2008. szeptember 05.

De nehéz az iskolatáska.

Gyerekek egy csoportja a Petőfi iskolánál

Az általános iskolai központi évnyitót minden tanévkezdetkor más-más intézményben tartják, a 2008-2009-es tanévet a Klauzál Gábor Általános Iskolában nyitották meg hivatalosan.

Az ünnepséget augusztus 29-én délután az iskola elsős és ötödikes diákjainak verses műsora nyitotta, a téma persze nem is lehetett más, mint az, hogy becsöngettek. Az Iskolatáska című dal is felcsendült eredetiben, s mialatt az örökzöld sláger szólt, az iskoláskorba lépett kisdiákok ajándékot kaptak a felsőbb évesektől. Az állatfigurás könyvjelző talán elvonta figyelmüket a dal szövegéről, amivel több generáció egyetért, ám ők csak később tapasztalják meg: De nehéz az iskolatáska.

Szirbik Imre polgármester köszöntő beszédében azt kérte tőlük, ne féljenek, s azt is, hogy minden este meséljék el otthon, mi történt aznap az iskolában, a szülők pedig hallgassák meg. Közös ügyünk, ami most szeptemberben elkezdődik, utalt a polgármester arra, hogy nem elegendőek a pedagógiai módszerek, kellenek az emberi kapcsolatok, a nevelés, a példamutatás, a biztató társ, a szülő is.

A Klauzál iskolában tartották a városi tanévnyitót

Tariné Lantos Piroska, az intézmény igazgatója reméli, mindenki feltöltődött energiával a vakáció ideje alatt, hiszen nehéz 10 hónap vár most mindannyiukra. "Minden álom valóra válhat, bármi lehetséges, csak igazán küzdeni kell érte", erre biztatott mindenkit az igazgatónő, majd néhány újdonságot is bejelentett. Bevezették az iskolában az úgynevezett nem szakrendszerű oktatást, vagyis idén 5. osztálytól, aztán jövőre már 6.-tól is, és így tovább felmenő rendszerben, biztosítanak 8 órát magyarból és matematikából a gyerekek képességeinek fejlesztésére. Szintén bevezették a kompetencia alapú oktatást, az első és ötödik osztályban.

Fontos változás az is, hogy a központi konyha felújításának végéig náluk fognak étkezni a kollégisták. Emiatt új csengetési rendet vezettek be, az első óra már háromnegyed 8-kor elkezdődik, s 13 órára be kell fejezniük a diákjaik ebédeltetését. Országos akcióban minden iskolának lesz rendőre, a Klauzál esetében az egyik hetedikes tanulójuk édesanyja, Erdélyiné Kálmán Tünde kapta ezt a feladatot. A rendőrnőt gyerek, szülő és tanár is megkeresheti problémájával.

Az új elsősök ezután - ki érdeklődve, ki megszeppenve - elfoglalták helyüket felsőbb éves diáktársaik között. Az ünnepség az iskola alapítójának, nyugdíjas igazgatójának köszöntésével zárult: Oltyán Lajos 1984 és 2000 között vezette sikeresen az intézményt, s most, hogy közeledik a 25. jubileumi tanév, ő is kerek évfordulóhoz érkezett, augusztus 16-án töltötte be 70. életévét.

D. J.