XL. évfolyam 35. szám

2008. szeptember 05.

De nehéz az iskolatáska.

Gyerekek egy csoportja a Petőfi iskolánál

Az általános iskolai központi évnyitót minden tanévkezdetkor más-más intézményben tartják, a 2008-2009-es tanévet a Klauzál Gábor Általános Iskolában nyitották meg hivatalosan.

Az ünnepséget augusztus 29-én délután az iskola elsős és ötödikes diákjainak verses műsora nyitotta, a téma persze nem is lehetett más, mint az, hogy becsöngettek. Az Iskolatáska című dal is felcsendült eredetiben, s mialatt az örökzöld sláger szólt, az iskoláskorba lépett kisdiákok ajándékot kaptak a felsőbb évesektől. Az állatfigurás könyvjelző talán elvonta figyelmüket a dal szövegéről, amivel több generáció egyetért, ám ők csak később tapasztalják meg: De nehéz az iskolatáska.

2008. szeptember 05.

Rendőrök vigyáznak

Halmai Zoltán törzszászlós, a Petőfi iskolánál vigyáz a közlekedőkre

Szeptember elsejétől az iskolarendőri programhoz kapcsolódva a szentesi rendőrkapitányság munkatársai fokozott figyelmet fordítanak az általános iskolák környékén a közlekedési szabályok betartására és a baleseti veszélyforrások elhárítására. A hónap elejétől az iskoláknak külön rendőreik vannak, akik az intézményekhez közeli nagyobb forgalmú csomópontokban és az iskoláknál biztosítják a rendet az iskolakezdés és befejezés időszakában.

2008. szeptember 05.

Büntetnek a parlagfűért

Öt közhasznú munkást foglalkoztatnak

Sokba kerülhet, ha nem irtjuk

Június végéig kellett minden föld- és telektulajdonosnak a parlagfüvet kiirtani saját területén, július 1-jével pedig beindult az úgynevezett parlagfű-kommandó, mely októberig látja el feladatkörét. Belterületen a parlagfűvel kapcsolatos intézkedések az önkormányzat jegyzőjének hatásköre alá tartoznak, míg külterületen a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága jár el hatóságként. Utóbbi munkáját a feltérképezéssel és a bejelentésekkel a földhivatal segíti.

2008. szeptember 05.

Bertók a Sport2-n

Nem is olyan régen írtunk róla, hogy a Sport1 televízió szakkommentátornak kérte fel Bertók Róbert kétszeres világbajnok szentesi sportembert. Nos, akkor Robi elmondta, szeretné, ha ez a munka folytatódna, és közvetíthetné Amir Khan mérkőzését is. Mint megtudtuk, az álom teljesült: a hétvégén, szeptember 6-án (szombaton) a Sport 2 televízió élő adásban közvetíti a kiskönnyűsúlyú Alex Arthur és Nicky Cook összecsapását, ahol Alex Arthur védi meg a WBO VB. címét. Az este másik kiemelkedő mérkőzését, Interkontinentális címért a brit-arab "csodagyerek" Amir Khan vívja Breidis Prescott ellen. Az élő közvetítés szakkommentátora Bertók Róbert lesz! A közvetítés este 22 órakor kezdődik, és másnap este a Sport1 televízió megismétli a mérkőzést.

2008. szeptember 05.

A gimnáziumi "palota" átadása

Százhúsz éve - Emlékezetes tanévnyitó a gimnáziumban

A közelmúltban már írtunk arról, hogy a középiskolai szintű oktatás kezdetei Szentesen a XVIII. század elejéig vezethető vissza, de szervezett gimnáziumról csak 1859-től beszélhetünk. A református egyház ekkor nyitotta meg a négy osztályosra tervezett középtanodáját, amely 1864-re hat osztályossá fejlődött. 1871-ben a város vette át a középtanoda fenntartását, egybekötve a polgári fiúiskolai képzéssel. Helyét a Széchenyi-ligetben lévő vigadó épületben (ma múzeum) jelölték ki.

2008. szeptember 05.

