2008. május 23.

Kis kukta

Tarhonyás zöldbableves

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos-füstölt szalonna, 10 dkg főtt-füstölt sonka, 2 db zöldpaprika, 1 nagy paradicsom, 10 dkg tarhonya, 1 pohár tejföl, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, fűszerpaprika.

Elkészítése: Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk és leszűrjük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a zöldbabot, zöldpaprikát, paradicsomot. Együtt pár percig pirítjuk, majd felöntjük körülbelül 1 liter vízzel. Ha felforrt, beleteszszük a csíkokra vágott sonkát, a tarhonyát, megsózzuk, majd fedő alatt takarékon puhára főzzük. Végül a tejfölt hozzáadva összemelegítjük. Tálaláskor megszórjuk a kisütött szalonnával és a finomra vágott petrezselyemmel.

Bakonyi sertésborda

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda kicsontozva, 10 dkg vöröshagyma, 25 dkg gomba, 5 dkg paradicsompüré, 10 dkg zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál édesnemes paprika, 5 dkg sertészsír.

Elkészítése: A vöröshagymát karikákra vágjuk, a megforrósított zsírban aranyszínűre pirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne a hússzeleteket. Egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Mellétesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, s tovább pároljuk, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt gombát is. Ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölbe belehabarjuk a lisztet, s ezzel besűrítjük a hús levét. Galuskával tálaljuk.