2008. szeptember 05.

A tűzoltók adnak a hagyományokra

Rejtett értékek?

Nem csak a helybeli, hanem a környék szakmai emlékeit is őrzi a szentesi tűzoltóparancsnokságon egy állandó kiállítás. A relikviák gyűjteménye egyedülálló az egész régióban.

2004-ben nyílt a tűzoltó múzeum, a korábbi parancsnok, néhai Koszt György gyűjtötte egybe a kiállításon felsorakoztatott emlékeket, melyhez a laktanyaudvaron átkelve jutunk. Egy garázs belsejében rögtön piros szerkezeteken akad meg a látogató szeme, három süllyesztett medencéjű kocsifecskendőn, valamint egy tartálykocsin. Lerobbant állapotban kerültek ide, a tűzoltók azonban felújították azokat, így most működőképesek, magyarázza Kálmán Rajmund tűzoltó parancsnok-helyettes. A tárlat az 1800-as évek végétől a múlt évtized végéig tartó időszakot fogja át. Sisakok, ruhák között több ország tűzoltó felszereléseit is bemutatják, de nem hiányozhatnak a különböző korú légző- és tűzoltó készülékek sem. Mint ahogyan a dokumentumok sem, hiszen Labádi Lajos levéltár igazgató segédletével egy külön tárlót a helyi tűzoltóság történetének szenteltek. Éppen 135 esztendeje, 1873-ban Arady Kálmán polgármester tett közzé egy felhívást az első szentesi tűzoltóegylet alapításáról. Áprilistól novemberig sűrűn vannak látogatóik, tudjuk meg Kálmán Rajmundtól. Legutóbb a nagy tűzoltó hagyományokkal bíró Ausztriából érkezett egy csoport, Nagy-mágocs osztrák testvértelepüléséről. A szakmai tárlatra szívesen látnak civileket is, időpontot előre kell egyeztetni.

A parancsnok-helyettes büszkén mondja, a tűzoltók nagyon adnak hagyományaikra. Ez a jellemző nemzetközi szinten is. A kiállításból az is kitűnik, hogy a 100-150 évvel ezelőtti tűzoltók sokkal nehezebb körülmények között dolgoztak, mint napjainkban. A felszerelés ma jóval komfortosabb és biztonságosabb. Lovaik sem voltak a vízhordáshoz, hanem fogatosokkal voltak szerződésben, ennek is találjuk nyomát a korabeli dokumentumokban, avat be a részletekbe a tűzoltótiszt.

A témánkhoz tartozik még, hogy az emeleti nagy-termet éppen most újítják fel. Rendezvények helyszínéül szolgál a frissen lakkozott szoba, ide kerül majd az a számos kupa, melyeket szakmai- és sportversenyeken nyert az alakulat. Az egyelőre még szinte üres teremben már ott áll Szent Patrik szobra, id. Szabics Ferenc alkotása. Eddig a lépcsőfordulóban állt, úgy gondolták, kapjon méltóbb helyet a tűzoltók védőszentje. Meg is ünneplik minden évben május 4-én, jegyzi meg Kálmán Rajmund, aki arról is beszél: októberben egyhetes ünnepségsorozatot rendeznek a tűzoltóság alapításának már említett évfordulóján. A nagyteremben is elhelyeznek pár relikviát, de azt kérte, hadd maradjon egy része még titokban, mivel meglepetésnek szánják.

Darók József