2008. szeptember 05.

Rendőrök vigyáznak

Szeptember elsejétől az iskolarendőri programhoz kapcsolódva a szentesi rendőrkapitányság munkatársai fokozott figyelmet fordítanak az általános iskolák környékén a közlekedési szabályok betartására és a baleseti veszélyforrások elhárítására. A hónap elejétől az iskoláknak külön rendőreik vannak, akik az intézményekhez közeli nagyobb forgalmú csomópontokban és az iskoláknál biztosítják a rendet az iskolakezdés és befejezés időszakában.

- A program az általános iskolai oktatáshoz kapcsolódik, elősegíti a rendőrség gyermekek felé irányuló baleseti és bűnmegelőzési tevékenységét. A cél az, hogy minden iskolának külön rendőre legyen, aki közvetlen kapcsolatban van az intézmény vezetésével, a diákokkal, illetve rajtuk keresztül a szülőkkel. A tanévnyitókon már be is mutatkoztak az iskolarendőrök, felvették a kapcsolatot az iskolák vezetőivel, a tanév alatt pedig a szülői munkaközösségekkel és a tantestületekkel is rendszeresen egyeztetnek, valamint osztályfőnöki órákon is megjelennek majd, hogy a gyerekek is megismerkedjenek velük. Ezen kívül az országos rendelkezést alapul véve elkészítettük a helyi feladattervet, feltérképeztük az iskolák környékén az esetleges balesetveszélyes helyeket. Ahol pedig szükséges, ott az önkormányzatnál kezdeményezzük a forgalmirend-változtatást. A polgárőrséggel együtt a balesetveszélyt jelentő csomópontoknál, átkelőknél is jelen vagyunk a tanítás előtt és végén - mondta el lapunknak Nagy János, a szentesi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.

A rendőrség szeretné önkéntes alapon a szülőket is bevonni a programba - feladataik ellátását például láthatósági mellény biztosításával segítenék - , illetve az intézményeknél jelen lévő rendőrök is általában olyan személyek, akiknek van valamilyen kötődésük az adott általános iskolához. Például gyermekük oda jár, vagy ott tanult, esetleg a környéken lakik. Az iskolarendőrök közül többen a terület körzeti megbízottjai is.

A kistérségben négyen látnak el szolgálatot - Tóth István r. törzsőrmester, Ormai Roland r. törzszászlós, Rem-zső István r. törzszászlós - , míg városunkban a Deák, a Damjanich és a Rigó Alajos iskolákban Kovács Károly r. zászlós, a Klauzál, a Szent Erzsébet és a Kiss Bálint iskolákban Erdélyiné Kalmár Tünde r. főtörzszászlós, a Petőfi iskolában Halmai Zoltán r. törzszászlós, a Kosztában Faragó Róbert r. törzszászlós tevékenykedik.

Cseh-Lakos