2008. szeptember 05.

Büntetnek a parlagfűért

Öt közhasznú munkást foglalkoztatnak

Sokba kerülhet, ha nem irtjuk

Június végéig kellett minden föld- és telektulajdonosnak a parlagfüvet kiirtani saját területén, július 1-jével pedig beindult az úgynevezett parlagfű-kommandó, mely októberig látja el feladatkörét. Belterületen a parlagfűvel kapcsolatos intézkedések az önkormányzat jegyzőjének hatásköre alá tartoznak, míg külterületen a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága jár el hatóságként. Utóbbi munkáját a feltérképezéssel és a bejelentésekkel a földhivatal segíti.

Parlagfüves területeken felszólítás nélkül azonnal kényszerkaszálást rendelhet el az önkormányzat, de Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész tájékoztatása szerint próbálnak először más megoldást keresni. Hivatali úton levélben, illetve személyesen vagy telefonon is felkeresik az érintettet és figyelmeztetik kötelezettsége elmulasztására. Amennyiben a tulajdonos egy-két napon belül nem reagál, úgy elrendelik a kényszerkaszálást, természetesen jegyzőkönyvvel, fényképekkel és tanúkkal bizonyítva. Ezen kívül növényvédelmi bírság is kiszabható, mely 20 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Szentes belterületén erre még nem volt példa. - Most fedeztünk fel lakossági bejelentés alapján egy olyan területet a Nagyhegyen a Garázs-dűlőben, amely magas mértékben parlagfüves. Próbáltunk ebben az esetben is megoldást keresni, szóltunk a tulajdonosnak, hogy vágja le, de ez nem történt meg, így a törvény szerint járunk el az ügyben, az előbb említett módon - mondta el a főkertész, aki hangsúlyozta, hogy mindenkinek kötelessége saját birtokát parlag-fűmentesen tartani. Ez nem azt jelenti, hogy a hatóság, illetve az önkormányzat egy szál parlagfű esetén is bírságol, hiszen a jogszabály konkrétan rendelkezik arról, hogy egy négyzetméteren milyen sűrűség után róható ki bírság. Fontos az összeg megítélésénél, hogy virágzó, bimbózó vagy csak szikleveles állapotban van-e az allergén, invazív típusú növény, amely a műveletlen termőföld megmozgatása után jelenik meg fokozott mértékben az elfekvő magok felszínre kerülésével.

Július elsejétől az önkormányzatnál is foglalkoztatnak 5 olyan közhasznú munkást, akiket kifejezetten a közterületeken és városi ingatlanokon lévő parlagfű irtására vettek fel. Alkalmazásukat megkönnyítette, hogy a Dél-alföldi munkaügyi központ 90 százalékos támogatást ad munkabérükre. Feladatuk többek között a Tiszai strand területe, a Hajnal utcai erdő, a ligeti sportuszoda, illetve az ahhoz vezető út, az Ilona-parti és a Nagy-hegyszéli parkerdő, az Ipartelepi út a Rákóczi utcai volt szeméttelep és a hékédi átjárónál lévő terület karbantartása.