2008. április 11.

Ha kell a segítség.

Gyerekek gubancai, gubancos gyerekek.

Három éves az önálló intézményként működő Pedagógiai Szakszolgálat, mely 2007. december 1-től nevében az "egységes" jelzőt is viseli. A Szakszolgálat megbízott vezetőjével, Szalva Katalinnal a napi aktualitásokról beszélgettünk.

- Valóban már három év telt el azóta, hogy kibővült létszámmal, új helyen, önálló intézményként látjuk el feladatainkat, a nevelési tanácsadást, a logopédiai fejlesztést és a gyógytestnevelést. Igaz, hogy nevünk az előző év végétől lett több egy szóval, de már 2007 tavaszától, tevékenységünk kibővült az utazó gyógypedagógiai hálózat szolgáltatásával. Ez azt jelenti, hogy újabb két szakemberrel megemelkedett a létszámunk, akik természetesen gyógypedagógusok, és a város valamint a kistérség összes önkormányzati fenntartású óvodájában és iskolájában, helyben fejlesztik a sajátos nevelési igényű, illetve a magatartási, beilleszkedési, tanulási problémás gyerekeket.

- A beiskolázások időszaka zajlik, van-e ebben valamilyen szerepe a szakszolgálatnak?

- Igen, van. Azoknál a kicsiknél, akiknél nem lehet biztonságosan eldönteni, hogy mi szolgálja inkább fejlődésüket, iskolaérettségi vizsgálatot végzünk. A vizsgálat eredményei alapján, azt a szülőkkel ismertetve, teszünk javaslatot, ami szerint a gyermek iskolás lesz, óvodai nevelésben marad, vagy speciális megsegítését célzó, további vizsgálatra megy.

Szalva Katalinnal folytatjuk a beszélgetést.

- Milyen tapasztalatokról tud beszámolni kifejezetten erről a vizsgálatról?

- A térségünkben is fogyatkozó gyerekszám mellett, évről évre több kicsit küldenek vizsgálatra, és egyre nagyobb arányban teszünk javaslatot arra, hogy az érési folyamat elmaradásai miatt, ne menjenek iskolába, maradjanak még az óvodában. Mindig a gyerekek érdekeit, fejlődését legoptimálisabban és leghatékonyabban szolgáló javaslatot teszünk. Néhány esetben előfordul, hogy a szülő elképzelései nem esnek egybe az általunk javasoltakkal, ilyenkor mindig törekszünk az érveinket elfogadtatni, a szülőket meggyőzni arról, hogy, mi jót akarunk kicsinyüknek és ezzel együtt nekik is. Elvünk, hogy éretlen, a korosztály fejlettségi szintjétől elmaradó, nem megfelelő iskolakészültségű gyermeket, ne tegyünk ki az iskolai élet számára túlságosan nagy megterhelésének. Ennek ugyanis életre szóló és kiható következményei lehetnek, amit mindenképpen el kell kerülni.

- Mi az, amit végezetül mindenképpen szeretne elmondani magukról?

- Büszkén mondhatom el, hogy intézményünkben kiválóan képzett, tudásukat folyamatosan bővítő szakemberek dolgoznak. Ez az eredményesség szempontjából elengedhetetlen, alapkövetelmény, hiszen csak az tud hatékonyan segíteni, aki ehhez megfelelő tudással rendelkezik.

Nagyon fontos a kapcsolatrendszer, ezért törekszünk elsősorban a szülőkkel, de legalább ilyen fontossággal az intézményekkel is élő, interaktív kapcsolatokat kiépíteni, fenntartani ápolni, hiszen felelősségünk közös, gyermekeink boldogulása, sikeressége, jövője a tét.

Szeretnénk minél közelebb kerülni a családokhoz, a szakemberekhez, a mindennapok emberéhez, szemléletformáló céllal, az együttgondolkodás, a kommunikáció és a kapcsolatok fontossága miatt. Ennek érdekében saját honlapot működtetünk, www.szentesszak-szolgalat.shp.hu címen, ahol minden aktualitásról értesülhetnek és minket is értesíthetnek. Az élő találkozás és ismeretszerzés érdekében legközelebb április 18-án, pénteken, 10-13 óráig előadásra hívjuk az érdeklődőket, amikor is dr. László Zsuzsanna a hiperakti-vitást fogja bemutatni az ifjúsági házban.

A későbbiekben szeretnénk még bővebb információkkal is szolgálni, a számunkra örömteli érdeklődést kielégíteni és cikksorozattal jelentkezni az újságban, elsőként a nálunk folyó fejlesztő, segítő terápiákról tudósítanánk bővebben. Ezt követően pedig részletesen szólnánk ezeknek a szakterületeknek a specialitásairól, kezdenénk a pszichológiával, annak rejtelmeit, sajátosságait, "misztikuma melletti hétköznapiságát" bemutatva.

H. V.