Köszönet-oklevél

Az önkormányzat képviselő-testületének szociális és egészségügyi bizottsága köszönet-oklevél alapításáról rendelkezett a szociális területen tevékenykedő személyek munkájának elismerésére. Az oklevél adományozását kezdeményezheti a bizottság bármely tagja, az e területen működő intézmény vezetője, dolgozója, valamint karitatív szervezet, társadalmi szervezet. A javaslatot szeptember 30-ig kell a szociálpolitikai osztályhoz eljuttatni, amelynek tartalmaznia kell a személy és a szervezet nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

A bizottság októberben, a soron következő ülésen dönt arról, hogy mely személy vagy szervezet (egy évben legfeljebb öt) kaphatja meg az oklevelet, amelyet a "Szociális munka" napján adnak át.

2008. szeptember 05.

Olimpia

A Damjanich János Általános Iskolában szeptember 5-én, pénteken rendezik meg a III. Őszi Olimpiai Játékokat. A 9 órakor kezdődő megnyitón felhúzzák az olimpiai lobogót és meggyújtják a lángot. A jelenlevőket Cseuz László köszönti, majd a diák-olimpikonok megmérkőznek.

(Forrás: Rádió Szentes)

2008. szeptember 05.

A tűzoltók adnak a hagyományokra

Rejtett értékek?

Nem csak a helybeli, hanem a környék szakmai emlékeit is őrzi a szentesi tűzoltóparancsnokságon egy állandó kiállítás. A relikviák gyűjteménye egyedülálló az egész régióban.

2004-ben nyílt a tűzoltó múzeum, a korábbi parancsnok, néhai Koszt György gyűjtötte egybe a kiállításon felsorakoztatott emlékeket, melyhez a laktanyaudvaron átkelve jutunk. Egy garázs belsejében rögtön piros szerkezeteken akad meg a látogató szeme, három süllyesztett medencéjű kocsifecskendőn, valamint egy tartálykocsin. Lerobbant állapotban kerültek ide, a tűzoltók azonban felújították azokat, így most működőképesek, magyarázza Kálmán Rajmund tűzoltó parancsnok-helyettes.

2008. szeptember 05.

Toroki szúnyogosdi

Szúnyogoktól riad fel az ember. Ott döngicsélnek az ágya körül, a fülébe muzsikálnak, arcába szúrnak, a fedetlen testét csípik, ahol érik. A neveletlenek. Alig hogy nagy nehezen elaludt, tudat-alattijában azzal a szomorú ténnyel, hogy a szúnyoginvázió nem lankadhat, máris éles fájdalomra ébred, és kezdődik elölről minden. Csapkodni kezd a tenyerével, káromkodik is hozzá, mélyről jövő dörmögő hangja épp' csak a szúnyogokat nem riasztja el. Bősz haragjára nem hallgat senki.

2008. szeptember 05.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szeptember 10-én, szerdán 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2008. szeptember 05.

Újdonságok a református iskolában

Felújították a tetőt és a dísztermet, fejlesztik a számítógépparkot

Nagy léptékű felújítások zajlottak az elmúlt két hónapban a Kiss Bálint Református Általános Iskolában, melynek köszönhetően megújult oktatási intézményben fogadták az iskolai éveket most kezdő gyerekeket, illetve a már visszatérő nebulókat tanítóik és tanáraik.

A munkálatok a díszterem teljes felújításával kezdődtek. A falak kifestése mellett kicserélték a díszterem Kossuth térre néző ablakait és 240 új párnázott szék került a díszterembe. - Azt gondolom, hogy a díszterem mostanra mindenképp egy kis ékköve lett iskolánknak. Ehhez kapcsolódóan a főlépcsőházat is kifestettük, illetve a főépület nagy részének régi palatetejét is lecseréltük és modern tetőcseréppel láttuk el. Eddig az a palatető volt az épülten, amelyet még 1929-ben raktak fel az akkori mesterek.

2008. szeptember 05.

Felsőoktatási támogatást igényelhetnek

Az önkormányzat felsőoktatási önkormányzati támogatásra hirdet pályázatot nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók részére. A pályázat elbírálása kizárólag a pályázó szociális rászorultsága alapján történik az önkormányzat képviselő-testületének szociális rászorultságától függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendelete alapján. Támogatásban részesülhet elsősorban az, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 százalékát (jelenleg 34.200,- Ft). A pályázat beérkezési határideje: szeptember 30. Pályázati igénylőlap és részletes felvilágosítás kérhető, illetve a pályázat benyújtható a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán (fsz. 116-os szoba, tel.: 510-336).

