2008. december 5.

Hungarikum lett a libamáj

Januárban újraindítja a vágást a Hungerit Zrt.

A Hungerit Zrt. szeptember 1-jén hagyta abba a hízott kacsa és liba feldolgozását, augusztus 27-én vágtak utoljára hízott árut. Ez a kényszerű lépés közel 28-30 ezer darab áru kiesését jelentette a cégnek hetente. És mivel ezt nem pótolhatták mással, a miatt létszámleépítést kellett végrehajtaniuk. Előbb 200 emberről volt szó, azt mondták folyamatosan küldik el a munkásokat, végül száznál valamivel több dolgozó maradt a gyárban belőlük, mivel menetközben bejött a darabolt pecsenyekacsa eladás is. A darabolásoknál mindig plusz létszám kell, így a maradókkal tudták tartani a létszámot.

- Csak az a baj, hogy ezeket az embereket december 15-el el kell bocsátanunk, mivel nem látjuk biztosítottnak, hogy munkát tudunk adni nekik. Tesszük ezt attól függetlenül, hogy január harmadik hetében talán újraindul a vágás - mondja Magyar József vezérigazgató, majd a Négy Mancs által okozott kárra terelődik a szó. A tulajdonos 600-800 millió forint körüli veszteséget skandál vállalati szinten. Persze, mindezt pontosan majd csak az év végén tudják kimutatni. Ami pedig iparági szinten kimutatható kárt jelenti, az vezérigazgató szerint az 4-4 és félmilliárd forintra tehető. A veszteség mintegy 500-550 családot érintett, bedolgozókat, tömőket például. Van, ahol teljesen abbahagyták a tömést.

- És valóban újraindítják a vágást januárban? - kérdeztük

- A parlament döntésére vártam. Még nem láttam a szöveget, hogyan és mit mond pontosan, de úgy tudom, hogy az országgyűlés egyhangúlag a hungariku-mok közé vette a magyar libamájat. Erre állítólag van olyan törvény, hogy ha a hungarikumot megtámadják, akkor azt a magyar állam köteles megvédeni. Mi abbahagytuk a vágást. Annakidején azt ígérte a Négy Mancs, levélben is, szóban is, hogy ha megtesszük, az információs listáról leveszik a Hungeritet. Ez nem történt meg, tehát innentől fogva teljesen mindegy, hogy vágok vagy nem vágok, ha már az információs listán vagyok. Mostantól olyan terméket vágok, ami magyar hungarikum, országosan elismert termék.

- Nem tudnak megegyezni a Négy Mancs képviselőivel?

- Egyetlenegyszer tudtam tárgyalni velük, amikor itt voltak az üzemben. El kell, hogy mondjam, mi azért nem értünk egyet a Négy Manccsal, mert a Hungerit abszolút betartja az állatvédelmi előírásokat. Magyarországon több száz állatorvosi vizsgálat történt a telepeken, ahol ellenőrzik az állatvédelmi előírások betartását. Mindegyik telep megkapta a működési engedélyt, ami azt jelenti, hogy ott az állatvédelmi előírások be vannak tartva. A Hungerit a tavalyi évben azokra a telepekre, ahol a hízottliba-alapanyag szülőpárjai vannak, közel 600 millió forintot fordított, olyan minőségi telepeket hoztunk létre a libáknak, ami Európa-szerte ritkaságszámba megy, és merem állítani, hogy sajnos, a magyar lakosság 15-20 százaléka nem lakik olyan életkörülmények között, mint ezek a libák. Az ólak klímatizáltak, nyáron fűtve, télen hűtve, automata etető-itató berendezésekkel ellátottak, egy négyzetméter jut egy libára, és a kifutó is biztosítva van a számukra.

- Valahol szó esett a szabadtartásos libákról.

- Ami még nagyon érdekes, a Négy Mancs arra szólítja fel a német és az osztrák fogyasztót, hogy egyen német és lengyel szabadtartásos libát. Ez akkora butaság és látszik, hogy nincsenek korrektül fölkészülve a dolgokra. Magyarországon csak szabadtartásos liba van évek óta. Amíg a madárinfluenzával nem találkoztunk, addig a tasakra nagybetűvel rá volt írva, hogy szabadtartásos liba. Azóta sem változott semmi, csak a német vevő vetette le róla azt, hogy szabadtartásos. Ez szemfényvesztés, a fogyasztó becsapása, mert a magyar liba szabadtartásban van, pusztán élt, pusztán él, csak amit tömésre fognak be, az van zárt tartásban nevelve 16-17 napig. Akkor miről beszélünk?!

- Szeletelt libát adtunk el. Ami az előző évben szinte a nullára kifutott, most 800 tonna libakészletünk maradt a Négy Mancs áldásos tevékenysége miatt. De úgy gondolom, hogy nemcsak német, és osztrák piac van a világon, ahol a hízott libamájat el lehet adni. Ezeket a piacokat próbáljuk fölhajtani. Minden körülmények között január 3. hetében elindítom a vágást.

- Legutóbbi találkozásunkkor arról is beszélt igazgató úr, hogy a hízott áruból készült máj csomagjára ráírják: hízott áruból fölvágott termék.

- Ezt mi fölvállaljuk. Úgy gondolom, nem a Négy Mancsnak kellene azt eldönteni, hogy a hízott termékeket ki vegye meg, hogy vegye meg. Hanem a fogyasztónak. Az igazság az, hogy ez a Négy Mancsnak nagyon jó árbevétel, hiszen az adófizetők adójuk egy százalékából két év alatt 180 millió forintot utaltak át Magyarországon a Négy Mancsnak azért, hogy 5 ezer család munkahelyét tegyék tönkre. Ha tudták volna, gondolom, nem utalja át a pénzt.

Lovas József