2008. szeptember 05.

Szexuális addikciók

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A parafília olyan állapot, amelyben az adott személy szexuális vágya olyan fantáziák megvalósulásában nyilvánul meg, amelyek az átlagtól eltérőek vagy extrémek. A parafília kötődhet egy bizonyos tárgyhoz - gyerekhez, állathoz, ruhaneműhöz - vagy egy bizonyos cselekvéshez - fájdalom okozása, mutogatás, s ezek rendszerint igen specifikusak. Mindezek pedig gyakrabban jelentkeznek férfiaknál, mint nőknél - tudtuk meg dr. Szalayné Péter Ildikótól.

Az addiktológiai konzultáns elmondta: A tárgyhoz vagy viselkedési mintához való ragaszkodás idővel függéssé alakul át, és a kielégülés feltétele lesz a tárgy jelenléte vagy a viselkedés megvalósítása. Ide olyan viselkedések tartoznak, amiket a társadalom abnormálisnak talál. Az addikciók közé sorolható: a gyerekekkel való szexuális aktus (pedofília), a nemi szervek idegeneknek való mutogatása (exhibicionizmus), a kukkolás (voyeur-izmus), idegenek intim szituációkban való megfigyelése, idegenek fogdosása, nemi szervvel való dörzsölgetése (frottőrizmus). Ide tartozik a nekrofil, vagyis a halott testekkel élvező és a cyber-függő, aki napját szexoldalak látogatásával tölti. Szexfüggőnek számít továbbá az is, aki saját testét kínálja fel prostitúcióra, de nem megélhetés miatt, hanem szexuális kielégülés céljából. A szex-függőség társadalomra legveszélyesebb formája, ha a függő kiskorúakkal, fogyatékosokkal, drog és egyéb tudatmódosító szer hatása alatt álló személyekkel létesít szexuális kapcsolatot. A szexfüggőség tehát inkább egy átfogó fogalom, mint jól körvonalazható tünetegyüttes, de minden fajtájára igaz, hogy az addikt személy gondolati világának kezdete és vége is kielégülésének hajszolásában merül ki. Különbség ez például a nimfomániával szemben, hisz a nimfománok nem élik át az orgazmust, ezért hajszolják a kapcsolatokat, míg a szexfüggők orgazmusa biztosított, csak kóros formában jelentkezik.

A szexuális viselkedés többnyire nem szenvedélyes jellegű, hanem csak aktuális szükségleteket próbál kielégíteni, amelyek sokfélék lehetnek, életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől és körülményektől függően. Akadályoztatás vagy a személyiségfejlődés valamilyen zavara esetén pedig a szexuális viselkedés túlságosan szenvedélyessé, kényszeressé, vagyis károssá válhat. A szenvedély olyan lelkiállapot, amelyben a viselkedést egy minden másnál fontosabbá váló szükséglet döntően befolyásolja. A szex, mint legfontosabb szükséglet túl sok időt és energiát köt le, függésbe hoz, kontrollálhatatlanná válik, illetve veszélybe sodor testileg (fertőzések) és lelkileg egyaránt. Ilyen esetben a szexuális viselkedés nemcsak szenvedélyessé, hanem szenvedélybetegséggé válik. Ha például valaki naponta (vagy akár naponta többször is) igényli a szexuális kielégülést, akár maszturbáció, akár szeretkezés formájában, az még nem szenvedélybetegség, csupán szenvedély. Ugyanez azonban nem mondható a pornográfia gyakori nézésére, vagy arra, ha valaki kényszeresen keresi a leskelődési lehetőségeket. A szexuális perverziók tulajdonképpen szenvedélybetegségek (addikciók), ám elgondolkodtató, hogy mit is tekintünk perverziónak. A szex gyakori igényét régen a férfiaknál szatiriázisnak, nőknél pedig nimfomániának hívták és betegségnek tartották. Holott az előbbinél csak az átlagosnál erősebb szexuális igényekről volt szó, az utóbbinál pedig arról, hogy a nő kielégületlensége miatt keresett újabb partnereket.

A szexuális addikciók és perverziók tulajdonképpen nem a szexuális kielégülést célozzák meg, hanem például a birtoklás vagy a bosszú vágyát szolgálják. Okai lehetnek a személyiségfejlődés különböző zavarai, amelyek miatt a szexuális viselkedésforma, mint pótkielégülés kényszerjellegűvé válik, s ez függőséget eredményez. Szexfüggőség esetén hasonló kísérő hatások figyelhetők meg, mint a többi függőségnél, és az addikció kialakulása itt is hosszú fejlődési folyamatot ölel fel. Kezdetben a túlzott, beteges maszturbálás, a pornófüggőség vagy egyes szexuális szokásokhoz való beteges ragaszkodás formájában mutatkozik meg a zavar, ami idővel átalakul súlyos viselkedési mintává. A beteg érdeklődése függőségének tárgya felé fokozatosan nő, figyelmét és energiáját egyre jobban az köti le, a szex túlértékelődik, elsődlegessé válik és elnyom minden egyéb igényt. Kontrollálhatatlanná válik a cselekvés, a dózis pedig állandóan emelkedik az elvonási tünetek megelőzése miatt. Ez addig folytatódik, míg be nem következik az idegi- és életvezetési összeomlás. Ekkorra azonban a függő családi élete már romokban hever, elveszti munkáját, barátait. A szexuális függőség sokszor más függőséggel párosul, az áldozat ugyanis tudatmódosító szerekkel próbálja feldolgozni elsődleges függőségét. A szexuális függőség felismerésében sokszor pont ez segít, hiszen a járulékos függőséget veszi észre a környezet, s a kezelés során - szerencsés esetben - fény derül a rejtett okra.

A parafíliák azonban nem minden esetben szorulnak kezelésre, de olyan esetekben, ahol a cselekvés törvénybe ütköző, az is könynyen előfordul, hogy az illető hamarabb kerül büntetés-végrehajtási intézetbe, mint szakemberhez.

Cseh-Lakos Ilona