2008. április 11.

Mozgott a kép a falon

Száz éve már Szentesen is

Tudják-e a Kedves Olvasók, mit jelent az a kifejezés: Ragyogó Tündérszínház? Kérem, ne törjék a fejüket! Így nevezték az első szentesi filmbemutatót, amit 1906. november 10-én tartottak a központi szálloda dísztermében. A Kossuth téri épület a mai gyógyszertár helyén állt és később fiúkollégiumként szolgálta a vidékről járó tanulókat. Két hétig tartottak a vetítések és óriási sikert aratott a friss találmány helyi bemutatója. Hat-nyolc rövid, némafilmet láthatott a kíváncsi közönség.

Százkét éve már moziztak a város lakói, de ezek csak alkalmi bemutatók lehettek. A mozgóképek megszületése után 11 évvel már a szentesiek is megismerkedhettek az akkor kisebb csodának tartott találmánnyal. Alig két évet kellett várni arra, hogy megkezdődjön a városban az állandó filmvetítés. 1908. április 11-12-én nagyszabású megnyitót rendeztek. Majd 1912. szeptember 8-án elkezdődött a vetítés a Szentesi Uránia Mozgószínházban a Nagy Ferenc utcában.

Maradjunk még 1908-nál, amikor az Apolló Mozgószínház elindult a Központi szállodában. Nagy megnyitó előadás! - hirdette a mozgófénykép vállalat a helyi újságban. Április 11-én, szombaton és 12-én, vasárnap saját zenekaruk közreműködésével kilenc rövid filmet láthatott a nagyérdemű. "Szigorú jelleggel családi műsor" - olvashatjuk a hirdetésben - "minden előadás egy és fél óráig tart." Vasárnap és ünnepnapokon két előadást tartottak, hétköznap este 8-kor vetítettek. Már bérletet is válthattak a szorgalmas nézők. Néhány cím a kisfilmek közül: Ravasz férj - meglepő érdekes komikum, Vakmerő evezés - szenzációs felvétel a Niagara tájékáról, Az indián bosszúja - nagyhatású dráma.

A Szentesi Lap így tájékoztatott a bemutatóról. "Az állandó mozgófénykép színház vasárnap este kezdte előadásait a Központi Kávéház nagytermében, amelyet zsúfolásig megtöltött a közönség. Az előadáson bemutatott képeken pompásan mulatott a közönség." Hetente háromszor új összeállítást láthattak a nézők.

Említsük még meg, hogy 1912. szeptember 8-án megnyitották a mozi mai épületét, amelyre a Szentesi Lap így hívta fel a figyelmet: "Egy egészen ezen célra újonnan épített és minden kényelemmel berendezett - teljesen fővárosi mintára szerkesztett - Uránia mozgószínház nyílik meg a napokban, ami a legmodernebb gépekkel van felszerelve."

A megnyitóról a szeptember 12-i számában tudósított a Szentesi Lap: "Úgy szólván észrevétlen épült fel a modern színházi épület ott a most megnyitó Nagy Ferenc utcában, külsejében és belső elrendezésében céljának a legtökéletesebben megfelelve. mert a páratlan jó sikerű előadás, azt a jogos meggyőződést keltheti, hogy valóban elsőrangú és művészi előadásokat fog produkálni az Uránia."

Az állandó filmvetítések megkezdésének századik évfordulója alkalmából ünnepi mozi hetet szervezett a művelődési központ. A mozi előcsarnokában régi plakátokból kiállítást rendezett Labádi Lajos, a szentesi levéltár igazgatója. Bemutatták a Kalandorok című magyar vígjátékot, amely után, a közönségtalálkozón válaszolt a kérdésekre Haumann Péter színművész, Paczolay Béla rendező és Pataki Ági, a film producere. A héten két olyan filmet vetítenek az Őze Lajos Filmszínházban, amelyekben a szentesi születésű Őze Lajos a főszereplő.

Kruzslicz Pál