2008. április 11.

Kultúra: szervezés alatt

Új kézben a konferencia központ

Mint ismeretes, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központot, melyet két évig a városi könyvtár üzemeltetett, április 1-jétől a művelődési központhoz csatolták. Az önkormányzat képviselő-testületének februári döntése a profiltisztítás jegyében történt. Mint Varróné Szabó Ildikótól (képünkön), a művelődési központ megbízott igazgatójától megtudtuk, új intézményükkel igyekeznek megfelelni a kulturális feladatoknak és a bevételi kötelezettségeknek egyaránt.

Fájó pont az átszervezésben, hogy áprilisban néhány dolgozótól meg kellett válniuk, mondja. Saját munkatársaikkal is el tudják majd látni a feladatok átcsoportosításával az elvégzendő teendőket, mert náluk is lesznek még átalakítások, ha bezár a Tóth József Színházterem és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

A konferencia és kulturális központot munkatársaival szeretnék több élettel megtölteni, a város lakosságának szélesebb rétegeit becsábítani az intézménybe. Az évad végén bezárásra kerülő színházat a megyeháza nem pótolhatja, sem a színpad mérete, sem a terem befogadóképessége nem teszi ezt lehetővé. A drága, 7-800 ezer forintba kerülő nagyszínpadi előadásokat nem tudják hova tenni, mondja Ildikó, ezért ezekről le kell mondaniuk nekik, és a színházbarát közönségnek is. Egy pódiumbérletet mindenképpen megszerveznek a közművelődési szakemberek, hogy ne maradjanak a szentesiek kulturális élmény nélkül. Azon még gondolkoznak, hogy ennek helyszíne a megyeháza vagy a Művelődési és Ifjúsági Ház lesz-e. A konferencia központban elsődlegesen egynapos konferenciákat szerveznének.

Folytatódik viszont a megyeháza udvarán a nyári szabadtéri színház. Az elmúlt években több szervezője is volt, ám az idén hat estére csak a művelődési központ csábítja előadásokkal a nézőket a hangulatos udvarra, míg az önkormányzat a júliusi operett-gálával veszi ki a részét a szervezésből. A művelődési központ a nyári színházban a tervek szerint nagy neveket, népszerű darabokat kíván Szentesre hozni. Láthatjuk többek közt a Padlás, illetve az Apácák című musicaleket, valamint a táncos-koreográfus szentesi Vass Sanyi is eljön csoportjával, s ha minden jól megy, a Rékasi Károly-Détár Enikő színészházaspár is fellép a Jelenetek egy házasságból című legújabb előadásukkal. Ötlet szintjén már felmerült, hogy az udvaron filmvetítéseket is tartanának, s a szervezők szándéka szerint kivetítőn figyelemmel lehet majd követni a pekingi olimpia izgalmait is. Az ifiház teraszáról már ismerős zenés esteket is a megyeháza udvarán tervezik folytatni. Ildikó úgy gondolja, az udvart az eddigieknél jobban ki akarják használni, így például a gyerekek számára kézműves foglalkozásoknak is helye lehet a nyáron. Sőt, vannak már jelentkezők, akik itt, a szabad ég alatt akarnak házasodni, mely bár kétesélyes az időjárás miatt, kétségtelenül egyedi. A konferencia központ dísztermében is szeretnének továbbra is esküvőket, lakodalmakat tartani a jövőben, mert optimálisak bevétel szempontjából. Az intézmény nívóját az igazgató szerint mindez nem rontja, mivel egy elegáns helyről van szó, drága a terembérlet, s a szerződés alapján a bérlőt terheli az esetleges kár megtérítése. Tapasztalata az, hogy nem volt még példa arra más intézményeikben sem, hogy valamit cserélni kellett volna ilyen rendezvények után.

Ami az ifjúsági házat illeti, ha június végén lakat kerül a Móriczra, a szakkörök átkerülnek, tehát ott minden terem megtelne esténként. Napközben pedig egyre több a munkaügyi központ által szervezett tanfolyam a házban. Megtartják továbbra is az ifjúsági programokat, iskolai rendezvényeket, mellette a kultúra másik szeletét képezheti a konferencia központ. Ennek programjait az eddigi vezető, Kristó Carmen intézi, kinek mostantól más feladatai is lesznek. A művelődési központ élére várhatóan július 1-jétől neveznek ki igazgatót.

D. J.