XL. évfolyam 14. szám

2008. április 11.

Villámlátogatáson a MÁV-nál

Szentesre is ellátogatott Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, akinek kíséretében üzletági-, pályafenntartási- és a gépészeti-területnek felelős vezetői voltak. Ezt a villámlátogatást azért tették, mert vezetői látogatáson jártak Szegeden és úton hazafelé megnézték a szegedi állomásnál kisebb forgalmú csomópontot (a szentesit), ahol az orosz motorvonatok országos bázisa is van. A Szentesen található gépészeti telephely ebben az évben ünnepli 80. születésnapját, melyre már nagyon készülnek az itt dolgozók. Heinczinger István vezérigazgatót Szirbik Imre polgármester fogadta az állomáson és javasolta a MÁV első emberének, hogy az állomáson található antik féltető korabeli visszaállítását szorgalmazza. Megtudtuk még, hogy tervbe vette a vasút vezetése: a pályafelújításnak köszönhetően a Szentes - Szolnok vonalon lassítás nélkül közlekedhetnek a szerelvények, mivel Szentes és Kunszentmárton között több kilométeren felújítják a vasúti pályát.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc

2008. április 11.

Ha kell a segítség.

Gyerekek gubancai, gubancos gyerekek.

Három éves az önálló intézményként működő Pedagógiai Szakszolgálat, mely 2007. december 1-től nevében az "egységes" jelzőt is viseli. A Szakszolgálat megbízott vezetőjével, Szalva Katalinnal a napi aktualitásokról beszélgettünk.

- Valóban már három év telt el azóta, hogy kibővült létszámmal, új helyen, önálló intézményként látjuk el feladatainkat, a nevelési tanácsadást, a logopédiai fejlesztést és a gyógytestnevelést. Igaz, hogy nevünk az előző év végétől lett több egy szóval, de már 2007 tavaszától, tevékenységünk kibővült az utazó gyógypedagógiai hálózat szolgáltatásával. Ez azt jelenti, hogy újabb két szakemberrel megemelkedett a létszámunk, akik természetesen gyógypedagógusok, és a város valamint a kistérség összes önkormányzati fenntartású óvodájában és iskolájában, helyben fejlesztik a sajátos nevelési igényű, illetve a magatartási, beilleszkedési, tanulási problémás gyerekeket.

- A beiskolázások időszaka zajlik, van-e ebben valamilyen szerepe a szakszolgálatnak?

- Igen, van. Azoknál a kicsiknél, akiknél nem lehet biztonságosan eldönteni, hogy mi szolgálja inkább fejlődésüket, iskolaérettségi vizsgálatot végzünk. A vizsgálat eredményei alapján, azt a szülőkkel ismertetve, teszünk javaslatot, ami szerint a gyermek iskolás lesz, óvodai nevelésben marad, vagy speciális megsegítését célzó, további vizsgálatra megy.

2008. április 11.

Biztonságunk védelmében

Új létrás autó a tűzoltóságnak

Átlagostól eltérő évről beszélt Kajtár István tűzoltó ezredes a gyors számvetéskor. A tűzoltóparancsnok szólt arról, hogy alapvető jogszabályok változtak meg, részben ennek összefüggéseképpen változott a személyi-, valamint a technikai eszközállomány is. Meghatározták a tűzoltóságoknál készenlétben tartandó legkisebb technikai eszközállomány és a hozzárendelt készenlétben tartható személyi állomány számát. A tűzoltóságokat a települések biztonságától függően nagyságrendbe állították, azt nézték, hogy mennyire védettek, avagy sem.

2008. április 11.

Belső munkálatok a Petőfiben

Gepida és szarmata sírok is lehetnek a területen

Néhány hónapja palánkot állították fel a Petőfi Szálló épülete köré, azóta azonban kívülről semmiféle mozgás nem látható. Zsohár Árpádtól, a szálloda épületét felújító Pendola Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a palánkállításra több szempontból is szükség volt:

- Egyfelől féltünk attól, hogy az épületen lévő külső homlokzati díszek a téli fagy, a nedvesség, az eső és a korábbi évek időjárásának hatására leválnak. Félelmünk be is következett, ha valaki benéz a paravánok mögé, akkor láthatja, hogy több homlokzati dísz leesett. A palánk azonban megvédte az arra sétáló lakosokat az esetleges balesetektől. A palánkállítás másik oka pedig a belső építési, bontási munkákból származó anyag kiszállításának a biztosítása volt, illetve az épület teljes körbejárhatósága.

2008. április 11.

