XL. évfolyam 20. szám

2008. május 23.

Családi nap a Hungeritnél

A rendezvényig megoldódott a probléma

Közel négyezer ember kapcsolódott ki és pihent idén a Hungerit Zrt. által rendezett már hagyományos családi napon. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedveskedtek programokkal a szervezők, akik még az ebédről is gondoskodtak. A rendezvény idején csak a vállalat dolgozói mehettek be a ligeti sportuszodába, a város lakosai, illetve a bérlettel rendelkezők előtt is zárva tartott a strand.

2008. május 23.

Indul a panelprogram

Az elmúlt önkormányzati ülésen hosszas tárgyaláson vitatták meg a képviselők, hogyan támogassák az iparosított technológiával történt társasházak felújítását. A téma a májusi ülésen újból terítékre kerül. Szirbik Imre polgármester előzetesen arról tájékoztatta lapunkat, hogy a panel programhoz és az egycsatornás gyujtőkémények felújítási programjához kapcsolódóan közel 800 lakás megújításával lehet számolni. Az alapelv az, hogy minden lakást elvből 200 ezer forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatás illet meg. Ez alól kivételek azok a lakások, amelyeket nem lakás céljára hasznosítanak - például ügyvédi irodát vagy más vállalkozást tartanak fönn benne -, illetve azok, ahol nem a tulajdonos él a lakásban, hanem albérletként, vagy egyéb formában hasznosítja. Abban az esetben, ha azt az ingatlan tulajdonosa az APEH által elismert szerződéssel teszi, tehát adózik utána, s ezt az adóhatóság le is igazolja, akkor mentesül a kizáró szituáció alól.

2008. május 23.

Még 2 hét! Boxgála!

Jegyet nyerhetnek!

Rejtvényfejtőink figyelmébe! Jövő heti keresztrejtvényünkkel 4 db belépőjegyet nyerhetnek a június 6-i boxgálára. A sportcsarnokban tartandó nemzetközi gálán Ön is ott lehet, ha megfejti rejtvényünket! Keresse május 30-i lapszámunkat!

2008. május 23.

Pedagógus-nap

Az önkormányzat május 31-én, szombaton 10 órakor rendezi meg a hagyományos pedagógus-napi ünnepséget a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban, a Kossuth tér 1. sz. alatt.

2008. május 23.

Ülésezik a testület

Pályázatok benyújtásáról is dönt májusi ülésén a képviselő-testület. A programban a bölcsőde fejlesztését tervezi az önkormányzat. Mint ismeretes, igény van rá, azon felül lehetőség is a bővítésre. Egy másik pályázattal az idősek napközi otthonának a felújítását tennék lehetővé, továbbá a Dózsa házhoz kapcsolódóan egy ifjúsági centrum kialakítása szerepel az elképzelések között. Hódmezővásárhely önkormányzata megkereste Szentest azzal, hogy közösen pályázzanak környezetvédelmi programokra. A döntés - az előbbiekkel egyetemben - a képviselő-testület előtt áll.

Tavaly nem sikerült a kertvárosi óvodai körzet számára vezető óvónőt választani (akkor meglépte a testület azt a verziót is, hogy összevonja a két óvodai körzetet, de ezt elvették a képviselők).

A Terney Béla Középiskola Kollégium igazgatónője nyugdíjba vonult, az ő utódlásáról döntenek most. A Deák Ferenc Általános Iskolában az ötéves igazgatói megbízatás lejártával írtak ki pályázatot.

2008. május 23.

Nyílt nap

A Szentesi Református Idősek Otthonában (bejárat a Kiss Bálint utca felől) május 27-én, kedden 10 órától 15 óráig nyílt napot tartanak. Fél 12-től az intézmény életéről és a bekerülés lehetőségeiről külön tájékoztatják az érdeklődőket, akik részt vehetnek a foglalkozásokon és megismerkedhetnek az épülettel, valamint az idősotthon életével. 12-13 óra között ebédszünetet tartanak.

2008. május 23.

