2008. december 5.

Téli közmunkaprogram

Az önkormányzat téli közmunkaprogram szervezésére nyújtott be pályázatot a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz kistérségünk négy másik településének önkormányzatával együtt. A pályázatban a kistérség 5 településén 40 főt foglalkoztatnak a jövőben.

Szentesen tizenkilencen helyezkednek el a program keretében (valamennyien aktív korúak rendszeres szociális segélyében részesülnek), közülük 1 programvezetőt, 1 csoportvezetőt, 6 szakmunkást, 5 betanított munkást és 5 segédmunkást alkalmaznak. Derekegyházán 10, Szegváron 5, Nagymágocson 4, Eperjesen 2 segédmunkás foglalkoztatására nyílik lehetőség. A programot a minisztérium mintegy 8, 8 millió forinttal támogatja, az önkormányzatokat csupán a megvásárolt eszközök áfa költsége terheli, összesen 41 ezer forint értékben.

A pályázat megvalósításában a foglalkoztatottak önkormányzati tulajdonban lévő kül- és belterületi csapadékvíz, és belvízelvezető csatornahálózat helyreállítást, karbantartást, valamint az önkormányzati közintézményekben belső felújítási és karbantartási munkákat végeznek. Ezen kívül a települések belterületi útjainak fenntartása és az utak környezetének karbantartása, parkfenntartás, zöldfelület-kezelés, valamint a házi segítségnyújtásban való közreműködés lesz a feladatuk.

A foglalkoztatottak a munkát brigádokba tömörítve folyamatosan végzik a települések területén. Rossz időjárás biztosítanak olyan hasznos munkát a dolgozóknak, amit időjárástól függetlenül el lehet végezni. Havazás esetén a feladat elsősorban a hó eltakarítása, vagy az önkormányzati intézmények belső karbantartási munkálatai, takarítása. Az együttműködő partnerek szakemberei a program során két találkozót szerveznek a résztvevőkkel, ahol mindenki elmondhatja tapasztalatait, illetve kitölti az elégedettségvizsgálati lapot, mely alapján személyre szabottan tudják a programban maradást segíteni.