2008. szeptember 05.

Első lépés a regisztrálás

Különböző támogatásokat biztosít az állam

Minden évben, így most is csökkent a regisztrált álláskeresők száma a mezőgazdasági és építőipari munkák beindulásával, a téli körülbelül 2100 fős létszám helyett 1700-1800 szentesi keresett munkahelyet. Júniusban-júliusban azonban egyre több pályakezdő regisztráltatta magát, így ismét emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma.

Mint azt Tonnes Zsolttól, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk, mindig felhívják a pályakezdő fiatalok figyelmét arra, hogy regisztráltassák magukat. Érdemes ezt megtenni egyrészt azért, mert sokan csak július végén tudják meg, hogy sikerült-e a felvételijük.

2008. szeptember 05.

Beköltözik az óvoda az iskolába

A munkások az óvoda átalakításán dolgoznak

A hét elején benépesültek az iskolák. Az oktatási intézményekben szeptember 1-jével megkezdődött a tanítás. Nem volt ez másképp a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában sem. Az ünnepélyes tanévnyitót augusztus 31-én, vasárnap a Szent Anna-templomban tartották. A szentmisét dr. Kis-Rigó László megyéspüspök celebrálta.

2008. szeptember 05.

Kamerával Tanzániában (1.)

Augusztus 10. és 17. között a Pécsi Tudományegyetem két hallgatója, Radics Péter jogászhallgató és a szentesi illetőségű Maczelka Márk kommunikáció szakos hallgató részt vett az idei tanzániai nemzetközi kulturális héten, az International Student Week in Tanzania 2008 elnevezésű programon. Az ISWiT a pécsi ICWiP (International Culture Week in Pécs) testvérrendezvénye, de a pécsi találkozóval ellentétben kétévente szervezik a Dar es Salaam-i Egyetem önkéntesei. Az egyetemisták interjúkat készítettek készülő rövidfilmjükhöz, amelyben - egyebek mellett - szólnak a tanzániai fiatalok mindennapjairól.

2008. szeptember 05.

Szexuális addikciók

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A parafília olyan állapot, amelyben az adott személy szexuális vágya olyan fantáziák megvalósulásában nyilvánul meg, amelyek az átlagtól eltérőek vagy extrémek. A parafília kötődhet egy bizonyos tárgyhoz - gyerekhez, állathoz, ruhaneműhöz - vagy egy bizonyos cselekvéshez - fájdalom okozása, mutogatás, s ezek rendszerint igen specifikusak. Mindezek pedig gyakrabban jelentkeznek férfiaknál, mint nőknél - tudtuk meg dr. Szalayné Péter Ildikótól.

2008. szeptember 05.

Drámaisok előadása

A Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai a Kapolcson előadott darabjukat mutatják be a megyeházán szeptember 9-én, kedden fél 5-kor. A 10.d osztály az Ecce homo című darabbal, a 11.d Köszi Dizni! avagy mese hab nélkül, a 12.d az Ennyire egyszerű című produkcióval lép a közönség elé, míg az Exek: Első Magyar Garantáltan Pártsemleges Politikusképző Artistaiskola vizsgacirkusza című műsorral mutatkozik be.

2008. szeptember 05.

Tóth József munkái

A városi könyvtárban nyílik Tóth József fafaragó kiállítása szeptember 8-án, hétfőn 18 órakor. A kiállítást megnyitja Szűcs Árpád festőművész. A megnyitón a résztvevő vendégek között az "Áhítat" című alkotást sorolja ki a művész. Tóth József munkáit szeptember 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők nyitva tartási időben.

2008. szeptember 05.

Hangverseny

Siegburg és Szentes muzsikusainak hangversenyére kerül sor szeptember 13-án, szombaton 18 órakor a Lajtha László művészeti iskolában. A műsor többek között Johann Joseph, Gab-riel Fauré, Martin Hermann művek csendülnek fel. Előadók: Andor Csilla, Csiszár György, Horváthné Dányi Katalin, Jost Nickel, Nagy János, Pólya Éva, Szunyogh Gabriella, Orcsikné Szvetnyik Margit és Ursula Keusen-Nickel. A belépés díjtalan!

2008. szeptember 05.