Bronzérem és örömtánc

Talpra álltak az elődöntőben elszenvedett már-már megalázó vereséget követően, és izgalmas mérkőzésen nyertek a Győr ellen a Legrand-MetalCom-Szentes labdarúgói. A hétfő esti, hazai 3-2-es siker azt jelenti, hogy a 2007/2008-as bajnokságot a mieink a dobogó harmadik fokán zárták. A bronzmérkőzésen a félidőben már háromgólos volt a szentesi előny, a vége mégis roppant izgalmasra sikeredett.

2008. május 23.

Hősök vasárnapjára

Újra itt a hősök vasárnapja. És bevallom: gondban vagyok. Mert mondani szeretnék tiszteletükre valami érvényeset. Nem valami újat. Mert lehet-e velük kapcsolatban újat mondani? Valami olyasmit, amitől még a legfásultabb lelkek is megrendülnek? Erre még akkor sem vállalkoznék, ha volna bennem valami költői hajlandóság.

Mert nem érdemelném meg. Annak ellenére sem érdemelném meg himnuszos dicsőítésüket, hogy tudom: nem voltak ők mindnyájan hősök. Legtöbbjük csak áldozata volt a XX. század nacionalista őrületének, mint ahogy napjainkban váltak sok ezren az ázsiai természeti csapások áldozataivá.

2008. május 23.

Nyertek

A Szentes Városi Könyvtár Kht. Európai Uniós Hetéhez (május 5-9.) kapcsolódó nyereményjátékán a szerencse alábbi olvasóinknak kedvezett: Csernák Zoltán (Nagytőke Kistőke 69. sz.), Lantos Alex (Árpádhalom, Árpád u. 3/C), Lévai György (Szegvár, Kórógy u. 41.), Luczáné Kenyeres Mónika (Szentes, Ap-ponyi tér F/C 1/4.), Molnár Anett (Fábiánsebestyén, Béke u. 24.). Nyereményüket a könyvtár nyitva tartási idejében (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 10-18 óra, szerda 13-18 óra, szombat 9-13 óra) vehetik át az olvasóteremben.

2008. május 23.

Véradó kamion

A Magyar Vöröskereszt kamionja újra Szentesen lesz május 27-én, kedden 14-18 óra között a Kossuth téren, a megyeháza előtt. Az önkén-tes véradásra minden segí-teni akarót várnak.

2008. május 23.

Magánházból postaközpont

Százhúsz éves a régi posta épülete

A régi Posta az 1910-es években

Az első szentesi postaállomás felállítására 1787-ben került sor. A postamesterek személyének változásával együtt a postaállomás helye is gyakran változott: egy ideig a Fő utcán (Kossuth u.), majd a Kisérben a Werner-féle házban volt; innen a Horváth Gyula utcába (ma Szent Imre herceg u.), majd a Kurczaparti utcába (Tóth József u.) költözött.

2008. május 23.

BÁNFI IMRE 1941-2008

"Én Istenem, az idő hogy szalad! Ma még vagyunk, holnap már nem leszünk. Múlt és emlék, minden elmarad."
(Wass Albert)

Imre barátunk, a szerető férj, apa és nagyapa, a Pálmások Szövetsége gazdasági felelőse 2008. május 5-én, hajnali 3 órakor elköltözött az evilági létből.

Betegségét hatalmas hittel és reménnyel élte meg, szelleme és lelke már a mennyben van, és fel fog támadni dicsőséges testben az örökéletre!

2008. május 23.

Kispiaci ártézi kút

Évfordulók - 2008.

30 éve, 1978. máj. 18-án "Anyád nyelvét bízták rád a századok" címmel előadóestet tartott Bánffy György színművész az ÉLIKER Vállalat kultúrtermében.

145 éve, 1863. máj. 21-én 41 éves korában meghalt Vecsery Zsigmond (1822- 1863) ügyvéd, volt megyei esküdt, városi pénztári ellenőr, a szabadságharc idején Szentes főügyésze.

100 éve, 1908. máj. 21-én 86 éves korában elhunyt Szalay József (1822-1908) református néptanító, aki 33 évig működött Szentesen.

95 éve, 1913. máj. 22-én megalakult a Pénzintézetek Országos Egyesületének Szentes és Vidéke Szövetsége, amelynek tagjai lettek a 4 szentesi pénzintézet mellett a kiskunfélegyházi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és kunszentmártoni pénzintézetek. (Elnök: Fekete Márton, társelnök: dr. Cicatricis Lajos, főtitkár: dr. Péter Albert, titkár: Háhn Izidor.)