Az év projektmenedzsere

Tavaly novemberben hetedszerre írták ki "Az év projekt menedzsere" díj nyilvános pályázatát. A magas színvonalú munkák közül a Projektmenedzsment Fórum Szervező Bizottsága döntött a díj 2007. évi győzteséről. Az év projektmenedzsere Károlyi László (képünkön), a Legrand Magyarország Zrt. vezérigazgatója lett. A méltó elismerést a magyar leányvállalat kiemelkedő projektjének, a Főnix kereskedelmi proficentrum reorganizációs programjának eredményeképp vehette át április 10-én.

2008. április 11.

A radikális diagnózisról

"Fölfordított országban élünk." Erről szólt Orbán Viktor panasza április 2-án a Parlament felsőházi termében több száz lelkipásztor jelenlétében. S a szónok azt is megállapította, hogy az egyházak papjainak "radikális diagnózisa nélkül" aligha fognak a dolgok helyükre kerülni.

Egy jeles napilap fényképet is közölt az előadóról. Látható, amint mondja a magáét, és egy felirat is olvasható: "Az ország lelke és az egyház."

2008. április 11.

Kubikosból lett városvezető

100 éve született Nagy György tanácselnök

Földmunkás-napszámos családban született 1908. április 10-én; apja Nagy György napszámos; édesanyja Ádám Erzsébet. Tíz évesen árvaságra jutott; apja belehalt az első világháborúban szerzett súlyos betegségébe. Elemi iskoláit kitűnő eredménnyel végezte, továbbtanulásra azonban nem gondolhatott. Egy évig cipészinas, de a család anyagi helyzete nem engedte meg a szakma megszerzését. 1922-ben a Zsoldos Rt-nél helyezkedett el: előbb gulyás, kocsis, majd udvaros. 1924-1928 között gazdasági cseléd.

2008. április 11.

Tavaszi versenyek

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete április 4-én tartotta meg  hagyományos tavaszi versenyeit.

A csecsemőápolás és egészségnevelési verseny eredménye: 1. Zsoldos (Butyka Szilvia, Nemes Viktória, Kádár Dóra, fk.: Dömsödiné Demeter Melinda). 2. Batsányi (Fekete Márkó, Sipos Boglárka, Mihály Alexandra, fk.: Mellis Edina).

Elsősegélynyújtó verseny, középiskola: 1. Boros (Zsolnai Beáta, Budai Diána, Pintér Zita, Tábi Rita, Márkus Ágnes, fk.: Berezvai Debóra), 2. Zsoldos 1-es csapata.

Általános iskola: 1. Arany János, Fábiánsebestyén 1-es csapata (Gyuris Anett, Juhos Zsóka, Balogh Katinka, Deb-reczeni Diána, Varga Anikó Eszter, fk.: Kun-Szabóné Molnár Renáta), 2. Arany János, Fábiánsebestyén 2-es csapata, 3. Mindszenti iskola.

"Élj egészségesen!" rajzpályázat díjazottak:

Szent Erzsébet iskola és óvoda (Nagypéter Szabolcs, Farkas Petra, Szabó Ildikó), Arany János, Fábiánsebes-tyén (Borák Judit, István Eliza, Deb-reczeni Diána, István Zsanett, Nagy Dávid), Klauzál (Rácz Erik), Mindszenti isk. (Veres Henrietta, Lantos Petra), Petőfi (Dékány Fanni, Endrédi Luca, Dancsó Dori-na, Halasy Szilvia, Szeri Barbara, Bibók Allissa, Halasy Eszter, Nyáry Anna).

2008. április 11.

Városházából múzeum

Évfordulók - 2008.

165 éve, 1843. április 5-én Rimabrézón született Törs Kálmán (1843-1892) ügyvéd, író, újságíró, Szentes 1878- 1892 közötti országgyűlési képviselője. (1906-ban utcát neveztek el róla a városban.)

160 éve, 1848. április 6-án megkezdte működését a vármegye által kinevezett 16 tagú Szentesi Közcsendi Választmány. (Elnöke: Szabó Lajos járási főszolgabíró.)

95 éve, 1913. ápr. 8-10. között Szentesen tartották meg a békés-bánáti református egyházmegye közgyűlését a városháza dísztermében. A program ünnepélyes részét képezte Futó Zoltán szentesi lelkész esperessé és Fekete Márton udvari tanácsos, szentesi országgyűlési képviselő egyházmegyei főgondnokká történt beiktatása.

85 éve, 1923. ápr. 9-én Földeákon született Csorba György kereskedő, a Csongrád Megyei Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója, 1962-től 1971-ig Szentes járási, 1971- 1983 között pedig Szentes városi tanácselnök.