Kihívás a camera obscura

Régi és modern technika a fotókör kiállításán

Nagy István: Kossuth tér 4 optikával

A legrégebbi fotózási eljárás érdekes újdonság a Szentesi Fotókörben: az utóbbi időben kezdtek kísérletezni a sötétkamrás fényképezéssel, a camera obsurával. Többek között ez a technika is bemutatkozik hamarosan nyíló tárlatukon.

Az elmúlt év terméséből mutatnak be szép és friss alkotásokat a kiállításon, melyre a napokban válogatták a képeket az ifjúsági házban működő fotókör tagjai. Mindig közösen állítják össze a bemutatásra szánt anyagot, mondja Nagy István, a csoport vezetője. A művelődési központ fotókörének létszáma most 25 körüli, de nem csak szentesiek vannak köztük, sőt külföldről is küldenek a tagok alkotásokat. A legújabb tárlaton közel 20 fotós mintegy 60 művét teszik közszemlére. Akadnak az alkotók soraiban ismert, több seregszemlén díjazott fotósok éppúgy, mint a tavaszi kezdő és haladó fotósuli hallgatói.

2008. szeptember 05.

Elfogadással

Harmadik alkalommal rendezik meg Szentesen ".a szeretet mindent elfogad." elnevezésű, az akadályozottsággal élők esélyegyenlőségét elősegítő programsorozatot, a Rokkantak Világnapja alkalmából.

A rendezvénynek a Kossuth tér és a megyeháza ad otthont, szeptember 12-én, pénteken 9-15 óráig. A megnyitó után mopedes bemutatók és sportos vetélkedők lesznek a téren. A "Fény a kertben" című fotókiállítást dr. Szalay László főorvos ajánlja mindenki figyelmébe.

A délutáni kulturális műsorok igazi élményt ígérnek, hiszen az akadályozottsággal élők változatos előadásokkal készülnek.

Állandó kiállítások is láthatók az akadályozottsággal élők mindennapjaiból és a szervező intézmények tevékenységéből. Különös hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy minden érdeklődő megismerhesse a másságot: hogy közelebbről lássa milyen szeretettel, elfogadással élik a hétköznapjaikat és milyen akaraterővel küzdik le a felbukkanó nehézségeket.

Ezért rajzpályázatot is hirdettek az általános iskolás korú gyermekeknek: ők hogyan képzelik el az akadályozottsággal élők mindennapjait.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Szentes Város Gondozási Központja, NOSZA 2005. Kht., Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportja és a Mentálisan Sérült Emberek Szentesi Egyesülete.

2008. szeptember 05.

Filmklubban

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén a Goodbye, Lenin! Című német filmszatírát tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 9-én, kedden 18 órakor. 1989 ősze: Az NDK összeomlása visszafordíthatatlan. A fal lebontása előtt röviddel Kernerné egy kelet-berlini utcán szívinfarktust kap és kómába esik, ezáltal a kapitalizmus diadalmenetét átalussza. Mire 1990 nyarán magához tér, Kelet-Berlinre rá sem lehet ismerni. Fia, Alex úgy dönt, hogy az ágyhoz kötött asszonynak a hálószobában visszaállítja az egykori NDK-t.

2008. szeptember 05.

Lecsó hetedszer

Szentesen szeptember eleje nemcsak iskolakezdést jelent, hanem lecsófőzést is. Elmondhatjuk, hogy hagyomány lett városunkban a lecsózás, sőt fesztivál jelleget öltött. Észrevétlenül lopózott be zsigereinkbe, ma már furcsa lenne nélküle.

Pedig nehezen indult. Emlékszem, legelőször személyesen kellett unszolni az embereket, hogy vállalkozzanak a főzésre. Sokan tiltakoztak: az utcán nem, pláne lecsót és bográcsban. Ma már nem kell toborozni, rájöttünk az ízére. Most már ilyen kérdések vannak: te hány asztalt foglalsz, mit teszel bele, süteményt is hozol, stb. Ünneppé vált Szentesen szeptember első hétvégéje, az oly jól ismert és sokak által termesztett paprika-paradicsom ünnepévé.

2008. szeptember 05.