110 éve, 1898 májusában elkészült a Szűrszabó Nagy Imre által 1895-ben fúratott, közhasználatra szánt ún. kispiaci artézi kút díszes felépítménye a mai Arany János és Klauzál utca sarkán. (Fúrását Almási Sándor kútmester végezte, felépítményét ifj. Kovács János építőmester készítette.)

160 éve, 1848. május végén Szentesen megtartották az első "nemzeti katonai újoncok" (honvédek) toborzását. A városnak 40 újoncot kellett kiállítania és Szegedre, a 3. honvéd zászlóalj gyülekezési körzetébe szállítania. Közülük a hadfogadó bizottmány 17 főt talált alkalmasnak. A termetük miatt alkalmatlannak ítéltek közül 10 fő önként beállt a Turszky magyar sorgyalogezredbe.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. május 23.

A megfizethető színház

Pályázatok, költségvetési módosítás, személyi kérdések, önkormányzati gazdasági társaságok beszámolói - egyebek mellett ezek a témák szerepelnek a képviselő-testület májusi ülésén. A nyolc társaság beszámolója között először van jelen a Petőfi komplexum építkezését kezelő Pendola Szentes Kft. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt: hol tart ma a Petőfi-ügye?

2008. május 23.

Gyermeknap

A Szentesi Művelődési Központ városi gyermeknapot szervez május 31-én, szombaton a Kossuth téren, ahol 15 órakor moderntánc bemutatókra, a Spiral Flames zsonglőrbemutatójára kerül sor és zsonglőroktatást is tartanak a gyerekeknek. Ezenkívül a kézműves sátorban ügyeskedhetnek az apróságok és az ugrálóvár is jó kikapcsolódást ígér. 17 órakor Hevesi Imi és a Zűrzavar zenekar "Varázsének" koncertjén szórakozhatnak a gyerekek.

Június 1-jén, vasárnap a hagyományos kirakodóvásárba várják a látogatókat 9-18 óra között.

2008. május 23.

Megvan a sorozatbetörő

Még áprilisban indult büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, aki az egyik Villogó utcai ház garázsából horgászbotokat vitt magával mintegy kettőszázezer forint értékben. Az elkövetőt az elmúlt héten elfogták a rendőrség munkatársai. A gyanúsított kihallgatása során kiderült, hogy a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy betört egy Mátyás király utcai élelmiszerboltba, ahonnan dohányárut és rágógumit tulajdonított el. Mindezeken túl egy magánházba való betöréssel is gyanúsítható, ahonnan házimozi alkatrészeket vitt el, illetve ő lehetett az, aki kétszer is betört az Atlanta ételbárba. A férfi és társai ellen lopás, orgazdaság, és bűnpártolás miatt folyik eljárás.

2008. május 23.

Új alakulatzászló alatt

Szirbik Imre polgármester felköti az adományozói szalagot az alakulatzászlóra

Ünnepélyes keretek között adományozott alakulatzászlót május 20-án az önkormányzat a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj állományának a városháza előtt. Az eseményen az alakulat zászlaját Nyers József mérnök ezredesnek átadó Szirbik Imre polgármester mellett jelen volt Bocskai István, a Magyar Honvédség Kommunikációs és Toborzó Főosztályának főosztályvezetője is.

2008. május 23.

Janos, top vagy etwas

Tóth János matematikatanár, Szentes város és a gimnázium élő legendája volt a Közéleti Kávéház negyvenedik vendége.

1932. április 16-án született Tótkomlóson. Édesapja 1916 -17-ben részt vett az olaszországi Isonzónál lévő csatákban. Sokat mesélt a háború borzalmairól, ezért ő már gyerekkorától kezdve háborúellenes. Apja hazatérve lakatosmester lett. Az evangélikus templom kertje köré kovácsoltvas kerítést készített, ezt ma is bárki megnézheti Tótkomlóson. Később malmi tisztviselő lett belőle. Zsákszámra kapták a töltött kekszet és ládaszámra állt náluk a narancs, a mandarin és a citrom. Mindez a második világháború idején történt.

2008. május 23.

