XXXVII. évfolyam 5. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Nyitott a Tesco
 

2006. február 3.


A nyitás utáni pillanatok (Fotó: Vidovics)

Fokozott érdeklődés kísérte a szentesi Tesco áruház megnyitását. Az időpontcsúszás, ha lehet, még tetőzte az izgalmakat. Végül február 2-án reggel 8 órakor némi csinnadrattával kitárulhattak a hipermarket kapui.

Ám előtte a várakozó tömeget gólyalábas "bohóc" szórakoztatta, csinos hölgyek forró teával, kóstolóval kínálták a kocsikat szorongató vásárlókat. Sokan vártak a pillanatra. Nekik kívánt jó bevásárlást Szirbik Imre polgármester az ünnepélyes megnyitón. Azt kívánta a megnyitó alkalmából, hogy Szentes kereskedő társadalma a legnagyobb áruháztól az egyszemélyes kisboltig is találja meg a városban a számítását, alakuljon ki egy olyan kereskedői és kereskedelmi rendszer, amelyből a város lakossága, a környékén élők, átutazók csak profitálhatnak.


Bővebben


 

Pályázatok és költségvetés
 

2006. február 3.


A képviselő-testület tagjai munka közben. (Fotó: Vidovics)

Az idei első önkormányzati ülésre nagy csomagot kaptak kézhez a képviselők. Az előterjesztések a benyújtandó pályázatok beadásáról szóltak. A dolog, mint ahogyan Szirbik Imre polgármester fogalmazott, azért is izgalmas, mert a törvényi szabályok értelmében a 2006-os költségvetés valamikor február vége felé készül el, mégis dönteniük kell, mivel sok pályázat benyújtási határideje: február 15. Ezt úgy hidalták át, hogy a képviselők egy gyors tervezési információt kaptak a 2005 zárásáról, továbbá az idei esztendő indításáról.

A tavalyi költségvetésről szólva a polgármester elmondta, egész évben kemény küzdelmet folytattak a költségvetési hiány ledolgozására, év végén jelentős adóbevételre tettek szert, és valahol a "nulla tájékán, annak is a pozitív oldalán" zárnak majd. Hiányt nem visznek át 2006-ra, ha úgy tetszik, így "szabadon tervezhető" esztendővel áll szemben a testület.


Bővebben


 

Tudományos ülés Bugyi professzor emlékére
 

2006. február 3.


A Dr. Bugyi István Kórház ebédlőjében 19. alkalommal rendeztek ünnepséget Bugyi professzor emlékére. Dr. Ugocsai Gyula, a Tudományos Bizottság elnöke szerint kevés ilyen pillanat van az életben, mint megnyitni egy tudományos ülést Bugyi tanár úr tiszteletére. A bizottság hitvallása: a betegeket és a gyógyítást szolgálni. Amikor nevesítik a díjazottakat, az ő személyükön keresztül érvényesítik hitvallásukat is. Idén dr. B. Nagy Zoltán, szülész-nőgyógyász főorvos kapta meg a Bugyi István Emlékérmet (képünkön).


Bővebben


 

Életünk kész kabaré
  Rádióhallgatók a nézőtéren

2006. február 3.


A Magyar Rádió Karinthy Színpadának vasárnap délelőttönként hallható műsorát múlt héten városunkban rögzítették, így az ország kabarékedvelő közönsége Szentessel, mint humorforrással ismerkedhet majd meg.

Mire a felvett műsor adásba kerül a Petőfi Rádióban, még várnunk kell, pontosan május első vasárnapjáig. Azonban a Tóth József Színháztermet megtöltő publikum a Művelődési Központ szervezésében már rádióhallgatónak érezhette magát múlt pénteken. Jelenlétükkel részesei voltak a Szentes megmutatja! című műsornak, sőt finom humorral jelezte nekik Kaposy Miklós, a kabaré szerkesztő-rendezője, hogy tetszésüket tapssal és nevetéssel is fejezzék ki, mert a rádióban a látványos mosoly még kevés.


