2008. április 11.

Civileket is várnak

Közel két esztendeje annak, hogy Honvéd Rákóczi SE néven egy új egyesület jelent meg a város sportpalettáján. Lőrincz Gábor alelnököt arról faggatom, hogy a mai pénztelen világban ilyen rövid múlttal hogyan sikerült talpon maradni.

- 2006. június 15-én alakult meg a Honvéd Rákóczi SE - kezdte bevezetőjét az alelnök. Majd így folytatta: - Csak arra szorítkozhatunk, amit a Honvédelmi Minisztériumtól kaptunk, valamint a városhoz benyújtott pályázaton nyert pénzre és a befolyó tagdíjakra. Szépen össze tudtuk húzni magunkat, s el tudtunk indulni jó néhány olyan versenyen, ami már komolyabban fémjelzi egyesületünk létét és jövőjét.

- Hány szakosztály működik jelenleg önöknél?

- Labdarúgó, tömegsport szakosztályból 2008-ban kinőtte magát önálló triatlon szakosztály, airsoft ( festékpuska lövő), íjászszakosztály. 2008 márciusában csatlakozott hozzánk egy horgászszakosztály is. Jelenlegi taglétszámunk 80-85 fő.

- Csak hivatásos, szerződéses katonákra épül az egyesület, vagy civilek is vannak?

- Az alap a bennlévő állomány. Szerződésesek, hivatásosak, valamint alkalmazottak. Csatlakoztak hozzánk olyan civilek is - elsősorban a városból - akikre komolyan tudunk számítani hoszszútávfutóként és triatlo-nistaként. Nyugdíjas katonákból pedig egyre többet tudunk bevonni a versenysportba.

- Milyen volt a tavalyi esztendő?

- Nagyon változó. Két részre bontanám. Van nem igazán versenysporttal öszszefüggő tevékenysége is a szakosztálynak. Ide sorolnám a labdarúgókat, az airsoft-osokat és a tömegsport szakosztály egy részét. Van a minőségi sport triatlon szakosztály. Itt elsődleges célunk, hogy országos bajnokságokon eredményeket érjünk el. Tervünk 2007-ben jól sikerült. Vakhal György egyéni harmadik lett, váltóban szintén országos bronzot hoztunk el. Ha 2008-ban ranglista versenyeken el tudnánk indulni, az csak fokozná sikereinket.

- Csak szenior korú versenyzőik vannak? Fiatalok nem is nagyon keresik önöket?

- Sajnos az utánpótlással nagy bajban vagyunk. Mivel honvéd egyesület vagyunk, ezért alapbázisunk a hadsereg, azon belül a szentesi laktanyában lévő állomány. Még nem tudjuk kitermelni magunknak az utánpótlást. A fő cél, hogy a városból kisgyerekeket próbálunk a sport mellé állítani. Nagy szükség van rá, mert az idő nem áll meg. A másik irány pedig a hivatásos és szerződéses állományba tartozók családtagjai.

- Nem tudnak átlépni saját árnyékukon?

- Így igaz. A Magyar Honvédség olyan sajátosan zárt szervezet, ami nem igazán teszi lehetővé, hogy ideálisan nyitni tudjunk. Szűkösek a lehetőségeink. Sajnos nincs semmiféle múltunk és létesítményünk, amivel csábítani tudnánk a civileket és a gyerekeket.

- Bízik a hosszú távú fennmaradásban?

- Mindenkor kiemelt célunk, hogy hosszú távon az utánpótlás nevelést szem előtt tartsuk, mert másképp ez az egyesület nem tudja fenntartani magát. Ahhoz, hogy bizonyítani tudjuk egyesületünk létjogosultságát a minőségi sportban is le kell tenni névjegyünket.

D. V. Z.