság ellen?

2008. december 5.

Hulladéktárolás és zöldfelület karbantartás

Már nemcsak a magánházak tulajdonosai, hanem a társasházi lakóközösségek is kötelesek az ingatlan határvonala és a burkolt felület közötti zöldterület karbantartására, azt már nem az önkormányzat városellátó intézménye végzi. A lakók feladata a fák, a bokrok és a virágok ápolása, a vízelvezető árkok karbantartása, valamint a járda és a zöldterület tisztántartása.

- A magánházak esetében már 1993 óta életben van ez a kötelezettség, amit kiterjesztettek a lakótelepi lakóközösségekre is, mivel jogos volt az a felvetés, hogy a lakás- és a családi házak tulajdonosaira is ugyanolyan kötelezettségek vonatkoznak - tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla városi főkertésztől.

2008. december 5.

Véradás

A MÁV, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Vasutas Vér-adónapot szervez az ország több kis- és nagyvárosában december 12-én, pénteken. Szentesen 8-16 óráig a vasútállomáson várják az önkéntes véradókat.

2008. december 5.

Kertbarátok

A Király István Kertbarát-kör évzáró vacsorát rendez december 6-án, szombaton 19 órától a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2008. december 5.

Ajándékoznak

A gondozási központ intézményei és a Hajléktalan Segítő Központ minden évben megrendezi karácsonyi ünnepségét, melyen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő és Ollai Istvánné önkormányzati képviselő, a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagja ajándékcsomagokkal kedveskedik a résztvevőknek. Ennek keretében december 16-án, kedden 11 órakor a Munkás utcai Pszichiátiai Otthonban, december 17-én, szerdán 10 órától a Dózsa György utcai III. számú Idősek Klubjában, december 18-án, csütörtökön 11 órakor az I. számú Idősek Klubjában (Horváth M. u.), december 19-én, pénteken 13 órától a II. számú Idősek Klubjában (Nagyörvény u.) rendeznek ünnepséget. A Hajléktalan Segítő Központban pedig december 23-án, kedden 17 órakor adják át az ajándékokat.

2008. december 5.

Szakmai elismerések

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából szakmai elismeréseket adományozott. Az elismeréseket Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár adta át Budapesten.

Az ifjúságpolitika területén végzett közel három évtizedes példamutató munkája, elhivatottsága elismeréseként Korom Pál Ferenc, a polgármesteri hivatal vezető-főtanácsosa Miniszteri Dicséretben részesült. Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség kollektívája nevében Koromné Seri Anikó irodavezető.

Az elismerések átadására Gyermeki Jogok Világnapja alkalmából rendezett szakmai konferencián került sor.

2008. december 5.

Kisebbségi közmeghallgatás

A Szentesi Görög Kisebbségi Önkormányzat képviselő-testülete a polgármesteri hivatal kistanácskozó termében december 8-án, hétfőn 15 órától közmeghallgatást tart, melyre várja az érdeklődőket.

2008. december 5.

Éves beszámoló

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja december 14-én, vasárnap 14 órakor tartja éves beszámoló közgyűlését a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2008. december 5.

Az adventi koszorú

Advent második hete

Advent második vasárnapjához érkezünk a hétvégén, immár a második gyertya gyullad meg az adventi koszorún, melynek eredet egyes források szerint az ősidőkből származik és a varázskör gondolatából ered.