60 éve, 1948. ápr. 9-én elhunyt Jócsák Kálmán (1876- 1948) szociáldemokrata politikus, 1918/19-ben Csongrád vármegye kormánybiztos-főispánja.

100 éve, 1908. ápr. 10-én született Nagy György (1908 -1979) földmunkás, városi és megyei képviselő, a Földigénylő Bizottság elnöke, a Magyar Dolgozók Pártja helyi szervezetének titkára, Szentes város 1954-1968 közötti tanácselnöke.

25 éve, 1983. április 10. Immár hagyományosan Szentesen, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a "C" osztályos országos társastánc bajnokságot.

100 éve, 1908. ápr. 11-én megkezdte működését Szentesen az Apolló Mozgófénykép Színház (mozi). Az első vetítésekre a Központi Szállóban került sor (ma Kossuth tér 5.)

95 éve, 1913. ápr. 15-én a városi közgyűlés határozatot hozott a Széchenyi-ligeti volt városháza múzeum részére történő  átadásáról. (A múzeum anyagát addig a Petőfi Szállóban bérelt szobákban tárolták.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. április 11.

Alkusz

Városunk egyik köztiszteletben álló polgárának Farkas Bálintnak szeretnénk e pár sorral emléket állítani.

"Amikor mindennek vége, akkor nem az ellenfeleink szavára, hanem barátaink némaságára fogunk emlékezni"
(Martin Luther King)

Amikor 2004 áprilisában szervezni kezdtük a Szentes-Csongrádi Rotary-klubot, nem gondoltuk, nem gondolhattuk, hogy egyik alapító tagunkat, Farkas Bálintot négy év múlva elveszítjük.

2008. április 11.

A civil összefogásért

Két rendezvény egy hétvégén

Civil szervezeteket, s azok tagjait megmozgató eseményekre várják április 18-án és 19-én a város érdeklődő lakosságát. Pénteken a budapesti Pillar alapítvány pályázatán nyert pénzből rendeznek a fiataloknak és segítőiknek legalább négy eseményből álló programot, szombaton pedig már harmadik alkalommal megtartják a Városi Civil Napot, melynek fő témája az idei évben a civil hálózatok építése, az összefogás és partnerség jelentőségének kiemelése.

2008. április 11.

Új szakmai program

Kiemelt célkitűzés az egészséges életmódra való nevelés

Néhány hónappal ezelőtt a képviselő-testület pályázatot hirdetett a Vásárhelyi úti bölcsőde vezetői tisztségének betöltésére. Többen pályáztak, a városatyák döntésének értelmében Csendes-Merza Ágnest nevezték ki öt évre az intézmény vezetőjének, aki akkor már három évet dolgozott Szentes egyetlen bölcsődéjében. Előtte óvónőként tevékenykedett az egyik helyi óvodában, a csökkenő gyermeklétszám miatt azonban az intézménynek kevesebb munkatársra volt szüksége, ekkor jelentkezett egy a bölcsődében megüresedett álláshelyre.

2008. április 11.

Kultúra: szervezés alatt

Új kézben a konferencia központ

Mint ismeretes, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központot, melyet két évig a városi könyvtár üzemeltetett, április 1-jétől a művelődési központhoz csatolták. Az önkormányzat képviselő-testületének februári döntése a profiltisztítás jegyében történt. Mint Varróné Szabó Ildikótól (képünkön), a művelődési központ megbízott igazgatójától megtudtuk, új intézményükkel igyekeznek megfelelni a kulturális feladatoknak és a bevételi kötelezettségeknek egyaránt.

Fájó pont az átszervezésben, hogy áprilisban néhány dolgozótól meg kellett válniuk, mondja. Saját munkatársaikkal is el tudják majd látni a feladatok átcsoportosításával az elvégzendő teendőket, mert náluk is lesznek még átalakítások, ha bezár a Tóth József Színházterem és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

2008. április 11.

Előadások a könyvtárban

Április 15-én, kedden 18 órakor a gon-dolkodók klubja tart összejövetelt a városi könyvtárban, ahol A technikai fejlődés következményeiről lesz szó. A klublot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. tanárnő.

Április 16-án, szerdán 18 órakor Marcuse filozófiája és a 68-as diákmozgalmak címmel Poszler György tanár tart előadást, szintén a könyvtárban.

2008. április 11.

Az arctalan beszélgetés

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Korunk legelterjedtebb függőségei közé tartozik a számítógép- és internet-függőség. Hasznos dolog a gép kezelése, a számunkra fontos információkat könynyedén beszerezhetjük segítségével, az azonban abszolút nem mellékes, hogy mennyi időt töltünk el a computer előtt akár játékkal, akár szoftverletöltéssel, akár chat-eléssel. Nemcsak a fiatal generációra, hanem az idősebbekre is veszélyes ez a fajta időtöltés, hiszen könnyen, akár néhány hét leforgása alatt rabjává válhatunk az elektronikus világnak.