Bővebben


 

Hátha!
 

2006. február 3.


Szabó István. Oscar-díjas filmrendező. És besúgó. "Vivat Hungaria!" Vagy mégse? Lehet vitatkozni. Úgy sincs elegendő vitatéma. Meg aztán lehet találgatni: ki következik? Melyik oldal örül? Melyik szégyenkezik?

Vagy állapítsuk meg, hogy ez is a magyar társadalom elkésett katarzisának egy szomorú megállója?

Amit én ez ügyben mondani szeretnék, az csak beszámoló lesz: mi jutott eszembe, mikor értesültem arról, hogy egy híres emberrel újra gyarapodott a sáros magyarok gyülekezete?


Bővebben


 

A jobbsorsért harcolt
 125 éve született Szeder Ferenc

2006. február 3.


Szeder Ferenc

"Szentesi földön született. A mi fiunk. Magunkénak tartottuk mindig, és ő is idetartozónak vallotta magát, pedig az élet elszakította innét. Szentesi szegény ember gyereke, aki abból a sorsból küzdötte fel magát jelenlegi pozíciójába, ami a föld munkásainak sorsa volt ezelőtt száz esztendővel is, és ami a sorsa ma is. Igazi szentesi ember. Abból a fajtából, amely egy életen keresztül harcolt ezelőtt másfélszázad esztendővel a földesúr ellen a kenyérért, a jobbsorsért. Abból a fajtából, melynek az őseit annakidején nem rettentette a földesúr pallosjoga, és nem ijesztette meg a deres." Sima László lapszerkesztő a Szentesi Lap címoldalán ezekkel a mondatokkal mutatta be az 1946 szeptemberében hazalátogató Szeder Ferenc szociáldemokrata nemzetgyűlési képviselőt, az SZDP főtitkárhelyettesét.


Bővebben


 

Megnyílt a kisdedóvó
 Évfordulónaptár 2006

2006. február 3.


130 éve, 1876. január 28-án 73 éves korában elhunyt Deák Ferenc (1803-1876) államférfi, jogtudós, az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, a "haza bölcse".

245 éve,
1761. január 29-én a Helytartótanács engedélyt adott egy új református templom építésére, az előző évben leégett helyett. Eszerint: a templom a régi alapokon ugyan, de szilárd anyagból (tégla) építhető föl tornyával együtt úgy, hogy a belső mennyezet deszkával boltozandó, a templom és a torony nem épülhet egybe, nem lehet díszes, és nem hasonlíthat a katolikus templomokhoz. A torony magasságát 5 ölben (kb. 10 m) határozták meg, amely teljesen lapos tetővel látandó el.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. február 3.


Az erős ellenfelet nem feltétlenül egy másik erős győzhet le, sokkal inkább az, aki nála okosabb.

A tolvajokról egyként vélekedik a közvélemény, bár a fémtolvajokat érdemes lenne szigorúbb ítéletekkel sújtani. De van egyfajta rossz, amelynek az elkövetőit másként kellene rendszabályozni: a rongálókat (kortól függetlenül) a kórház elmeosztályán kellene alapos kivizsgálásnak alávetni. Kétszer is meggondolnák magukat azok, akik temetőkben síremlékeket, útmentén kereszteket gyaláznak meg, köztereken padokat, virágágyásokat tesznek tönkre, épületek falait mázolják be.

Komoly mondatokat harsog az egyik napilap: "Gyakran ellentétesek a bírósági ítéletek." "Nehéz megjósolni a perek végkimenetelét." "Kaotikus állapotok a joggyakorlatban." És még sorolhatnám. De nem teszem, mert jobban örülnék annak, ha valaki meg tudna győzni arról, hogy nem így van.