Az emberek szalmából, fűzfavesszőből és fenyőágakból fonták az első koszorúkat, mely az örökkévalóság jelképe volt és a soha el nem múló varázserőé, melylyel a gonosz dolgok elől el lehet zárni a házat. Ez a gondolat azonban idővel feledésbe merült. Az adventi koszorú készítésének szokása csak a 19. században újult meg, abban az időszakban fából készült karikát használtak, s azon minden nap új gyertyát gyújtottak meg. Csak később csökkent a gyertyák száma, a napok száma helyett a heteket, a vasárnapokat jelezve. Szintén ebben az időszakban, a 19. század második felében cserélték fel a fából készült karikákat a fenyőkoszorúk, melyeket akkor még kizárólag vörös és aranyszínű szalagokkal díszítettek, s főként Németország protestáns vidékein használtak ünnepi kellékként. Csak a világháborúk után terjedt el használata más területeken is. Az adventi koszorún a zöld a termés, a piros az élet, a sárga és az arany pedig a fény színe volt, melynek eljövete-lét várták az időszak végére őseink. Más színű díszítést csak később kezdtek el használni a koszorúkat készítő virágkötők, illetve a kézművességben és az ünnepi készülődésben örömüket lelők. Szintén ebben a négy hétben, az adventi időszak csendjében készítették el, szőtték és fonták meg, valamint hímezték régen az asszonyok és a gyermekek a karácsonyi ünnepi asztal elengedhetetlen kellékeit is. Közben pedig lelkileg készültek Jézus születésére advent második, azaz a mértékletesség hetében is. Ebben a néhány napban az embernek meg kell vizsgálnia azt, hogy élete mely területén borult fel az egyensúly. Mértéket kell tartanunk és dolgaink rendezésében, cselekedeteinkben és megnyilvánulásainkban is mértékletességet kell mutatnunk, így készüljünk karácsony ünnepére.

Cseh-Lakos

2008. december 5.

Irányt mutatunk az országnak

Jubilál a városi könyvtár

Tíz éves az egykori zsinagóga épületében lévő városi könyvtár, ez alkalomból Változó igények-megújuló könyvtár címmel jubileumi szakmai konferenciát tartottak a bibliotékában a hazai és külföldi fejlesztési modellek tükrében. A szakmai egyeztetés előtt azonban - melyen többek között Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadását hallgathatták meg az érdeklődők - rövid megemlékezést tartottak, valamint megkoszorúzták az épületen elhelyezett emléktáblát.

2008. december 5.

A Zongorista és én

címmel Zséda karácsonyi koncertjére kerül sor december 17-én, szerdán 19 órakor a Megyeháza Konferencia és Kuturális Központ dísztermében. Jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesboltban, valamint koncert előtt a helyszínen.

2008. december 5.

Az Ormánságról

A Krúdy Gyula Baráti Társaság tagjai tartanak előadást Ormánság címmel december 10-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2008. december 5.

Játszóeszköz-használat

Az utóbbi időben egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki a lakosság körében a játszótereken tapasztalt randalírozás. A helyi rendelet szabályozása szerint a játszótereken lévő köztárgyakat, a padokat és játszótéri felszereléseket csak rendeltetésüknek megfelelően szabad használni, illetve a játszóeszközöket kizárólag 14 éven aluli gyermekek vehetik igénybe. A 6 éven aluli gyermekek pedig játszótereken csak felnőtt felügyelettel tartózkodhatnak. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, az szabálysértést követ el és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

2008. december 5.

Hatékony fogyókúra tábor volt

A Colosseum az életem

Lapunkban már többször beszámoltunk arról, hogy az Ady Endre utcai Wellness Colosseum szakemberei különböző edzésekkel segítenek az egészséges életmód megőrzésének jegyében a hozzájuk fordulóknak, illetve a sportfoglalkozásokon külön figyelmet szentelnek mindazokra, akik fogyni kívánnak.

2008. december 5.

"Anya, a kisfiú megmentette az életem!"

Olvasónk írja

De ha ez nem lenne elég, mesélek tovább. Elindultunk hazafelé, indulás előtt Manó már magától bekapcsolta mind az első, mind a hátsó villogóját, mivel már sötét volt, és ő nagylányként már megtanulta, ilyenkor ki kell magunkat világítani, hogy lássanak bennünket az autósok. Így tettem én is. Este volt, nem igazán volt forgalom, így Dorka kérésére megpróbálkoztunk az úton való közlekedéssel. A Klauzál utcán mentünk a Kossuth utca felé, és már jóval előtte megbeszéltük, hogy a "háromszög" tábla előtt lassítunk, leszállunk, felmegyünk a járdára és áttoljuk a kerékpárt a zebrán a túloldalra.

2008. december 5.

