2008. december 5.

Közmeghallgatás

Novemberi ülése előtt - a korábbi évekhez hasonlóan - közmeghallgatást írt ki az önkormányzat, melyen lakossági vélemények hangzottak el. Dömsödi Teréz, a Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke a civil szervezetekkel kapcsolatban - egyebek mellett elmondta - az igazi, tartalmas közösségek száma fogyóban van. Pályázni nagyon nehezen tudnak a civilek, hiszen ahhoz is önrész kell. És ha nem rendelkeznek önrésszel, hitelhez sem tudnak folyamodni, mivel nincsenek vagyontárgyaik. Szerinte akkor, amikor az önkormányzat is forráshiánnyal küszködik, nem kellene annyi költséges rendezvényt tartani a városban - drága sztárvendégekkel.

Demeter Istvánt a Kossuth tér 5. számú ház lakói bízták meg, hogy kérje, a Kossuth és a Szent Miklós téren görkorcsolyázó, különböző bravúrokat végrehajtó gyerekeket rendszabályozzák meg. Szerintük nagy zajjal, rombolással vannak. A padon ülő emberek nem tudnak tőlük pihenni, a gyermekes anyukák is mérgesek rájuk, mert csemetéjük állandóan fölsír a zaj miatt. Tudom, kell a gyerekeknek a mozgás, de hát ne itt tegyék, van másutt is hely a tevékenységükhöz. Ha rájuk szóltunk, csúnyán visszabeszéltek, nem hallgatnak ránk - mondta az idős ember.

Svégel József a Dobó István utcából a parkolással kapcsolatban elmondta, hogy a gépkocsivezetők nem fogadták örömmel az intézkedést. Ki fizet, ki nem fizet, mondta, majd megkérdezte: a parkoló-őrök bére, az egész befektetés megéri-e a gépkocsivezetők sanyargatását? A parkoló-ellenőrök a büntetések után kapnak-e jutalékot? Mert nagyon úgy néz ki a dolog, hogy arra hajtanak. Tanúja volt egy esetnek a Kossuth téren: a szökőkút felöli oldalon egy anyuka kiszedte a 3-4 éves gyerekét a kocsiból, fölhúzta a cipőjét, elballagott a lámpához, megvárta a zöld jelzést, átment a túloldalra, megváltotta a parkolójegyet, aztán a kisgyerekkel ugyanezen az úton visszajött, de akkorára már büntetőcédula várta. A két esemény között három perc telt el, mondta, majd megkérdezte: van-e türelmi idő, amíg mindezt elvégezheti az ember? Bővíteni akarják-e a fizetős parkolók körét?

A továbbiakban arról szólt a Dobó utcai lakos, hogy a városban járva egyre gyakrabban lát olyat, hogy az úttest szélére, füves területre termésköveket, egyéb akadályokat raknak ki az ott lakók. Az önhatalmú helyelfoglalás odafajult már, hogy olyan szűk utcákba, mint a Bálint vagy a Rozgonyi utca és néhány másik, már lánccal ellátott lebetonozott vascsöveket is találtak. A szűk utcában két autó el sem tud menni egymás mellett, ha ott találkoznak. A Dobó utcában közterületen tetővel ellátott gépkocsi-beállót létesített valaki. A szilárd útburkolattól 60-70 centiméterrel van, rendkívül balesetveszélyes. Mint ahogyan a kényszerű megoldásként áthelyezett taxiállomás is. Mint mondta, a taxik ott állnak közel az útkereszteződéshez, aki ki akar jönni a József Attila utca felől, az nem látja be teljesen az utat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő válaszában elmondta, hogy azok a kiadások, amelyek feltételei a parkolási rendszer fenntartásának, a dologi kiadások, a jegyek nyomtatása, az automaták javítása, karbantartása, illetve a hozzátartozó személyzet munkabére jóval kevesebb, mint a bevétel. A beruházás megtérülése 5-7 év közé tehető. Tehát nyereséges - jelentette ki, majd így folytatta:

- A parkolórendszer bevezetésének az volt a célja, hogy a Kossuth utca járható, szellős, kismotorral és kerékpárral is járható legyen. Ma már ez elérhető, az utca nem olyan zsúfolt. A parkolás első húsz perce, független attól, hogy mire használja fel a tulajdonos, ingyenes. Munkatársaimtól azt kértük: kellő humánummal és embertől, nemtől, beosztástól függetlenül egységes elbírálás mellett döntsenek. (Ő is megkapta a Mikulás-csomagot, ráadásul a hivatali kocsival, dicsérettel szólt a munkatársakról.) Ami a parkolási rendszer kiterjesztését illeti, a legutóbbi testületi ülésen erről döntött a képviselő-testület, a parkoló-rendszert kiterjesztette a testület (legutóbbi lapszámunkban részletesen közöltük az utcákat, ahol fizetős parkoló lesz - a szerk.), bevezetésük a parkolóórák beszerzésének függvényében várhatóan jövő tavasszal megtörténik.

Lovas József