2008. szeptember 05.

Kihívás a camera obscura

Régi és modern technika a fotókör kiállításán

Nagy István: Kossuth tér 4 optikával

A legrégebbi fotózási eljárás érdekes újdonság a Szentesi Fotókörben: az utóbbi időben kezdtek kísérletezni a sötétkamrás fényképezéssel, a camera obsurával. Többek között ez a technika is bemutatkozik hamarosan nyíló tárlatukon.

Az elmúlt év terméséből mutatnak be szép és friss alkotásokat a kiállításon, melyre a napokban válogatták a képeket az ifjúsági házban működő fotókör tagjai. Mindig közösen állítják össze a bemutatásra szánt anyagot, mondja Nagy István, a csoport vezetője. A művelődési központ fotókörének létszáma most 25 körüli, de nem csak szentesiek vannak köztük, sőt külföldről is küldenek a tagok alkotásokat. A legújabb tárlaton közel 20 fotós mintegy 60 művét teszik közszemlére. Akadnak az alkotók soraiban ismert, több seregszemlén díjazott fotósok éppúgy, mint a tavaszi kezdő és haladó fotósuli hallgatói.

Szabó Rita: Sziluett

Nagy Istvántól nem szokatlan a mindennapitól eltérő technikák kipróbálása, így társaival mostanában a legelső fényképek elkészítési módjával ismerkednek. Igaz, ami igaz, nem egyforma sikerrel, ugyanis a camera obscura egyelőre komoly kihívást jelent nekik. Istvánnak mindenesetre sikerült, így az ősi technikával létrehozott kép már biztosan helyet kap a kiállításon, s reméli, a többiek is hoznak ilyen fotókat. A mű a Kossuth teret ábrázolja szokatlan formában: a camera obscura széttördeli a látványt, s új élményt nyújt. Mindenki saját kezűleg barkácsolta a sötét kamerát fémdobozból. Lényege, hogy egy apró, 3 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni az egyik oldalába, ezen hatol be a fény, amihez nyilvánvalóan sok időre van szüksége. A doboz szemközti falán elhelyezett fényérzékeny anyagra vetítődik ki a kép.

Érdekes fotók készítésére nyílik mód, más megközelítést jelent. Nagy István ki is fejti, miért hasznos ez a fotókörösöknek: egyrészt saját készítésű eszközzel dolgozhatnak, attól függően, mit akarnak fotózni, másrészt kihívás is. Azért még nem kell eldobni a legújabb digitális masinát, ugyanis a régi technika sok kísérletezéssel jár. Így érthető, hogy a fotókör vezetőjének lelkesedése átragadt ugyan a többiekre, de ők a kiállításon maradnak annál, ami a legjobban megy nekik, s már az őszi Alföldi Fotószalonra készülnek, aminek szeptember 30-a a beküldési határideje.

Berezvai lászló: Párbeszéd

Berezvai László február óta tagja a fotókörnek, úgy gondolta, a továbbfejlődéshez szüksége van egy közösségre. A tárlatra vegyes témákkal készül, de alapvetően természetfotós beállítottságú, így hozott ilyen képeket is. A régi eljárás nem mozgatta meg, túl időigényesnek tartja. Az egy éve fotókörös Szabó Rita úgy fogalmaz: türelemjáték a camera obsura. Vett már részt kisebb kiállításon Szegváron, s ez lesz az első komolyabb bemutatkozása. Főként absztrakt képeket készít, melyek kevés témával, de sok mondanivalóval bírnak.

A Szentesi Fotókör szeptember 8-án, hétfőn este 6 órakor nyíló kiállításán közreműködik Csák László és Tyukászné Balázs Katalin. Az ifjúsági házban október 10-ig tekinthető meg a tárlat.

Darók József