Jubiláló Jövőnkért

Keller Jánosné tíz évvel ezelőtt értesült arról a lehetőségről, hogy más fenntartású művészeti iskolák alakulhatnak az országban. Gondolunk itt például alapítványi, közhasznú és egyéb magánszemély által fenntartású intézményekre. Rajztanári múltját figyelembe véve, a képzőművészetre alapozva indította el 1999-ben a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolát. A képzőművészet mellett a tánc- és színművészeti ág volt az, amivel elindultak Szentesen, illetve egy osztályt működtetve Mindszenten. Már az első évben közel 400 növendékük volt. Azután a rá következő évben - Bács-Kiskun megyére kiterjesztve működésüket - ezerre növekedett a tanulói létszám, és ezt az óta is tartják. A meglévő tanszakokat bővítették, ma már mind a négy művészeti ágban tartanak foglalkozásokat.

2008. december 5.

Cserna-Szabó András új könyve

Egy hónapja jelent meg a szentesi származású szerző új, sorrendben hatodik kötete. A cím: Puszibolt. A fővárosban már szépen fogy a boltokban, Szentesen is kapható.

Több már korábban megjelent írásról derült ki, hogy megfelelő szerkesztői munkával, a szintén szentesi illetőségű Darida Benedek segítségével, valamint némi átalakítással regénnyé áll össze az egész. Persze nem a megszokott, jól definiálható formában. Például nehéz lenne néhány mondatban összefoglalni a történetet.

2008. december 5.

Cseuz könyve

Cseuz László: 2 kerék, 4 földrész, 5 olimpia című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket december 12-én, pénteken 17 órakor a városi könyvtárban.

2008. december 5.

Repülés

Pusztai János: Szentes és a repülés című könyvének (második, bővített kiadás) bemutatójára várják a közönséget december 9-én, kedden 18 órakor. A könyvet a szerző, Pusztai János ajánlja a városi könyvtárban.

2008. december 5.

Nyugdíjasok verseltek

Lapunk olvasója, Murvai Gáborné a pedagógus szakszervezet nyugdíjas klub tagozatvezetője juttatta el az alábbi levelet szerkesztőségünkbe.

A Pedagógusok Szakszervezete és a ProLingua Hun-garie Alapítvány most is megrendezte az országos szavalóversenyt a nyugdíjas pedagógusoknak Budapesten. A zsűri elnöke köszöntötte az ország minden tájáról érkezőket és elmondta, hogy a versnek milyen csodálatos átsegítő ereje van a mindennapokon.

A versenyen első helyezett lett dr. Fülöp Ferencné Kató, aki Puszta Sándor: Pók a tükröm című versével nyűgözte le a hallgatóságot. Második lett Kerti Teréz, Parancs János: A nyelv dicsérete című versét, harmadik Kotán Sán-dorné, Rónay György: A világ legszebb délelőttje című versét adta elő.

A helyezetteken kívül Tóth Istvánné, Giliczéné Komjáthy Andrea, Farkas Gyöngyi, Gyurkáné Urbán Eszter is kiemelkedőt nyújtott versmondásban. Szentesről dr. Magyar Jánosné - a Zsoldos Ferenc középiskola ny. pedagógusa - is részt vett a megmérettetésen, ahol Babits Mihály: Emlékezés gyermeteg telekre című versével emlékezett az elmúlt év tanulságaira.

A helyezettek balatoni üdülési lehetőséget illetve oklevelet kaptak, a többi versenyző oklevéllel és könyvutalvánnyal térhetett haza.

2008. december 5.

Belgiumban a Rotaryval

A szentesi Rotary Klub az idén kapcsolódott be a nemzetközi diákcsere programba. A középiskolások, illetve a felsőoktatásban tanulók egy egyéves és egy kéthetes külföldi útra pályázhatnak. Lakatos Elizabeth végzős politológia szakos egyetemista élményeiről mesélt.

- A jelentkezési lapokat, az önéletrajzot angolul kellett kitölteni, ebben Éva néni (dr. Mokbelné Bacsa Éva jelenlegi elnök. Szerk.), az utazás megszervezésében pedig Beleon Aranka segített. Nem is tudom, nélkülük mi lett volna!

2008. december 5.

Sporttörténetet írtak

Újabb fejezet a szentesi sporthistóriában: László Csaba és Mikes Anna döntőbe jutott a tíztánc világbajnokságon. A 6. helyen végeztek, s ezzel az eredménnyel túlszárnyalták eddigi összes vb-helyezésüket.