2008. április 11.

Mozgott a kép a falon

Száz éve már Szentesen is

Tudják-e a Kedves Olvasók, mit jelent az a kifejezés: Ragyogó Tündérszínház? Kérem, ne törjék a fejüket! Így nevezték az első szentesi filmbemutatót, amit 1906. november 10-én tartottak a központi szálloda dísztermében. A Kossuth téri épület a mai gyógyszertár helyén állt és később fiúkollégiumként szolgálta a vidékről járó tanulókat. Két hétig tartottak a vetítések és óriási sikert aratott a friss találmány helyi bemutatója. Hat-nyolc rövid, némafilmet láthatott a kíváncsi közönség.

2008. április 11.

Több mint restaurátor

Vigh László a díszkút közepére békákat tervezett

Szobrásznak készült, végül restaurátor lett Vigh László. Azonban nem adta fel művészi ambícióit, festményeivel, domborműveivel, szobraival találkozhatunk kiállításon, középületekben. Pályafutását a napokban a Balázsi Ágnes-díjjal ismerték el.

A vágyott szakra kétszer is sikertelenül felvételizett, meséli Vigh László. Több helyen dolgozott, megtanult korongozni is, közben kereste a helyét. Beiskolázták restaurátor alaptanfolyamra, utána a Képzőművészeti Főiskola tárgyrestaurátor szakára jelentkezett. Munka mellett végezte el a négy éves képzést. Művészeti alaptagságot nyert a restaurátor tagozaton, s folytatta az alkotómunkát.

2008. április 11.

Olvasónk írja

Ma reggel április 4-én, mint minden másnap reggel a gáton szoktam futni. Mindenki jól megfér egymással (ki gyalog, ki futva, ki kutyát sétáltatva, ki kerékpáron) azonban ma reggel egy nagyon rossz élmény ért. A szembe forgalommal futottam és közben egy hajszállal előttem lefékez egy biciklis és a képembe ordít : KRESSSSSSZZZ B......MEG!!!  És mint aki jól végezte dolgát tekert tovább. Egy fiatal ember volt (H. tanár úr ), én pedig egy 3 gyermekes édesanya, gondolhatják a reggeli ragyogó időben, hogy letaglózott ez a viselkedés (az egész gáton csak mi voltunk, miért nem tudott szó nélkül kikerülni, mint bárki más?) Manapság a média a diák-tanár viszonytól vagy inkább iszonytól hangos, de egy ilyen viselkedés után mire gondolhat egy szülő?

Molnár Lászlóné 

2008. április 11.

Rejtelmek, ha zengenek

József Attila verssorát választva mottónak már kilencedik alkalommal rendezték meg az alkotó pedagógusok tárlatát. A művelődési központ galériájában április elején nyílt kiállításon az alkotó tanáremberek tehetsége mutatkozik meg.

A kiállítás nagy érdeme, hogy az alkotásaikkal korábban egyáltalán nem, vagy csak olykor-olykor megmutatkozó pedagógusok egyre nagyobb számban merik közszemlére tenni a "rejtelmeket", vagyis rejtett tehetségüket. Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye képviselteti magát a tárlaton. A megnyitón Szirbik Imre polgármester az emberpróbáló pálya megbecsülésére hívta fel a figyelmet, utalva a napi hírekben megjelenő iskolai eseményekre. Az alkotások, ha a diákok is eljönnek megnézni, segítenek abban, hogy felnézzenek a tanárra, akit a szürke tanórákon másként látnak, és a művek példát mutathatnak emberségből, alkotásból, véleményezte a polgármester.

2008. április 11.

Iskolát látogattunk

A lap olvasójaként mindig szívesen időzöm a 2. oldal évfordulós eseményei között. Mint a Horváth Mihály Gimnázium régi tanulója olvashattam Szentesen született legnépszerűbb tanárról, aki az ifjúság kedvencévé lett, Pólya Ferenc lelkész tanárról. Pedagógusként mai világunkban jólesően, szívmelengetően vettem tudomásul.

A másik örömteli esemény volt, hogy a ma már 80 éves Kiss Bálint református iskolát látogathattuk meg dr. Holecskáné vezetésével, mi a pedagógus nyugdíjasok, akik közül többen még a régi Kossuth téri iskolában taníthattunk néhány nagyon szép és máig is emlékezetes esztendőt. Ide jártak gyermekeink, de még unokáink is.