Expó grillpartival

Az eddigi legtöbb, azaz 75 kiállítóval nyílt meg a Szentes Expo múlt hétvégén. A háromnapos marketingkiállítás az egykori kereskedelmi napokból nőtte ki magát, s idén már 16. alkalommal rendezte a Dia-Média Top Kft.

Az expó területén ismét nagy volt a zsongás, érkeztek a régión túlról is kiállítók, bár a legnagyobb helybeli cégek idén nem mutatkoztak. Viszont először Szentes lengyelországi testvérvárosa, Skierniewicze is képviseltette magát egy standon. Kívül autócsodák és virágüzletek, bent bútorok, kerékpárok, hőszigetelő rendszerek, játszóteret forgalmazó üzlet is kínálta portékáját. Ezúttal kitelepült több, az egészséges életmóddal, bioélelmiszerrel, egészségállapot felméréssel foglalkozó vállalkozás is, mondta Molnár Anita marketing koordinátor.

2008. május 23.

Képekbe írt pillanatok

Már a kiállítás megnyitója is formabontó volt: a városi könyvtár kis kiállítótermében annyi ember gyűlt össze, hogy többen be sem fértek volna. Halk zene szólt, az alkotó saját gondolataival fűszerezve nyújtotta át munkáit a közönségnek.

Nem is a képeket figyeltem, inkább az arcokat, hogyan nyílnak meg és iszszák magukba a fotók által keltett érzéseket, élményeket. Ismerem Fredet néhány éve, mégis minden alkotásával újabb arcát látom, újabb részt ad önmagából.

A több száz fotóból kiválogatott ötven darabos kis csokorral ad, megajándékoz, elgondolkodtat, felhígult és felszínes világunkban egy pillanatra megállítja az időt és a teret.

- Széles a paletta, ez csak ízelítő. Portrék, gyerek- és szociofotók, csendéletek, tájképek, makro- és panorámafotók. Pillanatképek, amiket nem komponáltam, csak az érzékeim vezéreltek - mondta Vecseri Ferenc. Nem szeretek címeket adni a fotóimnak, hiszen mind mást sugall más-más embernek. A történeteimet viszont szívesen megosztom a nézővel, mert ez még nagyszerűbbé teszi az élményt.

Panoráma Szentesről. Ez a panorámakép 2008 tavaszán készült a szentesi református templom tornyából. A naplemente és az éjjeli város ötvözete speciálisan elkészített 72 darab fotóból áll, melyeket különleges, erre a célra kidolgozott technikával állított össze. A részletek és a hogyan készült filmecske a www.vfred.com honlapon megtekinthető.

Kun Tímea

2008. május 23.

Kötődésünk Szenteshez (2.)

A Budapesten élő szentesiek baráti köre kezdettől fogva nem volt jogi személy, azaz egyesület, ezért tagdíjat nem szedhettek. Viszont anyagi bázisra - fennmaradásuk érdekében - szükségük volt. Ezt két forrásból biztosították: évente egyszer önkéntességi alapon költségeikhez hozzájárulást szedtek össze, és megszervezték a népszerűnek bizonyult tombolajátékot, derül ki Hajnóczy Endre alapító tag 2001 januárjában papírra vetett visszaemlékező írásából.

2008. május 23.

Százezret nyert

A boldog nyertesnek gratulál Mészáros Zoltán, a HUNOR COOP ZRt. vezérigazgatója

Megéri a COOP Klub törzsvásárlói közé tartozni: de nem csupán a folyamatos kedvezmények miatt. A Coop Üzletlánc regisztrált törzsvásárlóinak száma május hónapban már meghaladta a 100 ezer főt. A meghirdetett akcióban a százezredik törzsvásárló 100 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodott.

Az az örömhír érte a HUNOR COOP ZRt.-t, hogy Hódi Katalin, szentesi törzsvásárló lett a százezredik regisztráló.

"Szeretem a Coop termékeket, a közelben lakom, és szívesen vásárolok a Coop üzletekben, nap mint nap. Úgy gondoltam, hasznos gyűjteni a pontokat, ezért regisztráltam, igényeltem kártyát" - meséli Hódi Katalin, egy virágüzlet kertésze, a mosolygós nyertes. "Főleg a HUNOR COOP Kála Áruházba járok a kisgyerekemmel, kedvelem az eladókat is, nagyon aranyosak. Még annak idején, amikor gyerek voltam is itt vásároltunk a szüleimmel, és mióta saját családom van - öt éve lakom nem messze az ABC-től -, azóta még gyakrabban vásárolok itt."

