2008. április 11.

Kis kukta

Tejszínes raguleves

Hozzávalók: 4 fő részére csirkeaprólék vagy 1/2 kg borjúhús vagy csirkeszárny, 1 sárgarépa, 1 gyökér, 1 karalábé, 1 kisebb karfiol, 4 gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 1/2 kelkáposzta (szeletekre vágva), tárkony, citromlé, vaj, só. 1 l tejszín

Elkészítése: A vajon fehéredésig pároljuk a húst. Beletesszük egyszerre a zöldségeket, megsózzuk és kevés vízben hagyjuk puhulni. Amikor puha, megszórjuk bőven tárkonnyal, majd 1 citrom levét belecsavarjuk és felöntjük az 1 liter tejszínnel.

Bundás karaj másképp

Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, 4 tojás, 10 dkg liszt, 1 dl tejszín 2 dl sör, 1 csomó leveszöldség, só, szemes bors, ételízesítő a kisütéshez olaj.

Elkészítése: A karajt kicsontozzuk. A húst, a csontot, a megtisztított, nagyobb darabokra vágott leveszöldséget fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, szemes borssal ízesítjük, fedő alatt megfőzzük. A húst a levesből kivesszük, a levet leszűrjük és külön fogyasztjuk. A húst kihűtjük, felszeleteljük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a tejszínnel, sörrel, liszttel kikeverjük. Ételízesítővel fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ebbe a masszába mártjuk bele a hússzeleteket, majd bő, forró olajban kisütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Friss vegyes salátával körítjük.