2008. április 11.

Kertbarát

A Király István Kertbarát-kör április 14-én, hétfőn 18 órakor tartja összejövetelét a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A foglalkozáson Törőcsik Zoltánné tanárnő tart előadást Virágos kertek címmel.

2008. április 11.

Áprilisi bolondozások

A nyugdíjasok klubja április 18-án, pénteken 14 órakor tartja foglalkozását a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A program címe: Áprilisi bolondozások, verssel, mókával.

2008. április 11.

Alma-koncert

Az Alma Együttes gyermekkoncertjére kerül sor április 23-án, szerdán 10 és 14 órakor. A délelőtti előadásra a Micimackó-bérlet érvényes, a délutáni koncertre jegyek a helyszínen kaphatók.

2008. április 11.

Háromszáz kiló alumíniumot loptak

Április másodikán történt, hogy a magát villanyóra leolvasónak kiadó férfi egy Klauzál utcai lakásból 360 ezer forint készpénzt tulajdonított el.

Betörtek egy Bereklaposban lévő tanyába, még április legelején. A tolvaj a kerítést kivágta, majd az udvaron lévő melléképületből mezőgazdasági kisgépeket vitt magával 60 ezer forint értékben.

2008. április 11.

Pótfűtés

Ítéletidőben tántorog be egy öregember a pékségbe, zárás előtt öt perccel:
- Kérek két szezámmagos zsömlét.
- Kettőt? - kérdez vissza az eladó.
- Igen, egyet nekem, egyet Marikának.
- Rendben. Marika a felesége?
- Mit gondol, tán anyám küldött ki ilyen időben?

2008. április 11.

Kis kukta

  • Tejszínes raguleves
  • Bundás karaj másképp
2008. április 11.

Szolnokon lőttek

A Magyar Technikai és Tömegsportok Országos Szövetsége által meghirdetett országos lövészbajnokságon vettek részt Szentes város sportlövészei április 5-én Szolnokon.

Eredmények

Légpuska női: 1. Fenyvesi Magdolna (143 kör), 2. Bódi Tímea (139) mindketten Kontavill Szentes.

Férfi: 2. Doktor József (155) Kontavill, 3. Ignácz János (153 kör) Szabadidős SK. Szentes, 4. Postás László (143) Kontavill.

Ifjúsági leány: 2. Varga Erika Tünde (136) Kontavill.

Ifjúsági fiú: 1. Gránicz Balázs (150) Kontavill.

Serdülő leány: 1. Ignácz Ivett (80) Szabadidős SK.

Serdülő fiú: 1. Lázár Miklós (119) Szabadidős SK.

Légpisztoly férfi: 5. Tánczos Miklós (165) Kontavill, 6. Doktor József (160) Kontavill.

Kispuska női: 1. Fenyvesi Magdolna (144) Kontavill.

Ifjúsági fiú: 1. Gránicz Balázs (135) Kontavill.

Ignácz János
övészetvezető

2008. április 11.

Civileket is várnak

Közel két esztendeje annak, hogy Honvéd Rákóczi SE néven egy új egyesület jelent meg a város sportpalettáján. Lőrincz Gábor alelnököt arról faggatom, hogy a mai pénztelen világban ilyen rövid múlttal hogyan sikerült talpon maradni.

- 2006. június 15-én alakult meg a Honvéd Rákóczi SE - kezdte bevezetőjét az alelnök. Majd így folytatta: - Csak arra szorítkozhatunk, amit a Honvédelmi Minisztériumtól kaptunk, valamint a városhoz benyújtott pályázaton nyert pénzre és a befolyó tagdíjakra. Szépen össze tudtuk húzni magunkat, s el tudtunk indulni jó néhány olyan versenyen, ami már komolyabban fémjelzi egyesületünk létét és jövőjét.

2008. április 11.