A november utolsó hétvégéjén rendezett berlini világbajnokságon öt-öt standard és latin táncot adtak elő a versenyzők. Német győzelem született, azonban a Szilver TSE párosa bravúrosan megnyerte a bécsi keringőt, s latin táncból is több ötödik helyre pontozták őket.

2008. december 5.

Így autózzunk télen

Az előrelátó gépjárművezetők bizonyára már jó előre felkészítették autójukat a téli út- és időjárási viszonyokra, ám akik még nem tették meg mindezt, azoknak a figyelmét szeretnénk felhívni néhány hasznos dologra. Elengedhetetlen ezekben a hetekben az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, és az sem hátrány, ha jégkaparó, jégoldó vagy páramentesítő is van kéznél az autóban.

2008. december 5.

Dzsúdós hírek

A Pollák DSE cselgáncsosai az elmúlt hetekben Hollandiában jártak, ahol a dán, angol, walesi, norvég, svéd, osztrák, belga, francia, német, lengyel, cseh és holland klubok versenyzőivel kellett megküzdeniük.

A Nyílt Holland Judo Bajnokságon az alábbi eredményeket érték el:

U 20 kat.: 4. Mészáros Csaba (-81 kg), U 15: 4. Máté Dániel (-60 kg), U 15: 7. Valkai Béla (-66 kg), U 15: 1. Kalydy Patrícia (+63 kg), 3. Gila Nóra, U 11: 4. Kalydy Vivien (-28 kg).

A verseny szervezésének érdekessége volt, hogy nincs két 3. helyezett, megküzdenek a harmadik helyért, sőt a harmadik és második is megküzd a 2. helyért.

A Szentesi Pollák DSE dzsúdósai a Serdülő Országos Csapatbajnokságon a 2. helyet szerezték meg.

Mivel csak korlátozott számú idegen légióst állíthatott ki a csapat ennek az eredménynek az értékét emeli, hogy a nyolc súlycsoportból csak ötben tudtunk kiállítani embert és egy vereség is már eldönthette a küzdelem kimenetelét. A döntőig mindenki hozta a küzdelmeit. A KSI ellen ez már nem jött össze, de a nívós versenyen ez is csodálatos eredmény a csapattól.

A csapat tagjai Balogh Kinga, Gyöngyi Bettina, Sebők Zita, Balogh Daniella, Polyák Krisztina, Kürti Varí-nia, Kalydy Patrícia, Gila Nóra.

Köszönjük a szponzoroknak és a támogatóknak a segítséget.

Kalydy Zoltán

2008. december 5.

Sakk-eredmény

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a NB II-es bajnokságban a tavalyi bajnok TÁKISZ SE (Kecskemét) csapatával játszott. A forduló eredménye 5,5-6,5. (Győztesek: Sakic Lorand, Hajdú István, Koplándi Péter, döntetlen: Palásti Ferenc, Fábián N. Sándor, Sakic Simeon, Papp József, Nagy József, Balatoni György). A Spartacus SK a tabella 5. helyén áll 19,5 ponttal.

A következő mérkőzés december 21-én, vasárnap lesz, amikor a Békési TE játékosaival ülnek asztalhoz a szentesi sakkozók.

2008. december 5.

Utoljára úsztak

Több mint 250 hazai és külföldi versenyző gyűlt össze a vásárhelyi uszodában, hogy az év utolsó 50 méteres uszodában rendezett versenyén összemérje erejét. A Szentesi Delfin ESC versenyzői az elvárásoknak megfelelően szerepeltek ismét. A legjobban szereplő Csongrád megyei férfi és női versenyző díját Melkuhn Dezső és Felvégi Zsuzsanna vehette át.

2008. december 5.