Hazatekert a tanár úr

Cseuz Lászlót népes csapat fogadta a város főterén

"Túléltem"- így összegezte tömören hazaérkezése után az elmúlt négy hónapját Cseuz László, miután az elmúlt szombaton délután öt órakor begördült a Kossuth térre, ahol mintegy kétszázan várták a tanár urat. Elmondása szerint 50 százalékot adott magának arra, hogy épségben visszaér Szentesre, hiszen egy 64 esztendős emberrel bármi megtörténhet a több mint tizenegyezer kilométer alatt. Május elsején indult útnak Pekingbe, és abban, hogy teljesíteni tudta kitűzött célját nagyon nagy jelentőséget tulajdonított a szerencsének, hiszen nem történt semmi baj a kerékpárjával, elkerülték a betegségek, és az időjárás is kegyes volt hozzá.

2008. szeptember 05.

Szremkónak szép emlék az olimpia

Tizenkilenc esztendeje vízilabdázik és a pekingi olimpiával lezárult egy szakasz az életében. Szremkó Krisztina megannyi elsőséggel, világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel a tarsolyában úgy döntött, befejezi sportolói pályafutását. Az uszodától nem szakad el, talán már nem is tudna, hisz a fél életét ott töltötte. Mostantól a fiatalok edzéseit vezeti és a szabad hétvégéit tervezi. Sokan mégis abban bíznak, hogy a klasszis döntése nem végleges.

- Athén vagy Peking?

2008. szeptember 05.

Itthon nem megy

Az utolsó pillanatokban kapott góllal veszített hazai pályán a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata a Tápé együttesével szemben az elmúlt hét végén. A két tizenhatos között zajlott leginkább a játék, a kapuk viszonylag ritkán forogtak veszélyben. Ez jellemezte a második játékrészt is, egészen a 91. percig, amikor a tápéiak megszerezték a három pont sorsát eldöntő találatot. Bozóki Zoltán vezetőedző érthetően bosszús volt a vereséget követően, szerinte egyik csapat sem érdemelt volna győzelmet, tipikus 0-0-ás összecsapás volt ez a kilencven perc. Fájó számára az utolsó pillanatban elszenvedett vereség, de azt elismerte, nem úgy játszottak, mint ahogy az első három fordulóban. Sok labdát eladtak a középpályán, különösen azt követően, hogy a már pályára sem lépett Tóth György mellett Polyák, majd később Páger is kivált a játékból. Az utolsó tizenöt percre szárnyaszegetté váltak. Igaz, még ekkor is adódott két lehetőség előttük, amivel nem tudtak élni. Bozóki szerint a Tápé hasonló játékerőt képvisel, mint a Röszke, de az volt az óriási különbség a két mérkőzés között, hogy Röszkén jó-néhány játékosa jóval az átlag fölött teljesített, ezúttal viszont halványabbak voltak. Ha ezen a hétvégén a komplett csapattal, és a korábban megszokott küzdőszellemben lépnek pályára, akkor pontot hozhatnak haza Ásotthalomról. Ellenkező esetben továbbra is hét pontos marad a Kinizsi, amely jelenleg a kilencedik helyen áll a tabellán.

H. V.

2008. szeptember 05.

Rajtol a futsal

Hétfőn este a Csömör otthonában

Augusztusban megkezdte a felkészülést a 2008-2009-es bajnoki szezonra a Legrand-MetalCom-Szentes NB I-es futsal csapata, az elmúlt héten már edzőmérkőzést is játszottak Krepeczkiék a Kecskeméttel, szeptember 8-án, hétfőn a bajnokság első fordulójában lépnek pályára a Csömör otthonában a szentesi labdarúgók. Az elmúlt bajnokság bronzérmesének háza táján jelentős átalakulások történtek: távozott a csapatból Erhardt Szilárd, aki Romániában folytatja pályafutását, Koncz Zsolt, Bank Szilárd és Ábel Péter nagypályás kötelezettségük miatt nem szerepelhetnek, Kazán Attila és Szarvas Zsolt pedig Ausztriában futballoznak. Szerencsére nem csak távozói, hanem új játékosai is vannak a klubnak. Régi-új arc a korábban már Szentesen is szerepelt Puskás Csaba és Kovács Krisztián, rajtuk kívül az Első Betonból érkezett Juhász Imre és Po-donyi Norbert, míg Buzási Péter a Dorozsmától került városunkba. Marton Bence és Nagy András fiatal hódmezővásárhelyi labdarúgók, Tóth Péter és Kalános János az Aramisban játszottak eddig. A Kecskemét elleni edzőmérkőzésen 7-6-ra nyert a Szentes, de hogy ez a teljesen átalakított csapat ilyen összeállításban mire lehet képes a bajnoki rajton, azt egyelőre csak találgatni lehet. A hazai szurkolók mindenesetre hasonlóan jó szereplésre számítanak, mint az elmúlt szezonban.