Hét pontos az előny

Továbbra sem talál legyőzőre a tavaszi szezonban a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink az elmúlt hétvégén Üllésről tértek haza győztesként, és a sikernek köszönhetően - no és a riválisok pontvesztésének hála - immáron hét ponttal vezetik a tabellát. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint, bár az első játékrészben gól nem született, előttünk adódtak nagyobb gólszerzési lehetőségek, és Págerék irányították a játékot. A szünetben a mester kérése az volt, hogy még jobban futtassák, mozgassák meg ellenfelüket labdarúgói, aminek eleget is tett a csapat. Az egyre nagyobb mezőnyfölényben futballozó Kinizsi Mihály Róbert révén vezetést szerzett, ám a 75. percben szinte a semmiből egyenlítettek a hazaiak. Egy 17 méteres Mihály-lövéssel azonban ismét nálunk volt az előny, amit a vége előtt 5 perccel Szabó Csaba duplázott meg egy pompás fejesgóllal. A jól játszó szentesieknek volt még két kapufájuk, győzelmük tehát a látottak alapján teljesen megérdemelt. A 3-1-es győzelem, és az öt meccses győzelmi sorozat után sem hirdettek bajnokot a Kinizsi öltözőjében, a labdarúgók és Bozóki Zoltán is a helyén kezelik az eddigieket, pontosan tudják, hogy messze még a szezon vége. Az azonban biztos, hogy ezen a hétvégén újabb lépést tehet a Szentes a bajnoki cím, és a feljutás megszerzése felé, mivel a két rivális, a második és harmadik helyen álló Székkutas és a Szegvár egymás ellen játszik, a Kinizsi pedig a Fábián-sebestyént fogadja hazai pályán, szombaton 16 óra 30 perckor.

H. V.

2008. április 11.

Tánc

Az elmúlt hét végén "B" országos táncbajnokságot és "D" nyolctánc országos bajnokságon léptek parkettre a Szilver TSE versenyzői Székesfehérváron. Eredmények: 2. Horváth Kornél-Tóth Fruzsina (junior I. "B" latin), 2. Bugyi Bence-Kis Violetta (junior II. "B" latin, standard), 3. Hegyes Bertalan-Ambrus Adél (junior II. "B" latin), 4. Bődi Dénes-Farkas Bettina (ifjúsági "B" latin) és 1. (ifjúsági "B" standard), 3. Szabados Péter-Tóth Evelin (ifjúsági "B" st.), 1. Pap Balázs -Zsíros Gabriella (felnőtt "B" standard), 4. Schwartz Péter- Pintér Evelin (felnőtt "B" st.), 7. Török László-Kovács Bernadett (felnőtt "B" st.). 1. Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka (gyerek II. "D"), 2. Török Ince-Forgó Éva (gyerek II. "D"), 3. Medgyesi Csanád-Balogh Diána (gyerek II. "D"), 1. Borda Ádám-Korom Eszter (junior I.), 4. Lucz Zsolt-Juhász Kitti (junior I.), 5. Szilágyi Zoltán-Ádám Enikő (junior I.), 6. Kotymán Arnold-Magyar Edina (junior I.), 3. Berta László-Torkos Rita (ifjúsági).

2008. április 11.

Focitorna

A Szabadidős Sportklub Május 1. kispályás labdarúgó tornát szervez május 3-án, szombaton 8 órától a Pusztai László sporttelepen. Nevezni lehet (április 23., szerda 17 óra) szerdánként 15 és 17 óra között a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A sz. alatti klubhelyiségében. Nevezhetnek 10+2 fős amatőr játékosokból álló csapatok, igazolt játékosok csak megyei II. osztályig. Az 1-3. helyezett csapat és a legjobb góllövő serleget és oklevelet kap.

A Szabadidős SK az alábbiakat közli: "A legutóbbi teremlabdarúgó tornán előfordult súlyos sportszerűtlenség, és a szervező megsértése és megfenyegetése miatt 2008-as évre a Fiorelló csapatot a klub által szervezett tornákról kizárjuk."

2008. április 11.

Lehetsz király

Szabadidős sport

A Szabadidős SK meghirdeti a 2008 év lövészkirálya versenysorozatot. Ezt a címet az nyerheti el, aki a verseny alatt minden ellenfelét legyőzve megszerzi a végső győzelmet. Kategóriák: 12- 14 és 14-18 éves fiú, lány. A versenysorozat selejtezőből és döntőből áll és a versenyzők a helyszínen kapnak sporteszközt. A selejtező időpontja április 15-június 15. a városi sporttelepen lesz, minden szerdán és pénteken 16-18 óráig. A döntőben a verseny kieséses formában folytatódik a legjobb két versenyzőig június 15 - au-gusztus 15-ig a fenti helyszínen és időpontban. A két veretlen versenyző döntője augusztus 20-án, 13 órakor lesz. Akik a versenysorozat teljesítéséhez kedvet éreznek, jelentkezhetnek a helyszínen vagy Kovács Ivánnál (Daru u. 5.), tel.: 311-597.

2008. április 11.

Cselgáncs

Gila Nóra

A piliscsabai Mezőgazdasági és Erdészeti Szakközépiskola tornacsarnokában rendezték meg az elmúlt hét végén a junior országos egyéni cselgáncs bajnokságot. A Pollák DSE is képviseltette magát a versenyen, a tatamira lépők eredményei: 7. Lakos Dávid (-100 kg) és Kalydy Patrícia Fatima (-63 kg), 1. Gila Nóra (-78 kg). A női mezőny legtechnikásabb versenyzője Gila Nóra. Eddig 20 olimpiai és 25 diákolimpiai pontot szereztek.

