2008. április 11.

Rejtelmek, ha zengenek

József Attila verssorát választva mottónak már kilencedik alkalommal rendezték meg az alkotó pedagógusok tárlatát. A művelődési központ galériájában április elején nyílt kiállításon az alkotó tanáremberek tehetsége mutatkozik meg.

A kiállítás nagy érdeme, hogy az alkotásaikkal korábban egyáltalán nem, vagy csak olykor-olykor megmutatkozó pedagógusok egyre nagyobb számban merik közszemlére tenni a "rejtelmeket", vagyis rejtett tehetségüket. Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye képviselteti magát a tárlaton. A megnyitón Szirbik Imre polgármester az emberpróbáló pálya megbecsülésére hívta fel a figyelmet, utalva a napi hírekben megjelenő iskolai eseményekre. Az alkotások, ha a diákok is eljönnek megnézni, segítenek abban, hogy felnézzenek a tanárra, akit a szürke tanórákon másként látnak, és a művek példát mutathatnak emberségből, alkotásból, véleményezte a polgármester.

A száznál is több, a technikák sokféleségét felvonultató pályamunkát nehéz volt szelektálnia a háromtagú zsűrinek, köztük megyénkből Tóth Attila művészeti írónak. Döntésük szerint a mezőbe-rényi Papp Zoltáné lett az első díj, a vásárhelyi Ormos Zsuzsáé a második, a harmadik díjat pedig helybeli alkotó, Kéveszkiné Pintér Katalin érdemelte ki. A nyugdíjas rajztanár a Koszta iskolában tanított, ahol akkoriban szakkört is vezetett, a patchwork (foltvarrás) rejtelmeibe avatta be a gyerekeket, akik ma már közép- vagy főiskolások, s akad, aki még azóta is csinálja. Katalin ma is tart szakkört a Jövőnkért művészeti iskola berkein belül, már kiállításra is készülnek. A díjat a színpompás Tulipánok című terítőjéért kapta, melyen bevallása szerint kicsit stilizáltak a növények, de a tanárnő úgy véli, visszaadja képén a természetbeli szépségüket. Ebben a teremben 15 éve varázsolták el Dolányi Anna foltvarrásos terítői, akinek nevéhez fűződik a technika magyarországi meghonosítása. A galériában a tanárnő faliképei láthatók, de készít ágyterítőt is.

Az ikonfestészetben is jeleskedő Tornyi Molnár Edit, a Deák iskola pedagógusa most a Főnix című rekeszzománc képével a Szentes Városi Pedagógus Szakszervezet különdíját érdemelte ki. Rajtuk kívül még öt szentesi pedagógus, Horváth Lászlóné, Kispálné Fejes Erzsébet, Kulcsár Ágnes, Szabóné Lé-nárt Judit és Szabó Lászlóné munkái kerültek a kiállítóterem falára.

A kiállítás Borsodi Ágnes ötletéből indult útjára. Azóta a művelődési központ hathatós segítségével folytatódott a pedagógus szakszervezet kezdeményezése. A szervezők jövőre, a jubiláló kiállításba szeretnék Szentes valamennyi testvérvárosát bevonni. A kiállítást az előadóművészetben jeleskedő pedagógusok színre lépése követi április 12-én.

D. J.