Katalint nagyon kellemes meglepetésként érte a sorsolás végeredménye: "Amikor értesítettek meglepődtem, de nagyon boldog voltam. Még nem használtam fel az utalványokból, de most itt vannak nálam, és ma neki is látok a levásárlásuknak."

Mészáros Mariann

2008. május 23.

Pályázat

A Szentesi Művelődési Központ igazgatói állására május 28-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A pályázati feltételek a Kulturális Közlöny 8. sz. olvashatók, valamint a www.szentes.hu honlapon is megtalálhatók. Bővebb információ a polgármesteri hivatal művelődési irodájában kérhető a 63/510- 345-ös telefonszámon.

2008. május 23.

Robotépítő Pollákosok

Bódi Imre, Mészáros Zsolt, Kiss Szabolcs
A képről hiányzik Szekeres Tamás

Braille-író robottal indult a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Tagintézményének négy diákja a Nextwork országos robotépítő versenyén. Három kategóriában: iskolák, informatikai és nem informatikai cégek versenyeztek egymással. Kiss Szabolcs, Mészáros Zsolt, Bódi Imre és Szekeres Tamás, az oktatási intézmény 14. osztályos műszaki mérnök-asszisztensei az ezüstérmet szerezték meg kategóriájukban Budapesten, a Jövő Házában.

2008. május 23.

A Comenius színház bemutatta.

Május 16-án este felgördült a függöny a Tóth József Színházteremben, s a színpadon európai zászlókba öltözött 10-14 éves korú gyerekek álltak. A Comenius színház idei bemutatója ezzel megkezdődött, és elindult egy izgalmas előadás, melyen a fellépők három különböző nyelven beszéltek. Itt voltak Nizza di Sicilia-ból az olaszok, Saint-Lubes-ből a franciák és a Kiss Bálint Református Általános Iskolából a magyarok. Ami összehozta őket, az az Európai Unió pályázata volt, amely énekes-zenés színházi produkcióra nyújtott támogatást.

2008. május 23.

Játékok az ókortól a második évezredig

A történelem során a gyerekek mindig is szerettek játszani - ez derül ki a Koszta József Múzeum legújabb időszaki kiállításából, mely a ligeti épületben nyílt.

Babák, mackók és egyéb kedves figurák, régi gyermekjátékok népesítik be mostanában a múzeumot, egészen október végéig. Parádés a látnivaló, a legrégebbiek az 1800-as évek végéről valók, a korban hozzánk legközelebb állók is még az 1970-es években készültek. A Bölcsőtől az iskolapadig című kiállításon egy régi bölcső fogadja a látogatót. A szájhagyomány szerint abban még Petőfi Zoltánkát, a nagy költő kisfiát is ringatták. Legalább 1500 tárgyat mutatnak be, s mint azt dr. Béres Mária, az intézmény igazgatója bevallotta a megnyitón, nem várt nagy munkát igényelt a múzeum dolgozóitól a hatalmas anyag elrendezése, kiállításra alkalmassá tétele. A szegvári Babagyűjtemény és egy magángyűjtő adja a gazdag tárlat gerincét, egy részét a szentesi múzeum kollekciója képezi.

2008. május 23.

Fesztivál

A Testvérvárosok VI. Kulturális Fesztiváljának rendezvényére várják a lakosságot május 30-június 1-jéig.

Május 30., péntek: 19 óra Ünnepélyes megnyitó - Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ. Közreműködik: Bárdos Lajos Vegyeskar, Szabó Sípos Balázs tangóharmonikán (Bácskatopolya), FLAY-ANGELS (Újszentes), "Jövőnkért" Alapfokú Művészetoktatási Intézmény BALANCE moderntánccsoportja, Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola vonószenekara és a Sankt Augustini Zeneiskola növendékei.

21 óra Európai "vizes" filmfesztivál (vízimozi az Életjel KKSE szervezésében) - strandfürdő (rossz idő esetén a vetítés elmarad).

Május 31., szombat: 15 óra Gyermeknapi Kavalkád - Kossuth tér.

2008. május 23.

