2008. december 5.

Irányt mutatunk az országnak

Jubilál a városi könyvtár

Tíz éves az egykori zsinagóga épületében lévő városi könyvtár, ez alkalomból Változó igények-megújuló könyvtár címmel jubileumi szakmai konferenciát tartottak a bibliotékában a hazai és külföldi fejlesztési modellek tükrében. A szakmai egyeztetés előtt azonban - melyen többek között Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadását hallgathatták meg az érdeklődők - rövid megemlékezést tartottak, valamint megkoszorúzták az épületen elhelyezett emléktáblát.

Az ünnepségen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő visszaemlékezett arra, hogy 10 évvel ezelőtt a felújított egykori zsinagóga épületének átadásakor meglepetés ült ki az emberek arcára, hiszen olyat alkotott a város, amelyre méltán lehetünk büszkék. - A romos zsinagógából, az egykori templomból a kultúra temploma lett, és Babits Mihály szavait idézve múltat és jelent összekötő könyvtár. Tudom, hogy a könyvek világa a felhalmozott tudás, az erkölcs és az értékek gyűjteménye, de amikor belépünk, emlékezzünk azokra is, akiknek a történelem nem tette lehetővé, hogy egy teljes életet élve mindezt megtehessék. Azokra, akik a templomot építették és egy világégés elsodorta őket - mondta a polgármester mielőtt a miniszterrel együtt megkoszorúzta a Holocaust emlékművet.

Majd megnyitó szavaiban kitért arra, hogy a zsinagóga átépítésére és a könyvtár létrehozására a város lakossága büszke lehet, hiszen ezzel begyógyított egy olyan sebet, amelyet minden itt járó ember élőnek érzett addig, amíg csak a romos falakat, a tető nélküli épületet látta. - Azonban begyógyult egy másik lelki seb is, egy olyan seb, mely 1944 óta égett a város lelkében. Abban a lélekben, mely gyászolta egykori polgárait, akiknek a világégés miatt kettétört az életük. Itt azonban nemcsak táblával, házzal, hanem lélekben is emlékezünk, hisz a templomból, Isten házából a kultúrember galaxis-háza épült fel - hangsúlyozta Szirbik Imre, majd feltette a kérdést: Vajon a 20-21. század fordulóján mi a szerepe a könyvtárnak? A Gutten-berg galaxis az elektronika világában nem tűnik-e el?

- Úgy gondolom, hogy a szentesi könyvtár történetének elmúlt 10 éve is megmutatta, hogy jó és korszerű döntés volt a zsinagóga épületének felújítása és könyvtárrá alakítása. Rengeteg fiatal keresi fel a házat és a 21. század modern elektronikai világában is otthon érzi benne magát. A városi könyvtár pedig az eltelt 10 évben nemcsak bibliotékát, hanem a kultúra központját, templomát is jelentette, hiszen a zsidó emlékszobába betérhettek azok is, akik hallottaikért mondtak el egy imát, illetve az intézmény számos rendezvénynek, kiállításnak adott helyet - hangsúlyozta a polgármester majd egy virágcsokorral köszöntötte a dolgozókat, akik a falaknak életet adnak.

Hiller István előadásában a korszakok egymás mellett éléséről beszélt, mint mondta egy olyan épületben, amely magában hordozza Magyarország és Európa 20. századi történelmét éppúgy, mint a 21. századi jelent és jövőt. - Itt láthatjuk, hogy egy tekintélyes város egykor volt népes zsidó közösségének zsinagógája hogyan vált a pusztítás martalékává a 20. század közepén, a világégés időszakában. És szerencsére jött más korszak, amely a pusztítás helyett a jövő építését választotta. Egy olyan időszak, amelybe Szentes és a könyvtár épülete az országnak és Közép-Európának is irányt mutatott, mert megfelelő és modern funkciót talált egy hosszú időn keresztül funkció nélküli épületnek. Az elmúlt 10 év egyértelműen igazolta a döntést - hangsúlyozta a miniszter.

Cseh-Lakos