2008. április 11.

Biztonságunk védelmében

Új létrás autó a tűzoltóságnak

Átlagostól eltérő évről beszélt Kajtár István tűzoltó ezredes a gyors számvetéskor. A tűzoltóparancsnok szólt arról, hogy alapvető jogszabályok változtak meg, részben ennek összefüggéseképpen változott a személyi-, valamint a technikai eszközállomány is. Meghatározták a tűzoltóságoknál készenlétben tartandó legkisebb technikai eszközállomány és a hozzárendelt készenlétben tartható személyi állomány számát. A tűzoltóságokat a települések biztonságától függően nagyságrendbe állították, azt nézték, hogy mennyire védettek, avagy sem.

- Ez magyarul azt jelenti, hogy nálunk lényegesen elhanyagoltabb területek is vannak - ismerte el a parancsnok. - A kényszerűség szülte kiegyenlítődés alapján a második szerünk finanszírozását elvették. Év végén le is állítottuk, és tartalékként fut tovább. A laktanyában naponta szolgálatot tevő létszámunkat 13-ról 11 főre csökkentették. Változás még, hogy egy kormányrendelettel a tűzvédelmi hatósági jogkört a jegyzőktől a tűzoltóságokhoz irányították.

Kajtár István szólt arról, hogy az egész társadalmat érintették a nyugdíjazással kapcsolatos változások. A szentesi laktanyából két év alatt 13-an kérték nyugdíjaztatásukat, ami egynegyede a vonulós készenléti állománynak.

Kiképzett, értékes vezetők és beosztott emberek estek ki a rendszerből, őket kellett pótolni. Nem volt egyszerű, jelentette ki a parancsnok, a jelentkezők szűréseken, kiképzéseken mentek át, részükre szakmunkásképző tanfolyamot indítottak helyben, mely után szentesi és csongrádi tűzoltók jó eredménnyel vizsgáztak.

- A technikai eszközökről annyit, hogy egy szerencsétlen eseménysorozat folytán egymást követően két járművet is ki kellett venni a forgalomból - tájékoztatott Kajtár István. - Először meghibásodott a magasban végzett mentési munkálatok elvégzésére rendszeresített létraszerünk. Már 2005-ben benyújtottunk egy pályázatot a jármű pótlására, szerencsénk volt, hogy 2007-ig bírta. A nyár elején pedig a vízszállítónk szivattyúja hibásodott meg. Felújítása, cseréje sok millió forintba került volna. Minden technikai eszközünkre eredménnyel pályázatunk, a beszerzésük folyamatban van. Az eddigi 30 méteres helyett érkező 37 méteres létrás autó szeptemberben áll majd szolgálatba. Amit tudni kell róla, a mai kor színvonalának megfelelő, kosárral ellátott, számítógéppel vezérelhető. A lakott szinteket a 10. emeleten is el tudják érni a létrával.

A parancsnok a továbbiakban beszámolt arról, hogy az elmúlt évben összesen 136 hatósági ellenőrzést folytattak le. Örülnek annak, hogy végre elkészült a megyeháza automatikus tűzoltó-berendezése. Összesen 495 eseményhez vonultak ki 2007-ben, ebből 398 esetben a parancsnokság védelmi területén végezték munkájukat. Említést érdemel, hogy a nagymértékű felmelegedés miatt a nyári avartüzek száma megduplázódott.

A pályázat érdemi része védőruhára, védősisakra is kiterjed. Így megújulhat a védőruházatuk jelentős része, a teljes sisakállományt új típusú védősisakokra cserélhetik. A vízszállító autó beszerzését az önkormányzatok egységesen támogatták a kistérségben. Sor kerülhet új hidraulikus aggregát vásárlására is. Emellett a tűzoltók egyéni biztonságukat szolgáló automata érzékelő berendezéseket kapnak.

- Első szerkocsink egy 9 éves Mercedes, ami kifogástalan, jó állapotban van. Az, ami korábban második szerünk volt, a Steiger jármű most a vízszállító kocsit helyettesíti, hiszen kötelesek vagyunk egy tartalék járművet üzemben tartani. Ha a vízszállító megérkezik, így egy teljesen "új" járművet tudunk tartalékba helyezni. Elmondható, hogy a szivatytyúink is jó állapotban vannak - mondta a parancsnok, majd így folytatta:

- Rendkívül fontos szerepet tulajdonítunk munkánkban a képzésnek, annál is inkább, mivel sok új tűzoltónk van. Az átlagéletkor 35 év. Sajnos, a működésre fordítható normatívánk nagyon alacsony. Jó részét elvitték a nyugdíjaztatással, a személyi bérezéssel járó terhek, valamint a peres eljárások. A 40 órás munkaidő miatt a munkavállalók egységesen felléptek és perelik a különbözetet. Ez a Legfelsőbb Bíróságon van. A másik a szolgálati idő elismerését érinti. A dolgozók a szakközépiskolában töltött időt is perlik, megtalálták azt a joghézagot, miszerint akik szakközépiskolában szereztek szakmunkás-bizonyítványt, esetükben azt az időt is el kell ismerni szolgálati időnek. A Legfelsőbb Bíróság döntött a kérdésben.

Kajtár István elmondta: a plusz kiadások miatt elmaradtak a beruházásaik. A laktanya öregszik, amortizálódik, gyakorlatilag nem nagyon költ rá senki. (A tulajdonjog a megyéé.) Idén szeretnének egy csapatzászlót kapni. Több mint tíz éve állnak a város önkormányzatának szolgálatában. A zászló szép elismerés lenne a számukra.

Lovas József