Kupabúcsú döntetlennel

Mindössze egy góllal, 8-7-re kapott ki a Komjádi Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a fővárosban a BVSC-től a Szentesi VK férfi együttese, így a visszavágó előtt joggal voltak bizakodók a hazai szurkolók, hogy a fiatalok kiharcolják a továbbjutást fővárosi vetélytársukkal szemben. A kedd esti összecsapáson a lehetőség adott volt az elődöntőbe kerülésre, hiszen már három góllal is vezettek a mieink, de mégsem tudott élni ezzel a lehetőséggel a csapat, és végül 7-7-es döntetlennel zárult a derbi, ami a BVSC továbbjutását jelentette. Roszszul kezdte a meccset a Szentes, az első negyedet 2-1-re veszítették el Vass Sándor tanítványai, a második és a harmadik nyolc percben azonban remek játékkal, látványos gólokat szerezve előbb fordítottak, majd három gólos előnyre tettek szert Jaksáék. Még a negyedik negyed elején is a megnyugtató, 7-4 állt az eredményjelzőn, ám ekkor - a legrosszabbkor - visszaesett a csapat játéka, fontos szituációkban nem sikerült gólt, gólokat szerezni, a fővárosiak ellenben éltek a kínálkozó lehetőségekkel, felzárkóztak, majd döntetlenre mentették a meccset. Az iksz a BVSC továbbjutását jelentette, egy olyan mérkőzésen, amely után akár a mieink is örülhettek volna, ha.

A felnőtt bajnokság december 5-én, pénteken folytatódik, ekkor a Szeged ellen szerepelnek Horváth Tamásék a megyeszékhelyen, egy nappal később pedig hazai medencében vághatnak viszsza a Komjádi Kupa búcsúért a BVSC-nek. A találkozó 18 órakor kezdődik.

H.V.

2008. december 5.

Divat-show

A Reneszánsz és a Biblia évének záró eseményeként Domján Ilona - külföldön már sikereket ért el - szentesi divattervező mutatja be Élene Couture legújabb "Orthodoxia" nevű kollekcióját december 12-én, pénteken 18 órakor a megyeháza dísztermében. Az Élenetől megszokott színvonalas divat-show keretében mutatja be a tervező a 2008-2009-es tél divatját.

A reneszánsz est keretében fellép a Lajtha László művészeti iskola blockflöte együttese Csiszár György vezetésével, valamint meglepetés vendégek is emelik az est színvonalát.

A megyeháza előtt 17 órától reneszánsz térzene és tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget a show kezdete előtt.

2008. december 5.

Várod-e már a Mikulást?

Mi kérdeztük, ők válaszoltak.

Besze Adrienn óvodás

Igen, várom nagyon. Egy kis rózsaszínű sátort szeretnék, amelyben egy mókus van. Írtam is a Mikulásnak. Nagyon jól viselkedtem egész évben, ezért virgácsot nem fogok kapni. Nincsen testvérem.

Bubori Kincső Jázmin óvodás

Várom a Mikulást. Egy élő, fehér kiscicát szeretnék kapni. Megérdemlem, mert jó voltam, s segítek mindenkinek. Van két testvérem: Bogi és Panna. Az egyikük kisebb, a másik nagyobb nálam. Ők is várják már a Mikulást.

Csaklós Vencel óvodás

Nagyon várom a Mikulást. Cápatámadós hajót szeretnék kapni. Megérdemlem, mert jól viselkedtem ebben az évben. Nem lesz virgács az ablakban. Egy nagyobb testvérem van, Vandának hívják, s ő sem kap majd virgácsot.

Kovács Levente óvodás

Igen, várom a Mikulást. Anyahajót szeretnék kapni és olyan robotokat, amelyeket át lehet alakítani repülővé és kocsivá. Jól viselkedtem ebben az évben, virgácsot sem fogok kapni. Egyedüli srác vagyok, nincsen testvérem.

2008. december 5.

Pótfűtés

Két székely a városba indult tojást árulni, de a tojások útközben összetörtek. Nagy bolhajárás volt akkoriban, úgyhogy eldöntötték: az összetört tojásokat eladják bolhairtóként. Egyszer egy vásárló megszólította őket:

- Már háromszor vettem ilyet, de mindig elfelejtettem megkérdezni, hogy kell használni.

- Az a legeccerűbb, fiam. Megfogod a bolhát, jól összeszorítod, a szeme kigúvad, oszt hamar-hamar a szemébe csepegteted.

- Ha már megfogtam nem könnyebb egyszerűen a körmöm közt megölni?

