2008. április 11.

Új szakmai program

Kiemelt célkitűzés az egészséges életmódra való nevelés

Néhány hónappal ezelőtt a képviselő-testület pályázatot hirdetett a Vásárhelyi úti bölcsőde vezetői tisztségének betöltésére. Többen pályáztak, a városatyák döntésének értelmében Csendes-Merza Ágnest nevezték ki öt évre az intézmény vezetőjének, aki akkor már három évet dolgozott Szentes egyetlen bölcsődéjében. Előtte óvónőként tevékenykedett az egyik helyi óvodában, a csökkenő gyermeklétszám miatt azonban az intézménynek kevesebb munkatársra volt szüksége, ekkor jelentkezett egy a bölcsődében megüresedett álláshelyre.

- A Batsányi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban pedagógia szakon végeztem középiskolai tanulmányaimat, ahol rendszeresen gyakorlaton vettünk részt óvodákban és iskolákban. Öröm volt számomra a gyermekek között lenni, ez is közrejátszott abban, hogy az érettségi után a kecskeméti tanító-óvóképzőbe jelentkeztem. Később Egerben elvégeztem a biológia szakot, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetem szentesi kihelyezett karán

tanulok közoktatás-vezető szakirányon, illetve Egerben kisgyermek- és csecsemőgondozó képzésben veszek részt, valamint januártól elkezdtem a szociálpedagógia szakot is - mondta el lapunknak Csendes-Merza Ágnes, aki pályázatban is leírta és a nemrég elkészített három évre vonatkozó szakmai programban is megfogalmazta, hogy kiemelten fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést. Véleménye szerint a táplálkozás és a mozgás nagyban befolyásolja az emberek életét, a kicsikét is. Ezért minél hamarabb el kell kezdeni megismertetni a lehetőségeket a gyermekekkel, és szüleikkel is.

- Ezért szülői értekezletet is tartottunk, s rendszeresen szeretnénk ezt megismételni. Ezeken az alkalmakon a szakemberek beszélnek majd a témához kapcsolódó dolgokról. Legutóbb például a védőoltások szerepéről hallhattak a szülők. Játékos tornákon is részt vesznek a bölcsődések, s ehhez kapcsolódva zenei nevelést is kapnak. Ezek fejlesztik, bővítik a gyermekek ismereteit, s talán alapot nyújtanak a következő évek neveléséhez is - mondta el a jelenleg 86 fős intézmény vezetője.

Egyre inkább növekszik az igény a bölcsőde bővítésére, ahol korosztályok szerint, 12-15 fős csoportokban helyezik el a fél és három év közötti gyermekeket. Az intézményvezető szerint jelenleg kevés a férőhelyek száma, a város lakóinak igényét nem tudják kielégíteni, lenne ezért szükség a férőhelybővítésre. Ezen kívül fontos lenne az intézmény rekonstrukciójára is, amibe beletartozik a csoportszobai berendezések, a játékeszközök, s az udvari játékok bővítése is.

Megtudtuk: az elhelyezésben figyelembe veszik a szülők igényeit, akik általában 8 órára adják be gyermekeiket a munkaidő miatt, de van, aki csak 4 órás elhelyezést kér gyermeke számára. Öszszesen huszonhatan dolgoznak a szociális intézményben, közülük tizenhatan gondozónők. Akik szakképzetlenek, azok pedig idén szeptemberben kezdik majd el tanulmányaikat, s 1-2 év múlva már ők is képzettséget szereznek.

- Több probléma is volt az intézményben, például november óta nem volt gazdaságisunk. Ez a kérdés azonban február 1-től megoldódott, hiszen 4 órában kaptunk egy gazdasági ügyintézőt. A másik nehézséget az jelentette, hogy a törvény előírásai miatt két gondozónővel több munkatársra volt szükség a bölcsődében. Két kollégát közcélú munkáltatásban felvettünk, szerződésük azonban novemberig érvényes - tájékoztatta lapunkat az aktuális helyzetről az intézmény vezetője. Akihez talán azért is áll a legközelebb ez a korosztály, mert neki is van egy másfél éves kisfia, s mert ezeket a gyermekeket a legkönnyebb alakítani, velük a legkönnyebb ismereteket közölni, s erről ők adnak a nevelők számára a legtöbb visszajelzést.

Cseh-Lakos Ilona