2008. április 11.

Belső munkálatok a Petőfiben

Gepida és szarmata sírok is lehetnek a területen

Néhány hónapja palánkot állították fel a Petőfi Szálló épülete köré, azóta azonban kívülről semmiféle mozgás nem látható. Zsohár Árpádtól, a szálloda épületét felújító Pendola Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a palánkállításra több szempontból is szükség volt:

- Egyfelől féltünk attól, hogy az épületen lévő külső homlokzati díszek a téli fagy, a nedvesség, az eső és a korábbi évek időjárásának hatására leválnak. Félelmünk be is következett, ha valaki benéz a paravánok mögé, akkor láthatja, hogy több homlokzati dísz leesett. A palánk azonban megvédte az arra sétáló lakosokat az esetleges balesetektől. A palánkállítás másik oka pedig a belső építési, bontási munkákból származó anyag kiszállításának a biztosítása volt, illetve az épület teljes körbejárhatósága.

Zsohár Árpád lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a lakosok jelenleg azért nem látnak különösebb mozgolódást, mert belül végezik a munkákat. Folyamatban van a régi falak visszabontása, van olyan hely, ahol 3-4 réteg falat kell visszabontani, hogy megtalálják az eredeti, régi építészeti emlékeket. Emellett pedig folyik a boltívek, pillérek kibontása is, melyeket több fal esetében 8-10 centiméteres vakolatréteg fed. Ha lebontják a felesleges vakolatréteget, akkor fogják látni, hogy eredetileg hol voltak az átjárók, az ablakok és az ajtók, s ezeket látva vissza tudják állítani a Komor Marcell tervei szerinti alaprajzot.

- Egy ilyen épületnél sok idő megy el az eredeti állapot visszaállítására. A törvény emellett előírja a régészeti feltárások elvégzését is. Ezért konzultáltunk a helyi múzeum igazgatónőjével, dr. Béres Máriával, s a következő időszakban elkezdődik az épületen belül a régészeti kutatás, majd az udvar felé haladunk, s csak ezután következik a többi rész feltárása. Ahhoz azonban, hogy a régészek el tudják kezdeni a munkát, nekünk kötelességünk a kutatási helyszínt biztosítani élet- és vagyonvédelmi szempontból is. Az előzetes ismeretek szerint ezen a területen korábban temető volt, s valószínűleg vannak gepida és szarmata sírok ezen a részen. Ezeket szeretnénk felkutatni, amihez bizonyos helyeken meg kell erősítenünk a falakat. A színházteremben azonban még április végéig lesznek előadások, így annak a résznek a visszabontását optimális esetben is csak május végén vagy júniusban tudják elkezdeni - mondta el az ügyvezető, aki arról is beszélt lapunknak, hogy április 21-én adják be engedélyeztetésére az épület teljes körű tervdokumentációját.

Cs.I.