- No, fiam, tán még az a legbiztosabb...

2008. december 5.

Kis kukta

  • Tejfölös gombaleves
  • Hagymatokány
2008. december 5.

Középiskolák sorsa

A Csongrád Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén Szentest is érintő döntések születtek. A testület a város középiskolái vonatkozásában két intézmény, a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Középiskola átadásáról döntött. A megyei közgyűlés úgy foglalt állást, törvény szerint ha a diákok több mint 50 százaléka Szentes és térsége vonzáskörzetéből kerül be az oktatási intézménybe, és azt a város visszakéri, a fenntartó jogot visszaadja a városnak, de további tárgyalásokat kíván folytatni annak részletkérdéseiről. Tehát elvi döntés született, a gyakorlati döntésre a költségvetés összefüggésében kerülhet sor. A Pollák és a Zsoldos középiskolák vonatkozásában a döntés értelmében ügyükben is meg kell kezdeni a tárgyalásokat, de hogy mikor kell azt befejezni, azt nem szabta meg. Viszont március 1-je után már nem születhet olyan döntés, amely megváltoztatja az iskola hovatartozását a 2009- 2010-es tanévre.

2008. december 5.

Biblio-dráma

Adventi esték címmel tovább folytatódik a Biblia évéhez kapcsolódó programsorozat a Koszta József Múzeumban. December 2-án, kedden 16 órától Szásziné Fehérvári Anikó vezetésével bibliodráma előadásban vehetnek részt az érdeklődők, a téma: az ember istenkereső, az isten emberkereső drámája. December 4-én, csütörtökön 17 órakor Szabó Magda a Borbála napi népszokásokról beszél. Ekkor tartják a Bálint Sándor néprajzkutató szakrális tárgyaiból összeállított kiállítás megnyitóját is.

2008. december 5.

Bronzérmes a Hungerit!

Bronzérmet szerzett a női vízilabda Magyar Kupában a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK csapata az elmúlt hétvégén. Az Egerben megrendezett elődöntőben a mieink a csoportmérkőzések során már Szentesen vendégül látott Honvéd-Domino-val csaptak össze a fináléért. A selejtezőben 9-9-re végzett a két csapat egymással, most viszont, ha csak két góllal is, de a fővárosiak bizonyultak jobbnak. A 10-8-ra elvesztett elődöntő első negyedét követően senki nem gondolta volna, hogy a Honvédnak még izgulnia kell a mérkőzés hátralévő részében. A Domi-no a mérkőzés első tíz percét követően már 5-0-ra vezetett, sőt később 8-2 is állt az eredményjelző táblán, ám ekkor felébredt Csipkerózsika-álmából a Szentes, és fokozatosan csökkentve az előnyt - két perccel a vége előtt-felzárkózott riválisa mögé egyetlen találatra. Az egyenlítés, és így a hosszabbítás kivívása azonban már nem sikerült, így a Domino jutott a döntőbe, ahol később az aranyérmet is sikerült megszereznie Györe Lajos tanítványainak. Mivel a harmadik helyért nem rendeztek mérkőzést, így a Szentes - az Egerrel együtt - bronzérmet szerzett a Magyar Kupa idei kiírásában. Érdekesség, hogy a Szentes és a Honvéd a bajnokság következő fordulójában szintén egymás ellen száll medencébe, december 13-án, szombaton a Hungerit a fővárosban vendégeskedik majd.

H.V.

2008. december 5.

Családi események

Született: Varga Árpádnak és Lucz Henriettának Botond, Pintér Zoltán Tibornak és Németh Andreának Zoltán, Budai István Zsoltnak és Bihari Juditnak Koppány, Kocsis Róbertnek és Valkai Erikának Réka Viktória, Tóth Lászlónak és Rozgonyi Gabriellának Adél, Klucsai Dávidnak és Kátai-Urbán Juditnak Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Cserháti László és Bíró Anikó.

Elhunyt: Gránicz Lajosné Csorba Mária, Kovács Ferenc, László-Kókai Jánosné Hajdu Erzsébet, Márton Istvánné Deák Erzsébet, Ürmös Gergelyné Szabó Mária, Nagy Rókusné Sebők Franciska, Juhász Pál.