2008. május 23.

Indul a panelprogram

Az elmúlt önkormányzati ülésen hosszas tárgyaláson vitatták meg a képviselők, hogyan támogassák az iparosított technológiával történt társasházak felújítását. A téma a májusi ülésen újból terítékre kerül. Szirbik Imre polgármester előzetesen arról tájékoztatta lapunkat, hogy a panel programhoz és az egycsatornás gyűjtőkémények felújítási programjához kapcsolódóan közel 800 lakás megújításával lehet számolni. Az alapelv az, hogy minden lakást elvből 200 ezer forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatás illet meg. Ez alól kivételek azok a lakások, amelyeket nem lakás céljára hasznosítanak - például ügyvédi irodát vagy más vállalkozást tartanak fönn benne -, illetve azok, ahol nem a tulajdonos él a lakásban, hanem albérletként, vagy egyéb formában hasznosítja. Abban az esetben, ha azt az ingatlan tulajdonosa az APEH által elismert szerződéssel teszi, tehát adózik utána, s ezt az adóhatóság le is igazolja, akkor mentesül a kizáró szituáció alól.

Összességében 400 ezer forint támogatást nyújt a város a lakóknak, 200 ezret alanyi jogon, vissza nem térítendő formában, a másik 200 ezer forintot alaphelyzetben 10 éves kamatmentes kölcsön formájában. A családosok esetében gyermekenként 50 ezer forintot ad a kamatmentes kölcsönből átváltható vissza nem térítendő formában. A nyugdíjasok esetében, amennyiben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, lakásonként egy nyugdíjas esetében lehetőség van arra, hogy a kamatmentes kölcsönből 50 ezer forint átváltható legyen. Ha 10 éven belül változás történik, például: gyermek születik, vagy nyugdíjba megy az illető, akkor még van lehetőség az 50 ezer forint kedvezmény igénylésére. Még egy kitétel: ha a lakás 5 éven belül értékesítésre kerül, akkor a teljes támogatást, ha 5 és 10 éven belül adják el, akkor az arányos részét kell visszafizetni.

A polgármester megjegyezte: ami a pályázattal eddig történt, az előzetes fölmérés volt. Most már a támogatás függvényében meghozhatja végleges döntését. Az a lakóközösség is beadhatja a pályázatát, amelyik eddig nem jelentkezett. Tudni kell azonban, hogy mindez társasházakat, lakóközösségeket érint.

(lovas)