2008. december 5.

Hulladéktárolás és zöldfelület karbantartás

Már nemcsak a magánházak tulajdonosai, hanem a társasházi lakóközösségek is kötelesek az ingatlan határvonala és a burkolt felület közötti zöldterület karbantartására, azt már nem az önkormányzat városellátó intézménye végzi. A lakók feladata a fák, a bokrok és a virágok ápolása, a vízelvezető árkok karbantartása, valamint a járda és a zöldterület tisztántartása.

- A magánházak esetében már 1993 óta életben van ez a kötelezettség, amit kiterjesztettek a lakótelepi lakóközösségekre is, mivel jogos volt az a felvetés, hogy a lakás- és a családi házak tulajdonosaira is ugyanolyan kötelezettségek vonatkoznak - tudtuk meg Baloghné Berezvai Csilla városi főkertésztől.

A helyi rendelet szabályozza az ingatlanon tárolt hulladékok mennyiségét is, így a bérlőnek, haszonélvezőnek olyan rendezett állapotot kell fenntartania az ingatlan közterületről látható részén, ami a városképet nem rontja. Lényeges, hogy szabálysértési eljárásnál vagy felszólításnál mindig a földhivatali nyilvántartás szerint bejegyzett telekkönyvi állapot, illetve a bérleti szerződés a mérvadó, mely konkretizálja, hogy az ingatlan tulajdonosa csak azt a hulladékot tárolhatja átmenetileg az ingatlanán, melyek saját tevékenységéből és az adott ingatlan használatából keletkezik.

A rendelet arra is kitér, hogy milyen típusú hulladékból mennyit és mennyi ideig lehet tárolni. Szentes bel- és külterületére egyaránt igaz, hogy a forgalomból véglegesen kivont 3,5 tonna tömeg feletti gépjárműből csak akkor lehet egy az ingatlanon, ha a tulajdonos, a bérlő vagy a használó rendelkezik egy ugyanolyan típusú forgalomban lévő gépjárművel. Mezőgazdasági gépek esetében ugyanez a szabály igaz, de abból kettő a maximális szám. Kommunális hulladék nem lehet belterületen, míg külterületen - ahol 50 méteres körzetben nincs közszolgáltatással érintett útvonal - 1 köbméternyi mennyiséget lehet tárolni 30 napig. Lomot, tehát például bútort, használaton kívüli háztartási felszereléseket csak 5 köbméterig lehet tárolni szintén 30 napig. Építési és bontási hulladék a bontási tevékenység befejezése után 15 napig, aktívan bomló zöldhulladék (5 m3) szintén 15 napig lehet az ingatlanon.

Cseh-Lakos