2008. május 23.

Új alakulatzászló alatt

Szirbik Imre polgármester felköti az adományozói szalagot az alakulatzászlóra

Ünnepélyes keretek között adományozott alakulatzászlót május 20-án az önkormányzat a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj állományának a városháza előtt. Az eseményen az alakulat zászlaját Nyers József mérnök ezredesnek átadó Szirbik Imre polgármester mellett jelen volt Bocskai István, a Magyar Honvédség Kommunikációs és Toborzó Főosztályának főosztályvezetője is.

Szirbik Imre beszédében elmondta: Felemelő a pillanat, mert május 21-én 160 éves jubileumát ünnepli a Magyar Honvédség, mely az elmúlt több mint másfél évszázadban a haza védelmét szolgálta. Ezen belül a szentesi egység 75 éves. A két dátum jelképes, hiszen a 19. század közepén a magyar szabadságért küzdők zászlaja alá nagyon sok szentesi is odaállt, mert tudták, hogy a hazát védeni kell. Ma a NATO-tagállamaival vállvetve nemcsak Magyarország, nemcsak Európa, hanem a világ békéjéért is kiállnak a magyar katonák. A csapatzászló nem kíséri el őket, csak a szelleme van velük. Az a szellem, az a kitartás, melyet a napi gyakorlatok a felkészülés és kiképzés során szereztek meg, hogy szakmájuknak profi, hivatásos képviselői legyenek. A képviselő-testület pedig azt a kapcsolatot, ami a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj és a város között van, a város címerét és színét tartalmazó zászlóval kívánja jelképezni - mondta a polgármester. Majd emlékeztetett arra a munkára, amelyet a szentesi alakulat a katasztrófa-elhárítás területén az itt lakók érdekében tett, illetve a sok hétköznapi helytállásra és arra, hogy a város jóhírét viszik katonáink a külszolgálatba is.

Nyers József mérnök ezredes szerint nagy megtiszteltetés az alakulatzászló adományozása, mellyel az adományozó elismeri a csapat munkáját. Az alakulat pedig azzal, hogy elfogadja, kifejezi az adományozó iránti tiszteletét és elkötelezettségét.

- A zászló a zászlóalj és a város összetartozásának szimbóluma. A katonák számára a megbecsülést jelképezni az önkormányzat és a polgári lakosság részéről. Érezzük, hogy a város tiszteli és becsüli katonáit, tevékenységüket érdeklődéssel, figyelemmel kíséri. Tudom, hogy az embereket megnyugvással tölti el az a tudat, hogy itt állomásozik az a katonai alakulat, amely a katasztrófák esetén azonnal mozgósítható és hatékony védelmet, segítséget képes nyújtani - mondta az alakulat parancsnoka, hangsúlyozva, hogy a jövőben is meg szeretnék őrizni a város és a honvédség között kialakult jó és szoros kapcsolatot.

Cseh-Lakos