2008. december 5.

Kis kukta

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. vegeta, 1 tk. Pirospaprika, 2 csapott ek. liszt, 2 ek. olaj, bors, 1 dl tejföl.

A galuskához 1 tojás, 2 ek liszt, só.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, rászórjuk a vegetát és lefedve addig pároljuk, míg a saját levét elfövi. Ezután megborsozzuk, majd vízzel felöntjük és néhány percig főzzük. Közben elkészítjük a galuskát és a levesbe szaggatjuk. Végül a lisztes tejföllel behabarjuk a levest. Folyamatosan kevergetve összefőzzük, és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Hagymatokány

Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, egy evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, só, ecet, 1 dl tejföl.

Elkészítése: A szeletekre vágott, becakkozott szalonnát ropogósra sütjük, kivesszük és meleg helyen tároljuk. A zsírjában kevés vízzel megpároljuk a cikkekre vágott hagymát. Megsózzuk, majd zsírjára sütve meghintjük a liszttel, a pirospaprikával és egy kevés vízzel felengedjük. Néhány csepp ecettel ízesítjük és tejföllel leöntjük, rizszsel körítve tálaljuk. A rizsre tehetjük a kisült szalonnát.