Korosztályok két távon

Görögországi szálláslehetőség a győztesnek

Múlt hét végén került sor első alkalommal az I. Joker Amatőr kerékpárversenyre és teljesítménytúrára. A verseny győztese Bodrogi Csaba, aki különdíjat is kapott, egy egyhetes görögországi szálláslehetőséget. Az utánpótlás korú versenyző profi szinten gondolkodik és most kezd komolyan belemerülni a sportágba - tudtuk meg Valkai Zsolttól.

2008. május 23.

Közgyűlés a vízilabdázóknál

Az elmúlt héten pénteken tartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Vízilabda Szövetség a fővárosban, ahol a Szentesi Vízisport Klub is képviseltette magát. Annál is inkább, mert a klub a Domino mögött - a BVSC-vel együtt - a második legtöbb szavazattal rendelkező egyesület hazánkban, köszönhetően a bajnokságokban induló csapataink és a játékosok számának, a válogatottakban szereplő játékosok számának köszönhetően. A közgyűlésen a tavalyi költségvetési- és tervszámokat is elfogadták. Az országos közgyűlést követően városi szinten is sor kerül a tavalyi esztendővel kapcsolatos sportszakmai és gazdasági beszámolókra. A Szentesi Vízisport Klub közgyűlését május 30-án, pénteken 17 órától tartják az ifjúsági házban.

H.V.

2008. május 23.

Oda az első hely

Elvesztette a Székkutas elleni hazai rangadót, ezzel visszaesett a második helyre a tabellán a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Pedig a Kinizsi nem is olyan régen még hét ponttal állt a mezőny előtt, ezzel az újabb vereséggel azonban már két ponttal van lemaradva az újdonsült listavezető szék-kutasi alakulattól.

2008. május 23.

Lovasterápia az egészségért

Egy erdélyi és egy szentesi szervezet "Nyitott kapuk" című közös szakmai programra várta az érdeklődőket. A több napos program május 8-án gyógylovaglás bemutatóval kezdődött Kézsmárkiné Piti Irén lovasterapeuta vezetésével. A részt vevő gyermekek lovasterápia foglalkozásait támogatja a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány. A bemutatót  másnap szakmai tanácskozás követte, majd a két város civil életével ismerkedhettek a résztvevők. A projektet az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma támogatta. Célja: tartós partnerségi együttműködés kialakítása a két szervezet: az Esperando Asociatia nagybányai és a szentesi Jó Úton-Lóháton Alapítvány között.

A gyerekek, az erdélyiek és az alapítvány nevében:
Kézsmárkiné

2008. május 23.

Dzsúdó

Az elmúlt hét végén Baján a rendezték meg a Serdülő "B" ('95-96.) Országos Diákolimpia Döntőjét. A Pollák DSE cselgáncsosai is részt vettek a versenyen és az alábbi eredményekkel érkeztek haza.

1. Valkai Béla -63 kg (Klauzál isk., testnevelő: Kurucz-né Szabó Anikó), 2. Máté Dániel (Arany J. isk. Fábián-sebestyén, testnevelő: Szvoboda Gergely), 7. Gila Ádám -48 kg (Koszta isk., testnevelő Szabóné Borbás Edit). A junior "B" ('91-92-93-94.) dzsúdó versenyben 4. Mészáros Csaba -81 kg ( Corvin Mátyás Szki., Hódmezővásárhely).

Az idei diákolimpiákon 40 pontot szereztek a sportolók.

2008. május 23.

Sakk

A Szentesi Spartacus Sportkör sakk szakosztálya a 2007/2008-as szezonban az NB II-es bajnokságban játszik. A Spartacus sakkozói május 11-én a Karcagi SE csapatával játszott 6-6-os döntetlent. Győztesek: Pallos László, Papp József, Hajdú István, Toókos Ferenc, Kop-lándi Péter, döntetlenek: Fábián Nagy Sándor, Balatoni György. A 11. forduló után a Spartacus SE a 6. helyen áll a tabellán.

2008. május 23.