Hajdan volt gyermekkoromban, amikor a magyar falvakban a nép egyszerű fiai közül a falu népe által választott "bíró" osztott igazságot, rend és nyugalom uralkodott. A "józan paraszti ész" megtalálta a módját. Manapság már ilyen nincs. Nincs? Mi nincs? Miért nincs? Ki mondja meg, ki mondja meg...?

Még egy gyermekkori emlék: akkoriban a játékvezetőt bírónak mondták (legfeljebb néha szemüveget ajánlottak neki), a két segítőjét taccsbírónak titulálták, ezeket később partjelzőkre magyarosították, újabban, amikor csak elvétve lehet latint tanulni, kizárólag asszisztensek lengetik a zászlócskáikat. Hiába, a nyelvtudás nagy kincs. Fejlődünk?

Dr. Imre Ernő

 


 

Panelfelújítás
 

2006. február 3.


Egy kertvárosi és öt belvárosi társasház nyújtott be pályázatot a kormány által meghirdetett panelfelújítási programra Szentesen. Az épületek közül egy önkormányzati tulajdonú. Az iparosított technológiával emelt ingatlanok átlagosan 40-50 évesek, ez alatt az idő alatt jelentősen romlott a szerkezetük, állaguk, küllemük és a szigetelésük minősége. Az önkormányzat 70-80 millió forint hitelt vesz fel a panelprogramra akkor, ha a benyújtott pályázatok sikeresek lesznek. Az eredményről várhatóan három hét múlva érkezik hír.

 


 

Konferencia a Dél-Alföldről
 

2006. február 3.


A Holland&Magyar Kereskedelmi Kamara és Szentes Város Önkormányzata rendezi meg a Szentes Invest 2006 Konferenciát február 9-én. A Dél-Alföld elnevezésű tanácskozáson a befektetés, gazdaság, logisztika, mezőgazdaság és élelmiszeripar témakörökben hallhatnak előadásokat a résztvevők a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. A konferencián való részvétel díjmentes.

 


 

Csatornázás február végétől
 

2006. február 3.


Február végétől folytatódnak - az időjárástól függően - a csatornázási munkák Szentesen. A kivitelező tervei szerint február végén, március elején a Deák F. utca déli részén, Munkás, Mikecz, Damjanich, Kölcsey utcában és a Rákóczi utcai zugokban valamint az Ifjúsági sétányon, a Dr. Uhlár István és környékén, a Knézich, Schweidel, Arany J. utca Rákóczi utcától nyugatra eső részén, Nagy Sándor telepen és a Jövendő utcában folytatják, illetve kezdik meg a csatornázást.

 


 

Rendőri forgalomirányítás
 Interpellációk a testületben

2006. február 3.


A bíróság és a megyeháza környékén (a Csongrádi út-Tóth József utca-Erzsébet tér) kereszteződésében hétköznapokon reggel és délután kaotikus közlekedési helyzet alakul ki. A balesetek megelőzése, legfőképpen az iskolás gyerekek védelmében Karikó-Tóth Tibor önkormányzati képviselő, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója interpellációjában kérte, hogy az önkormányzat szüntesse meg azt az állapotot.

Földvári Nagy István rendőr alezredes, kapitányságvezető válaszában leírta, hogy február 1-jétől reggel negyed 8 és fél 8 között, valamint délután háromnegyed 4 és fél 5 között rendőrök karos forgalomirányítással segítik a közlekedőket a kereszteződésben. A forgalomirányítás munkanapokon, a tanítási időszak végéig (június 15.) marad fenn.

A rendőrkapitány azzal a javaslattal élt, hogy a Klauzál utcához hasonlóan kiemelt szegélyű gyalogátkelőhelyet alakítsanak ki az Erzsébet tér és a megyeháza közötti sarkot összekötő átkelőhelyen is.

 


 

Luxusadó
 

2006. február 3.