H. V.

2008. szeptember 05.

Gördülnek

A St. Jupát SE a Gördülő generációk, együtt a cél felé elnevezésű kerékpáros kirándulássorozatának első őszi fordulóját szeptember 6-án, szombaton délelőtt 10 órától rendezik meg. A biciklis csapat a Dózsa-ház elől indul. Információ kérhető a 20/ 321-1693-as telefonszámon.

2008. szeptember 05.

Mozgáskorlátozottak

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjai minden hónap 2., 3., 4. szerdáján 15-18 óráig tartja programjait a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az első találkozó szeptember 10-én, szerdán lesz, ahol megbeszélik a megyei találkozó előkészületeit.

2008. szeptember 05.

Kábítószer-terjesztőt fogtak a rendőrök

A rendőrséghez beérkezett információk alapján került a nyomozók látókörébe egy szentesi férfi, akit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítottak meg. A férfit augusztus 25-én érték tetten közterületen, amint éppen négy másik helybéli férfinak adott el egy-egy gramm marihuanát, 2500 forintért. Az eladót és a vásárlókat is elfogták, utóbbiak a beismerő vallomás mellett, terhelő vallomást tettek a terjesztőre, akinek a szentesi lakásán egy tő vadkendert, növényi magvakat és csekély mennyiségű marihuanát foglaltak le. A fogyasztók elismerték, hogy az elmúlt évek alatt több száz gramm marihuanát szívtak el. Tekintettel arra, hogy a rendőrségnek pontos információi nem voltak az értékesítésre kerülő kábítószer mennyiségéről, a vásárlók várható számáról, illetve a terjesztő várható reakciójáról, ezért komoly rendőri erőket vetettek be elfogásukra. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, miközben az eljárást szakértők bevonásával folytatják a yard munkatársai.

2008. szeptember 05.

Hőguta

Egy izgatott fiatal hölgy ront be az orvos rendelőjébe.
- Doktor úr, Dakota futballcsapata mérkőzött ma délután a mieink ellen. A dakotai fiúk dresszére egy nagy D-betű volt hímezve. Összemelegedtem a dakotai centerrel, és most képtelen vagyok a D-betűt lemosni a testemről.
Az orvos egy oldószerrel eltűnteti a D-betűt. Egy hét múlva a hölgy ismét megjelenik az orvosnál. Ezúttal egy nagy C-betűt őriz üde bőrén.
- Cleveland futballcsapata mérkőzött... - mondja pironkodva.
Az orvos megértően bólint, és pár pillanat múlva a clevelandi csatár emléke is eltűnik. A következő vasárnap újra jelentkezik a hölgy egy W-vel.
- Ne szóljon semmit, kisasszony - vág elébe az orvos -, mindent tudok: Winnipeg.
- Ó, nem - szólt pirultan a hölgy. - Manhattan!

2008. szeptember 05.

Kis kukta

  • Hagymaleves
  • Padlizsános rakottas
2008. szeptember 05.

Lesz ez jobb is

Hazai közönség előtt mutatkozott be az elmúlt hétvégén a teljesen átalakított, új játékosok sokaságát felvonultató Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A Cserháti Gyula Emléktornán azonban nem örülhetett szentesi sikernek a publikum, a fiatal gárda az ötödik helyen végzett, mivel a Szolnoktól, az OSC-tól, a BVSC-tól és az ukrán Mariupoltól is vereséget szenvedtek Döbrőssyék. A csapatból hiányzott a két junior-válogatott játékos, Szilvasán Bence és az amúgy is sérült Szőke Szabolcs, illetve az egész héten betegeskedő Csente Dávid. A torna második napjára ráadásul Horváth Tamás és Szabó Levente is kidőlt a sorból. Vass Sándor vezetőedző szerint együttese azt nyújtotta, amit a felkészülésnek ebben a szakaszában elvárt vízilabdázóitól. Komolyabb hibának tartotta viszont az emberelőnyös helyzetek kihasználatlanságát, ugyanakkor elégedetten szólt arról, hogy játékosait igazi csapatként látta a medencében. A Szentes legközelebb ezen a hétvégén vesz részt egy három napos megmérettetésen Szolnokon, ahol a házigazdákon kívül a Ferencváros, az Újpest, a Pécs és a Nagyvárad pólósai ellen folytathatják a felkészülést a bajnoki szezonra.