Pótfűtés

Egy férfi a barátjának:
- Te, hatalmas gondban vagyok! Megcsaltam a feleségem, és most nem tudom, mit tegyek!
- Hát mondd el neki az igazat! Néha egy házasságon kívüli kapcsolat még jót is tesz a házasságnak.
A férfi hazamegy és mondja az asszonynak:
- Figyelj, valamit el kell mondanom. Vannak akik azt mondják, hogy egy házasságon kívüli kapcsolat jót tesz a házastársaknak...
A feleség közbevág:
- Felejtsd el! Többször próbáltam, de nem használt!

2008. május 23.

Kis kukta

  • Tarhonyás zöldbableves
  • Bakonyi sertésborda
2008. május 23.

Ugyanúgy, mint tavaly - negyedikek

A női vízilabda bajnokság harmadik helyéről volt hivatott dönteni a szerda délutáni Hungerit-MetalCom-Szentes-Dunaújváros mérkőzés. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc első felvonását 12-10-re nyerték a főiskolások, így hazai medencében mindenképpen nyernie kellett volna a Szentesnek, hogy életben tartsa a "bronzreményeket". Nem sikerült. Tulajdonképpen már az első négy percben minden eldőlt, mivel a Hungerit elképesztően gyengén kezdte a találkozót.

2008. május 23.

Menetel a Szentes

A 2007/2008-as NB II-es kosárlabda bajnokság 5-8. helyért folyó rájátszásban újabb három fordulón (5-6-7.) van túl a Szentesi Kosárlabda Klub NB II-es férfi csapata. A legutóbbi három öszszecsapáson az alábbi összeállításban Kútvölgyi Cs. (játékos-edző), Bere, Czibere, Marossy, Bartucz Cs., Farkas D., Szabó D., Ferwagner játszó Kurca-parti kosarasok idegenben léptek pályára. Eredmények időrendi sorrendben.

Nagykőrös-Szentes 115- 67. Megjegyzendő, hogy a Kosárlabda Szövetség nem kaphatna fair-play díjat. A szentesiek előre kérték a derbi más időpontban történő lejátszását, de ehhez a szövetség nem járult hozzá. Így a vendég szentesiek sportszerűségből két sérülttel, csere nélkül léptek pályára. Ilyen feltételek mellett nem is lehetett más az eredmény, mint a súlyos vereség.

A második összecsapás színhelye Mezőberény volt, ahol a Kurca-parti legények kiköszörülték az előző fordulóban kapott fricskát. Normális körülmények között tudtak pályára lépni, s hozták a szentesi 95-93-as győzelmet.

A harmadik körben Gyulára látogattak. A Békés megyeiek minden erőt megmozgattak a győzelem érdekében. Végig fej-fej mellett folyt a küzdelem, de a véghajrát a szentesiek jobban bírták erővel. 83-75 a Kurca-partiak sikere.

Elmondható, hogy a rájátszásban menetel a Szentes, a minél jobb helyezés felé. A kosárlabda klub az eddig lejátszott hét mérkőzésből hatszor győzött, s csak egyszer volt legyőzője.

(dvz)

2008. május 23.

Csepel-kupa

V. Csepel Kupa 2008. néven rendeztek táncversenyt május 10-én, ahol a Szilver táncosai is részt vettek.

Felnőtt-Ifjúsági Standard Ranglista eredmények: 1. László Csaba-Mikes Anna, 2. Szepesi József-Szepesi Judit, 4. Páli Erik-Páli Viktória. Junior II. Latin Ranglista: 2. Bugyi Bence-Kis Violetta, 3. Hegyes Bertalan-Ambrus Adél, 6. Kis Vencel-Ormándi Molli.

2008. május 23.

Cukorbetegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai május 30-án, pénteken fél 3-kor tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében.

2008. május 23.

Filmvetítés

A nyugdíjasok klubjának tagjai május 23-án, pénteken 14 órakor tartják összejövetelüket az ifjúsági házban, ahol a Duna-parti randevú című magyar filmet vetítik.

2008. május 23.

Családi események

Született: Széll Károlynak és Dósai-Molnár Anitának Máté Károly, Nagy Imrének és Balogh Helga Mónikának Roland nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Barna Péter és Kotymán Márta.

Elhunyt: Hevesi Géza, Tóth Istvánné Kocsis Margit, Pintér Antalné Dömsödi Jusztina, Kalpagos Éva, Harangozóné Rozmis Katalin, Balázsa József, Hegyesi Antal, Sinkó Imre.