2006. január 1-jén hatályba lépett a Luxusadóról szóló 2005.évi CXXI. törvény. Az adó tárgya a magánszemély tulajdonában álló vagy vagyoni értékű jogával terhelt lakóingatlan, ha annak számított értéke a 100 millió forintot meghaladja. Az adó összege a 100 millió forint feletti rész 0,5 %-a.

Az ingatlan számított értékét a hasznos alapterület, a négyzetméterenkénti átlagérték és a törvényben meghatározott korrekciós tényezők együttes szorzata adja.

A korrekciós tényező nagyságát a lakóépület kora, a felújítás időpontja, az épület falazata illetve az alkalmazott építési technológia, a lakás komfortfokozata, a szobák száma, tájolása és a lakás megközelíthetősége befolyásolja. (Legalacsonyabb értéke 0,4142475, legmagasabb értéke 1,60750715)

Az önkormányzat képviselő-testülete január 27-i ülésén úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet a települési átlagérték külön meghatározására, így a település egészére a település törvényi besorolásának megfelelő értékhatár középértékével – egylakásos lakóépületben lévő lakások esetén 135000 Ft/m2, többlakásos épületben lévő lakások esetén 130000 Ft/m2, üdülők esetén 115 000 Ft/m2 – kell számolni, ami azt jelenti, hogy a lakóingatlan paramétereitől függően a 450 m2 alapterület feletti ingatlanok válhatnak esetlegesen adókötelessé.

Az ingatlan adatait tartalmazó a bevallást első ízben 2006. április 30-ig kell benyújtani az önkormányzati adóhatósághoz, melyhez nyomtatvány a polgármesteri hivatal adóirodájánál szerezhető be.

 


 

Itt a farsang...
 

2006. február 3.


Ma farsangnak vízkereszttől (január első vasárnapjától) nagyböjt kezdetéig (hamvazószerdáig) tartó időszakot nevezzük. A tél közepén kezdődő vidámságokkal nemcsak a hideget próbáljuk elűzni, illetve a növekvő nappalokat megünnepelni, hanem az adventi böjti, csendes vigasságoktól mentes heteket cseréljük fel a hangos szórakozásokkal. Érdekes, hogy a német Fasching szóból eredő farsangunk épp úgy húsnélküliséget jelent, mint az olasz Carne vale (magyarul karnevál): hús, Isten veled! Mindkét elnevezés a húsvét előtti 40 napos böjti időszak kezdetére utal.


Bővebben


 

Irodalmunk bélyegei: identitás és állandó küzdelem
 

2006. február 3.


Ráfiné Takács Katalin

A magyar irodalom remekei előadássorozat vendége január 25-én Ráfiné Takács Katalin nyugalmazott tanárnő volt. Amikor felkérték, hogy beszéljen kedvenc művéről, zavarba jött. Nem tudott választani a több tíz kedvenc műve közül, ezért nem választott, hanem az irodalom mai helyzetéről és az identitásról beszélt. Ezért választotta címként Radnóti verssorát: "Itthon vagyok..."


Bővebben


 

Múzeumi tárlat
 

2006. február 3.


Nemzeti himnuszunk születését a Magyar Kultúra Napján a Láczay-Bartha gyűjtemény kiállításával ünnepelte a Koszta József Múzeum.

Szabó János múzeumigazgató utoljára köszöntötte a kultúrára éhes vendégeket a ligeti épületben, az Anyám képe címmel közszemlére bocsátott gyűjteménnyel köszön el a szakmai gárda a Széchényi ligettől.

- Utoljára állok itt a sarokban - mutatott a gyönyörű, festett, csodákat rejtő tulipános ládára az igazgató - legközelebb már a megújult Megyeházán találkozunk az évtizedek óta idelátogató művészetbarát vendégekkel.

