2008. május 23.

Játékok az ókortól a második évezredig

A történelem során a gyerekek mindig is szerettek játszani - ez derül ki a Koszta József Múzeum legújabb időszaki kiállításából, mely a ligeti épületben nyílt.

Babák, mackók és egyéb kedves figurák, régi gyermekjátékok népesítik be mostanában a múzeumot, egészen október végéig. Parádés a látnivaló, a legrégebbiek az 1800-as évek végéről valók, a korban hozzánk legközelebb állók is még az 1970-es években készültek. A Bölcsőtől az iskolapadig című kiállításon egy régi bölcső fogadja a látogatót. A szájhagyomány szerint abban még Petőfi Zoltánkát, a nagy költő kisfiát is ringatták. Legalább 1500 tárgyat mutatnak be, s mint azt dr. Béres Mária, az intézmény igazgatója bevallotta a megnyitón, nem várt nagy munkát igényelt a múzeum dolgozóitól a hatalmas anyag elrendezése, kiállításra alkalmassá tétele. A szegvári Babagyűjtemény és egy magángyűjtő adja a gazdag tárlat gerincét, egy részét a szentesi múzeum kollekciója képezi.

Dr. Bácskainé Fazekas Mártának a játék öröme jutott eszébe a kiállítás láttán, mely sok emléket ébreszt. Megnyitó beszédében visszaemlékezett saját első babájára, a nem alvósra, s aztán nagy csoda volt számára, amikor első alvós babáját kapta. Csak nagy ünnepek alkalmával volt részük ilyen játékokban, mondta. A kiállításra szerinte elsősorban az ifjúság fog rácsodálkozni.

A művelődési és oktatási bizottság elnöke a három teremben látható gyűjteményt részletesen is bemutatta, így az elsőben a porcelánbabákat, méretarányos régi tűzhely, kisasztal mellett, békebeli kort idézve. Szívderítő látvány a vidám és szomorú arcú karakterbabák csoportja. A középső teremben makettek láthatók: itt kapott helyet a paraszti élet bemutatása, csakúgy, mint az első szentesi vasútállomás 1889-ben készült mása. A sarokban egy vitrin igazolja, hogy a letűnt korok gyerekei ezer évekkel ezelőtt is szívesen játszottak, ezek a régészeti leletek persze egy mai kisfiúnak már lehet, hogy túl egyszerű játéknak tűnhetnek. A legbelső teremben kisebb-nagyobb mackók várják a látogatókat. Ez egyben foglalkoztató helyiség is, ahol az ügyes gyerekek múzeumpedagógus irányításával maguknak készíthetnek játékokat. Egyébként a kiállításba még szívesen fogadnak régi játékokat, ha valaki otthon ilyenekre lel.

D. J.