2008. május 23.

Robotépítő Pollákosok

Alcím

Bódi Imre, Mészáros Zsolt, Kiss Szabolcs
A képről hiányzik Szekeres Tamás

Braille-író robottal indult a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Tagintézményének négy diákja a Nextwork országos robotépítő versenyén. Három kategóriában: iskolák, informatikai és nem informatikai cégek versenyeztek egymással. Kiss Szabolcs, Mészáros Zsolt, Bódi Imre és Szekeres Tamás, az oktatási intézmény 14. osztályos műszaki mérnök-asszisztensei az ezüstérmet szerezték meg kategóriájukban Budapesten, a Jövő Házában.

A fiúk Koós Zoltán tanár úrtól kapták a felkérést, pontosabban ő bízta meg Kiss Szabolcs csapatkapitányt, hogy szervezze meg a négyfős csapatot. Így került a csoportba Zsolt és Imre, akik a dolgok mechanikai részét intézték, valamint az informatikában már-már profi módon jártas programozó, Tamás.

- Éltünk a lehetőséggel, a kiírás az volt, hogy robotot kell készíteni. Minden csapatnak adtak egy-egy készletet, és saját magunknak kellett kitalálni egy bizonyos konstrukciót. Mi egy Braille-írógépet készítettünk. Összesen hetven iskola indult a versenyen, ebből 46 intézmény mutatta be a gépét működőképesen, dokumentálva - tájékoztat Szabolcs, a csapatkapitány.

- Az volt az előírás, hogy hasznos legyen. És egyedi - veszi át a szót Zsolt. - A mienk hasznos volt, meg egyedi, ez segített hozzá a második helyhez. Számos ilyen robot volt, a legtöbbje internetről leszedett forrás, ami kicsit át lett alakítva, a mienk annál egyedibb volt. És hasznos. Azt ki is emelték, hogy jó megoldásokat követtünk építés közben.

- Ketten találtuk ki Tamással, ő először egy írógépet akart készíteni, csak hát a "sima" írógép, mint olyan már megtalálható az interneten. Aztán úgy döntöttünk, hogy inkább egy Braille írógéppel rukkolunk ki. Egyedi és ilyen még nem létezik - mondja Szabolcs.

A fiúk az iskolában dolgoztak a roboton, mellette szakdolgozatokat írtak, a vizsgákra készültek. Egyszóval elég húzós volt az utóbbi két hónap. És nehéz. Nehéz volt kitalálni és felprogramozni, mondják, hiszen semmilyen forrás nem állt a rendelkezésükre.

A robotok a Klikk 3.0 kiállítás keretében augusztus 20-ig a Jövő Házában láthatók. Utána el lehet őket hozni. Mindez mit jelentett a fiúknak?

Egy kihívást - válaszol Zsolt. - Az iskola biztosított nekünk egy lehetőséget, hogy elindulhassunk a versenyen, esetleg megnyerhessük. Köszönet érte, és köszönet Koós tanár úrnak, hogy felkészített bennünket. A második helyezéssel egy számítógépet nyertünk. Szerintem a díjat kicsit elszúrták azzal, hogy négyen kaptuk. De valahogy megoldjuk a problémát. Az iskola pedig megkapta a lego robotkészletet, amelynek 60-70 ezer forint körüli az értéke.

Hogyan tovább? Szinte egyszerre mondják: egy-egy vizsga van még hátra informatikai rendszerek üzemeltetése tárgyból Koós tanár úrnál. Mosolyogva teszik hozzá: remélik, megértő lesz, és figyelembe veszi az eredményüket. Azután? Tamás kivételével mindegyikük a Kandó Kálmán Műszaki Egyetemet, vagy a Főiskolát jelölte meg elsőnek, vagy másodiknak. Villamosmérnökök lesznek. Tamás nagyon komoly programozó, elképesztő tudása van, dicsérik. Ő ezen a pályán halad tovább.

És hát meleg szívvel gondolnak az iskolára, ahol a legszebb diákéveiket töltötték el. "Szeretjük tanárainkat, sokat tanultunk tőlük, jók voltak hozzánk, rugalmasan kezelték a diákok problémáit. Remélem az utánunk következő generációban is lesznek hozzánk hasonló diákok" - jelenti ki búcsúzóul Szabolcs.

Lovas József