Az elmúlt század húszas éveiben kötötte össze életét Láczay Szabó Kálmán és Bartha Jolán. Házasságukkal a művészetek háza is lett otthonuk, hiszen a katonaorvos férj Miháltz Pál, Doma-novszky Endre és Barcsay Jenő barátjaként családi gyűjteménnyel varázsolta a harmónia szigetévé azt. A második világégés idején a Szolnokon szolgáló doktor felesége szentesi házába menekítette Szolnok bombázása elől a képeket, itt tekinthette meg az idős Koszta József is azokat.

Kálmánné Szabó Erzsébet - a Szivárvány Művészeti Iskola igazgatója - a képek sorában Domanovszky Endre: Fehér korsója előtt időzött csodálattal hosszabb ideig.

Kováts Levente - a Koszta József Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa - Miháltz Pál: Bartha Margit képmása bűvölte el. A tanár családja műértő és művész család, hiszen néha nővére Kováts Margit szegedi festőművész, unokahúga Szűcs Édua pedig karikaturista.

Az egybegyűlteknek Kádár Lilla a Horváth Mihály Gimnázium végzős diákja Bartha Jolán versét adta elő és idézte fel egy hajdani szentesi március havas tavaszi napját.

A huszonnyolc darabból álló tárlatot - melyet 1988-ban adományozott az özvegy Szentes városának - Murányi László a Csongrád Megyei Önkormányzat képviselője nyitotta meg.

N. A.

 


 

Hitre éhesen
 Rideg Róbert versei

2006. február 3.


A szerző a kötet ragyogó illusztrációit készítő Palásti Ágnessel a könyvbemutatón.

"Egy kínai mondás szerint akkor éltél igazán, ha ültettél egy fát, nemzettél egy fiút, és írtál egy könyvet. Rideg Róbert ez utóbbival kezdte." Bodrits István könyvtáros, szerkesztő, lexikográfus ezekkel a szavakkal mutatta be az elsőkötetes szerzőt a Petőfi cukrászda hallgatóságának.

Már felfigyeltek Rideg Róbertre. Érdeklődéssel tekint a fiatalemberre a szakavatott irodalmár, B. Horváth István költő is, aki szép és magasztaló előszót írt Hitre éhesen című verseskötetéhez. Így szól róla: "Elgondolkodtató írások, szimpatikus szerző. Azért is, mert szerény, s tudja a helyét... Azt nem állítom, hogy teljességgel letisztult költészet ez, azt sem, hogy kiforrott költővel, versekkel találkozunk a kötetben, ám azt igen: ígéret. Érdekes és értékes ígérete lehet irodalmi életünknek. Opusai élményt adhatnak a nemcsak vallásos nagyérdeműnek, ha ő is akarja, és ha megtanulja a szakmát."


Bővebben


 

Verset és mesét mondtak
 

2006. február 3.


A Magyar Kultúra Napja tiszteletére idén is megrendeztük a hagyományos vers- és próza (mese)mondó versenyünket az általános iskolások részvételével. A rendezvényen a szlovákiai Fülek Ifjúsági Úti Általános Iskola, valamint a vajdasági Novo-Orahovo Október 8 nevű magyar általános iskolák is képviseltették magukat.

A rendezvény - melyen 90 kisdiák vett részt - ünnepséggel kezdődött. Bácskai Mi-hályné ny. gimnáziumi irodalomtanár mondott magával ragadó ünnepi beszédet. László Balázs, a Petőfi S. Ált. Isk. 3. osztályos tanulója és Virágh Barbara, a csongrádi Batsányi Gimnázium tanulója szépen előadott versei után a Petőfi iskola kiskórusa énekelt, s végül Mélykútiné Németh Kornélia citerásai szerepeltek.


Bővebben


 

A szellemi embernek meg kell szólalnia
 Kurca-parti esték Jókai Annával

2006. február 3.


Január utolsó estéjén Jókai Annával találkozhatott az irodalomszerető közönség az ifjúsági házban a Polgári Körök szervezésében. Az írónő második alkalommal járt városunkban, először 2003 májusában látogatott el Szentesre.