2008. április 11.

Botlott a Kinizsi

Az NB III-as asztalitenisz 6-7. fordulójában nem kísérte szerencse a Szentesi Kinizsi férfi asztalitenisz csapatát. Mindkét összecsapáson vereséget szenvedett. Az eredmények időrendi sorrendben: a 6. fordulóban hazai asztalnál megálljt parancsolt a Szolnok csapata. Szentesi pontszerzők: T. Nagy 3, Csúcs 2, Sebestyén, Takács 1-1.

A 7. etapon Szegeden vendégeskedtek a Szentesi Kinizsi asztaliteniszezői. A megye fővárosában sem sok babér termett a Kurca-parti legényeknek: Szeged-Szentesi Kinizsi 14-4. Pontszerzők: Csúcs 2, Simon 1, T.Nagy-Simon páros 1.

2008. április 11.

Felhívás!

Az önkormányzat sportközpontja felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy ebben az évben - főszezonban június 1-től augusztus 31-éig - lehetőséget biztosít vállalkozók részére az uszodai profilba illeszkedő, kiegészítő vállalkozói tevékenység (sporteszköz, folyóirat és egyéb cikkek értékesítése, vendéglátói tevékenység, stb.) folytatására a szentesi uszodában. Az érdeklődők ajánlataikat zárt borítékban, a tevékenység pontos leírásával, postán vagy személyesen juttathatják el az intézmény vezetőjéhez.

További információ: Szentes, Csallány Gábor part 4., tel.: 63/311-032.

2008. április 11.

Az utolsó másodpercen múlott

Az Universum vendégeként Budapestre látogatott a Szentesi Futsal Club NB I-es női csapata. A fővárosi kirándulás nem hozott sikert a Magyar, Milovanovics, Kiss E., Baksa, Szabó, csere Bali, Bence, Szűcs, edző Tóth Antal összeállítású Kurca-partiaknak, hiszen 3-2-es vereséget szenvedtek.

Az eredmény mutatja, hogy a vendég szentesiek megizzasztották az egyik bajnok aspiránst. Bár a második félidőben a hazai együttes kapujához szegezte a nőket. A nagyszerű napot kifogó Magyar, a szentesiek hálóőre szinte lehúzta a rolót. A Bence révén szerzett két szentesi találattal úgy tűnt, hogy pontot ment a Tóth Antal által edzett női gárda. Fortuna nem fogta a szentesiek kezét. A hazaiak győztes gólja a mérkőzés lefújása előtt 22 másodperccel született. A szoros egy gólos vereség a már említett kapus kiváló teljesítése mellett a Milovanovics és Kiss E. alkotta hátsó alakzat nagyszerű játékának is köszönhető.

Következő mérkőzések: április 19., szombat utánpótlás bajnoki torna a Szentesi Futsal Club szervezésében, április 27., vasárnap NB I-es felnőtt női bajnoki összecsapás, ellenfél a Gödöllő. Mindkét eseménynek a dr. Papp László Sportcsarnok ad otthont.

2008. április 11.

Hetedik helyért játszhat a Pendola

Amilyen jól játszott az elmúlt héten szerdán a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata az Újpest ellen, olyan rosszul három nappal később, a rájátszás következő összecsapásán. A 14-5-ös vereséget követően eldőlt, hogy a két együttes párharcát a lila-fehérek nyerték 8-2-re, ami azt jelenti, hogy a Szentes a 7-8. helyért játszhat majd a Pécs-Ferencváros duó valamelyikével. Az biztos, hogy a Pendola legközelebb április 19-én száll medencébe, és idegenben kezdi az újabb sorozatot. Berki András vezetőedzőtől megtudtuk, hogy az Újpest elleni utolsó összecsapás előtt, egy korábbi kötelezettségüknek eleget téve, a BVSC-t látták vendégül az elmúlt hét csütörtökén, majd másnap még edzettek velük, és ezt követően utaztak fel a fővárosba a bajnoki mérkőzésre. Szombaton így egy meglehetősen fáradt csapat próbált meg helytállni, ráadásul Zsivanovics váll-, Döbrőssy pedig bordasérüléssel vállalta a játékot. Ezen a héten ismét a BVSC-vel edz a Szentes, jövő héttől pedig újra a megszokott menetrend szerint zajlanak majd az tréningek.

2008. április 11.