H. V.

2008. szeptember 05.

Gyulán taroltak

XXXVIII. Országos Szenior Úszóbajnokság

Ismét nagyon eredményesen szerepeltek az Országos Szenior Bajnokságon a Szentesi Delfin ESC úszói, ahol több mint 400 induló állt rajthoz, s a magyar versenyzőkön kívül román, szlovák, osztrák és szerbiai szeniorok is részt vettek 40 egyéni bajnoki cím mellett 4 váltószámban is a dobogó legmagasabb fokára állhattak. 4 új korosztályos országos csúcsot is újraírtak a szentesiek. Dr. Venczel Kincső 100 és 200 méteres mellúszásban óriásit javított a régi csúcson, Melkuhn Dezső 100 pillangón saját, januárban úszott országos csúcsát döntötte meg. Nagy meglepetést okozott a 4x50 méteres I. korcsoportos MIX váltónk /Rozgonyi Eszter, Brunszvik Árpád, Felvégi Zsuzsa, Weisz Ta-más/, akik szintén új csúcscsal utasították maguk mögé a mezőnyt. Az 50 méteres pillangóúszásban abszolút versenyt is hirdettek Gács Marcell nemrégiben elhunyt országos bajnok emlékére, amelyben az öszszes versenyző eredményét együtt rangsorolták. Ebben dr. Venczel Kincső 2. Pó-lyáné Téli Éva a 3. helyen végzett, és oklevelet vehetett.

2008. szeptember 05.

Rögbi hétvége volt

Augusztus 30-án itthon, a MÁV-pályán felkészülési mérkőzést játszott a Szentesi VSC 91-esek Rögbi Klub és Szeged válogatottja az Arad gárdája ellen, eredmény 0- 130.

Szentesi résztevők: Döme Zsolt, Kiss Szabolcs, Kiss István, Keresztes-Nagy Ádám, Baranyi László, Törőcsik Sándor, Baranyi Gábor, Tímár Ferenc, Gránicz Zsolt, Sipka Róbert, Farkas Zsolt. A mérkőzés alatt a romániai csapat teljesen uralta a játékot, a magyar csapatnak esélye sem volt a pontszerző célterület közelébe kerülni. A felkészítő mérkőzés eredményes volt, mert a Csongrád megyei rögbiseknek nagyerejű ellenféllel tudtak gyakorolni.

2008. szeptember 05.

Családi események

Született: Tóth Ferencnek és Nagy Mariettának Nova Judit, Antal Csabának és Mácsai Barbarának Dominik Csaba, dr. Hobot Gábornak és Krebs Katalinnak Emma Kata, Mikecz Attilának és Szalinka Mária Brigittának Lilla, Törőcsik Zoltánnak és Ambrus Évának Laura, Pataki Imrének és Faur Henrietta Mónikának Vivien, Erdei Enrikónak és Pusztai Juditnak Anna, Gavrán Gézának és Meszes Évának Kevin, Bárány Gábornak és Vincze Zsófiának Benedek, Horváth Zoltánnak és Kanalas Csillának (Csongrád, Madách u. 5.) Anna, Kódor Istvánnak és Bodor Annamáriának István, Dányi Józsefnek és Török Gyöngyi Katalinnak Balázs.

Házasságot kötött: Biár Ferenc és Herák Irén, Rácz János és Tóth Ibolya, Nyári János és Mezei Erika, Csatordai Róbert Csaba és Libor Renáta, Döme Jeanmarie Albert és Molnár Erzsébet.

Elhunyt: Szakál Imre, Csányi Istvánné Botos Mária, Kanfi-Horváth Imréné Arató Erzsébet, Félegyházi-Török István Sándorné Fekete Ilona, Kiss Lajosné Székely-Tóth Mária, Bába Györgyné Németh Erzsébet, Csernus László, Ambrus Antalné Csontos Erzsébet.