Az írónő bakfisként kezdte el írni gondolatait, majd adminisztrátorként, főkönyvelőként, később magyar-történelem szakos tanárként, közéleti szereplőként folytatta az írást. Regények, novellák, esszék, versek születtek tollából. Műveiben olvasóit töprengésre, állásfoglalásra ösztönzi. Ima Magyarországért című költeményét megzenésítették és a Magyar Szentek Templomában szobor lett a versből. Számtalan díjjal ismerték el munkásságát. Az irodalmon keresztül a társadalmi problémákról, a szellemi háttérről, és az emberi lét lehetőségeiről beszélget olvasóival.


Bővebben


 

Osztrák hitel: Irány Nagykáta!
 

2006. február 3.


Korábban többször beszámoltunk arról, hogy a városi rendőrkapitányság vizsgálatot folytat az ún. osztrák hitelekkel kapcsolatban. Nos, az ügy legújabb fejleménye az, hogy az iratokat a szentesi nyomozók átküldték a nagykátai rendőrkapitányságra, ugyanis az eljárást az ottani szakértők végzik majd a továbbiakban. Az iratok átküldésének oka az a belügyminiszteri rendelet, amely szerint annak a hatóságnak kell eljárnia az adott ügyben, amelyik korábban kezdeményezte az eljárást. A nyomozás jelenlegi szakaszában, és a bizonyítékok mostani ismerete alapján megalapozott a gyanú, miszerint az osztrák hitelek vonatkozásában bűncselekmény történt. A nagykátai rendőrkapitányság várhatóan rövidesen megkezdi
a sértettek kihallgatását. A szentesi rendőrkapitányság munkatársai a továbbiakban kizárólag mindenkinek a saját ügyében tudnak felvilágosítást adni, de a komplett ügygyel kapcsolatban már nem.

Újabb lakóházak lépcsőházában járt tolvaj az elmúlt napokban. A bűnözők kihasználták az ott lakók hanyagságát és a nyitva hagyott, záratlan lakásajtókon keresztül különböző értékeket tulajdonítottak el a szobából.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. február 3.


  • Pulykatokány
  • Diós kalács


Bővebben


 

Babinszky hármas szerepben
 Díjlovaglás

2006. február 3.


Babinszky Zsuzsa Morcos nevű lovával a székesfehérvári versenyen.

Az elmúlt esztendőben nem sokat hallottunk a Szentesi Szent László Lovasklubról. Babinszky Zsuzsannával, a lovasklub vezetőjével beszélgettünk.

- Valóban, az elmúlt évben nem adtunk sok hírt magunkról a szentesi közönségnek. A némaságunkhoz nekem is van közöm. Annyira elfoglalt voltam, hogy a tájékoztatásra nem maradt időm.


Bővebben


 

A sportcsatorna közvetítései
 Futsal Magyar Kupadöntő

2006. február 3.


Makra Zoltán

A Magyar Amatőr Labdarúgó Liga, a MAL 2005 nyarán már tárgyalásokat folytatott a Sport Image Kft.-vel a futsal népszerűsítéséről. A megbeszélés elsősorban a január 2-án indult Sport Klub TV műsorára irányult, amely lehetőleg főműsoridőben, heti megjelenéssel adna híreket a futsalról. Mint ismeretes, a labdarúgó világbajnokságot a Sport Klub TV közvetíti.


Bővebben


 

Teremfoci a Hungerit kupáért
 

2006. február 3.


A Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban zajló teremlabdarúgó bajnokság 6. játéknapján az alábbi eredmények születtek:

Lődörgők - Dream Team 0:5, Bundás Liba - Biochip 0:2, Hungerit I. - Nagymágocs 0:5, Loki - Boros 3:3, Beerdorf - Nagymágocs 2:2, Pollák - Hungerit I. 12:1, Csocsesz - Káosz 4:4, Rövidzárlat - Bel. Favágók 3:1, Fiorello - Hungerit II. 1:1, Déházi Öregfiúk - Bel. Favágók 2:2, Csapat - Viki Shop 4:4, Stadion - FNM 0:0, Ecorgan-Foci 2000 - Laver 2000 2:8, MetalCom-R - FI-PO 1:2, Ecorgan-Foci 2000 - Spitz 0:6
A négy csoport állása a következő:

"A" csoport 1. Spitz (15 pont), 2. Old Boys (15 ), 3. Laver 2000 (9), 4. Comix (9), 5. FNM (7), 6. Stadion (4), 7. Felgyő (3), 8. Ecorgan-Foci 2000 (3). Góllövő lista állása: Nana Mihály (Laver 2000) 11 gól, Koncz Zsolt (Old Boys) 6, Katona Attila (Old Boys) 5.

"B" csoport 1. Viki Shop (14), 2. Loki (11), 3. Boros (10), 4. Csapat (7), 5. Narancs (6), 6. Biochip (6), 7. Bundás Liba (5), 8. Rendőrség (2). Góllövő lista állása: Balla Csaba (Loki) 9, Hidas József (Csapat) 8, Lévai Mihály (Boros) 7.

"C" csoport 1. Fiorello (14), 2. FI-PO (13), 3. Hungerit II. (13), 4. Unicum (10), 5. MetalCom-R (7), 6. Bitumen (7), 7. Káosz (2), 8. Csocsesz (1), Góllövő lista állása: Kósa Róbert (FI-PO) 8, Szabó András (Csocsesz) 6, Tarján Zsolt (FI-PO), Balla Zoltán (Hungerit II.) 5.

"D" csoport 1. Pollák (15), 2. Nagymágocs (14), 3. Dream Team (10), 4. Beerdorf (10), 5. Bel Favágók (10), 6. Rövidzárlat (7), 7. Déházi Öregfiúk (4), 8. Hungerit I. (4), 9. Lődörgők (0). Góllövő lista állása: Török Márk (Pollák) 9, Paczuk Zoltán (Nagymágocs) 7, Markovics István (Nagymágocs) 6.

 


 

Autóbuszok a Tesco áruházig
 A távolsági járatok nem állnak meg a szupermarketnél

2006. február 3.


Február 1-jétől változások lesznek a város helyi autóbusz menetrendjében. A Tisza Volán Zrt. által végrehajtott módosítás után 4 vonalra csökkent Szentes helyi járata. Az 1-es vonalat meghosszabbították a Tesco Áruházig. A járat a vasútállomás és a Tesco között közlekedik majd minden órában (óra 15 perckor és óra 45-kor visszafelé). Megállóhelyek: vasútállomás, Apponyi tér, totózó, Kossuth tér, Arany J. u., fürdő, kórház, Boros S. u., Kertvárosi ABC, Drahos u., Zolnay u., Honvéd u., Kiss Zs. u., Tesco Áruház.

A helyi járatoknak a Sima Ferenc utcai gyógyszertár előtti megállót áthelyezték a kórház mosodája elé a Boros Sámuel utcába. Az áthelyezés az önkormányzat kérésére történt, ez a helyközi járatokat egyelőre nem érinti.

A 3-as Kertváros-Kossuth tér-Hékéd autóbuszvonalon új járatokat közlekedtet a Tisza Volán Zrt. A 4-es és 5-ös vonalat megszüntették, járatai beépültek az 1-es vonal menetrendjébe. A 7-es és 9-es vonalat összevonták, a 9-es számú vonal járatai Berek-autóbusz-állomás-Dósai Molnár u. viszonylatban közlekednek. A 8-as számú Drahos u.-Kossuth tér-Villogó utcai piac vonalat megszüntették, a közlekedési cég szerint azért, mert nem volt rá utas.

