2008. szeptember 05.

Kis kukta

Hagymaleves

Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 liter zöldségleves (kockából), kakukkfű, petrezselyem, babérlevél, vegyes fűszernövény, 1 száraz bagett, 10 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, só.

Elkészítése: A hagymát vékonyan felszeleteljük és serpenyőben a vajban és az olajban, kislángon, állandóan kevergetve üvegesre fonynyasztjuk. Ráöntjük a bort és közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma a bort teljesen magába szívja. Ráöntjük a zöldségleves felét, felforraljuk, és közepes lángon 10 percig pároljuk. Beletesszük a fűszercsokrot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a maradék levessel és kislángon 50 percig főzzük, majd a fűszercsokrot kiszedjük. A bagettet vékonyra szeleteljük, tepsibe tesszük, és forró sütőben arany barnára pirítjuk. Tűzálló leveses tányérokba elosztjuk a kenyérszeleteket, rámerjük a levest, megszórjuk reszelt sajttal, és 15 percre forró sütőbe toljuk, amíg a sajt elolvad.

Padlizsános rakottas

Hozzávalók: 25 dkg darált sertéshús, 50-50 dkg paradicsom, padlizsán és cukkini, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj,1 tojás,15 dkg reszelt parmezán sajt, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, őrölt bors, só.

Elkészítése: A paradicsomokat és a padlizsánokat felszeleteljük. A cukkinikat felkarikázzuk. Két fej hagymát apróra vágunk, a harmadikat lereszeljük. A hagymát és a zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajban megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst, a felvert tojást és 2 evőkanál apróra vágott petrezselymet. A jénai tálat olajjal kikenünk, a húst és a zöldséget váltakozva rakjuk, minden réteget sóval, borssal meghintünk. A tetejére paradicsom kerüljön. Rátesszük a babérlevelet, megszórjuk kakukkfűvel és reszelt sajttal. Meleg sütőben készre sütjük.