2008. szeptember 05.

Első lépés a regisztrálás

Különböző támogatásokat biztosít az állam

Minden évben, így most is csökkent a regisztrált álláskeresők száma a mezőgazdasági és építőipari munkák beindulásával, a téli körülbelül 2100 fős létszám helyett 1700-1800 szentesi keresett munkahelyet. Júniusban-júliusban azonban egyre több pályakezdő regisztráltatta magát, így ismét emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma.

Mint azt Tonnes Zsolttól, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk, mindig felhívják a pályakezdő fiatalok figyelmét arra, hogy regisztráltassák magukat. Érdemes ezt megtenni egyrészt azért, mert sokan csak július végén tudják meg, hogy sikerült-e a felvételijük. Másrészt pedig azért, mert a regisztrált álláskereső pályakezdők esetében különböző bértámogatási lehetőségek állnak a munkáltatók rendelkezésére. Emellett pedig különböző képzéseken is részt vehetnek a munkanélküliek, illetve ha Szentesen nem találnak állást, akkor lehetőségük van különböző munkakölcsönző, munkaközvetítő cégek segítségével más városokban is elhelyezkedni. Az ország nyugati felében például sokszor nagyobb arányban is felvesznek munkavállalókat.

A munkanélküliek különböző támogatásokat is kapnak az államtól. Például ha valaki munkanélkülivé válik és már volt több éves munkaviszonya, akkor az alapján jogosult álláskeresési járadékra, illetve álláskeresési segélyre, természetesen más-más feltételrendszerben. - A munkaügyi központnál történő regisztráció kezdőpontjától számított, visszamenőleg négy éves időszakot vizsgáljuk a foglalkoztatási törvény előírása alapján. Azon belül nézzük meg, hogy kinek mennyi jogosultságszerző ideje, azaz elsősorban munkaviszonya van. Ha valaki négy évre visszamenőleg legalább egy év munkaviszonnyal rendelkezik, akkor számára álláskeresési járadékot tudunk megállapítani. Ennek időtartama a munkaviszonyban töltött időtől függ, ami maximálisan 207 nap. Az pedig, hogy mennyi pénzt kap konkrétan az álláskereső, az az elmúlt négy negyedéves átlagkeresetétől függ. Az álláskeresési járadék idejének felében, de maximum 91 napig a négy negyedéves átlagkereset 60 százalékát kapja meg havonta, az azt követő második időszakban pedig a mindenkori minimálbér 60 százalékát. Ennek alapjául a volt munkáltatójának igazolása szolgál - mondta el Tonnes Zsolt, akitől megtudtuk, hogy az álláskeresési járadék minimum 41.400 forint, maximum 82.800 forint lehet. A járadék után pedig bizonyos időtartamig még álláskeresési segély is jár a munkavállalónak, ha a négy éves időtartamon belül legalább kétszáz nap munkaviszonnyal rendelkezik. Ebben az esetben a minimálbér 40 százalékát, azaz 27.600 forintot kap havonta. Illetve ha valaki vállalkozó volt - mivel 2005. január 1-jétől vállalkozói járadékot kell fizetni a vállalkozóknak és ez alapján jogosultak lehetnek a vállalkozói járadékra -, akkor az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 90 százaléka, azaz minimum 25.600, illetve maximum ennek kétszerese, 61.300 forint jár.

Cs. I.