Békéscsaba szeretné a légimentést

A békéscsabai repülőtéren minden feltétel adott ahhoz, hogy ideiglenesen, a szentesi objektum megépítéséig otthont adhasson a dél-alföldi mentőhelikopteres bázisnak - mondta Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke. Az elnök a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón közölte: a megyei közgyűlés februári határozata szerint felajánlotta a békéscsabai repülőteret a légi mentés számára. Erről a megyei önkormányzat az egészségügyi tárcát is tájékoztatta, ám a levélre azóta sem érkezett válasz. "Ezen a működő repülőtéren minden adott: van személyzet, irányítótorony, tankolási és tárolási lehetőség, s mindez egy forgalmas főút mellett" - fogalmazott a közgyűlés elnöke. Jelenleg a Békés megyei lakosok számára nem elérhető a 15 percen belüli légi mentés - mondta Domokos László.

Forrás: MTI

2008. április 11.

Marica

Április 14-én, hétfőn 19 órakor a Marica grófnő nagyoperettet láthatja a közönség a Tóth József Színházteremben. Főbb szerepekben Csonka Zsuzsanna, Bekóczy Zoltán, Teremi Trixi és sokan mások. A Tóth József-bérlet érvényes, de jegyek kaphatók a helyszínen.

2008. április 11.

1848/49

Nyílt közművelődési délutánt tartanak április 16-án, szerdán 14 órakor a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. A helyőrségi klubban dr. Csikány Tamás alezredes, tanszékvezető egyetemi docens tart előadást Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hadműveletei címmel.

2008. április 11.

Gördülő generációk

A St. Jupát SE Gördülő generációk, együtt a cél felé elnevezéssel kerékpáros kirándulásokat szervez korhatár nélkül. A rendezvénysorozat három tavaszi és három őszi állomásból áll, minden alkalommal szombati napokon. A rendezvénnyel az a céljuk, hogy a kirándulásokon a különböző korosztályokhoz tartozó emberek bele tudjanak kóstolni a kerékpáros életbe. Az egyesület csupán csak kedvet akar csinálni a biciklizéshez, a távon bárki elindulhat abszolút előképzettség nélkül, még speciális jármű sem kell hozzá.

A rendezvénysorozat második programja április 19-én, szombaton délelőtt 10 órakor lesz, a csapat a Dózsa-ház (Csongrádi út 2.) elől indul majd.

Információ: 20/321-1693. www.jupat.hu/programok.

2008. április 11.

Bontanak

A sportközpont vezetősége értesíti a lakosságot, hogy a ligeti uszodában április 15-én, kedden reggel 8 órakor kezdődik a 25 m-es medence sátorbontási munkálata. A 33 m-es medence üzemeltetése ez idő alatt zavartalan.

2008. április 11.

Takarítottunk

Igen. Iskolánk a Deák, mindig komolyan veszi, ha a környezetről van szó. Megkaptuk a felhívást és március 28-án irány az iskola és környéke. Körülbelül 90 fős csapat indult neki az árkoknak, útszéleknek, kerítés tövének. Megkaptuk a kesztyűket, zsákokat. Pillanatok alatt megteltek a zsákok: a bolttól a buszmegállóig, a buszmegállótól a Deák utca közepéig, a gyógyszertárig. Nagyon lelkesen dolgoztunk, gyerekek és felnőttek egyaránt. Ezt a tevékenységet nem csak ezen a két napon végeztük, általában kéthetente megszervezzük, hogy ne legyen környezetünk szemetes. Ám a takarítás utáni szép környezet hiába tölt el bennünket örömmel, mert örömünkbe üröm is vegyül. Ha a gyerekek nem szedik az árkokból a szemetet, sem a gyógyszertártól, sem az ott lévő lakásokból, sem a környékbeli házakból ki nem jön senki soha, hogy néha összegereblyézzen, rendet rakjon, a füvet lekaszálja.

Szeretnénk, ha nemcsak az iskolák tanulói, hanem ilyenkor a felnőttek is mozdulnának a rendrakásra. Végigjárva Szentest, a tavaszi takarítás - egy-két kivétellel - nem vezetett eredményre. Gyerekeinket mindenkinek saját példamutatásával kell nevelni.

Csorba Lászlóné
Igazgató-helyettes

2008. április 11.

Családi események

Született: Kovács Lászlónak és Szécsényi Erzsébetnek László, Bereczki Jánosnak és Balázs Editnek Blanka, Berkes Rolandnak és Burus Szabinának Lilla nevű gyermeke.

Elhunyt: Pászti Józsefné Erdélyi Mária, Mezei József, Nagy József, Bakos Rókus, Lantos Zoltán Ferenc.