A Tesco helyi járaton helyi tarifával lehet utazni, jeggyel 110, buszon váltva 125 forintért, vagy összvonalas bérlettel, illetve ki lehet jutni helyközi járatokkal, amelyek helyközi tarifával közlekednek, mint például: Szentes-Csongrád, vagy Szentes-Kiskunfélegyháza viszonylatban. A távolsági járatok - egyes laphíresztelésekkel ellentétben - nem állnak meg a Tesconál! Pontosabban: azok az autóbuszok, melyek eddig sem álltak meg a Ravasz tanya (mára Tesco) megállóban, azok ezután sem fognak!

A Tisza Volán Zrt. helyi kirendeltségén megtudtuk azt is, hogy egyelőre Szentesen sem terveznek ingyenes Tesco-járatot.

 


 

Etikai kódex a pártok szemével
 

2006. február 3.


Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nem vett részt az SZDSZ által kezdeményezett egyeztetésen a választási etikai kódex aláírásán. Az egyeztetést másnapra a helyi irodába ajánlották fel a politikai erőknek. Ezen az összejövetelen a Munkáspárt és a KDNP képviselő vettek részt. Farkas Sándor országgyűlési képviselő szomorúan állapította meg, hogy a korábbi megbeszélésre a Munkáspárt nem kapott meghívót.

- Nem tudom, hogy a kisebb pártokat mennyire kívánták bevonni az egyeztetésbe, ez nem tisztem - mondta. Az egyeztetésre minden párt képviselőjét meg kellett volna hívni. A Fidesz MPSZ részéről furcsálljuk, hogy pont az a párt kíván ebben elsőséget élvezni, aki 2002-ben a legdurvább kampányt folytatta. Mi, mint a keresztény vonalat képviselő szövetség, azt a történelmi egyházak iránt indított támadást, gyűlöletkeltést, amit az elmúlt hetekben, hónapokban az SZDSZ tett, vissza kell utasítanunk. Úgy gondolom, hogy ennek a pártnak erkölcsileg nincs alapja, hogy egy ilyen etikai kódexet felállítson. Az etikai kódex felállítása és megvitatása azokon a helyeken fontos, ahol a képviselőjelöltek megpróbálják egymást megalázni. Itt indokolatlan, mert egyetlen egy szervezetnek sem szándéka, hogy bármelyik pártot, annak jelöltjét becsmérelje és gyalázza. A komolyan gondolkodó, erkölcsi alapokon élő jelöltnek nincs szüksége ilyen etikai kódex felállítására.


Bővebben


 

A piros falvédő...
 Olvasói levél

2006. február 3.


Kézimunka kiállítás volt a könyvtár kiállítótermében. A gyerekek, akik velem voltak, szétszéledtek a teremben és nézegették a paravánokra felrakott terítőket, függönyöket. Az egyik kisfiú, Gergő izgatottan szaladt hozzám és azt kérdezte a sarokban lévő piros alapon fehér hímzéses falvédőre mutatva:

- Milyen illata van annak a terítőnek? Honnan van az az illat?

Odasétáltam a kisfiúval és megszagoltam a falvédőt. Nehéz, dohos illata volt. Biztosan egy öreg sublót mélyén szunnyadhatott, amíg a falra nem került, hogy megmutathassa régi szépségét.

- Milyen illat ez, és hogy kerülhetett ide? - tette fel újra izgatott kérdéseit a kisfiú, sürgetve a választ. Egy középkorú asszony úgy gondolta, hogy segít a kérdést megválaszolni és gyors magyarázatot adott a kérdésre.

- Ez a rossz, nehéz szag, szellőzetlen, vizes, dohos, elhanyagolt házakban keletkezik...

- Ennek... olyan régi ház illata van - szóltam és egy pillanatra magamhoz vontam a kisfiút, mert sejtettem, hogy egyik válasz sem volt jó a feltett kérdésre.

- Olyan jó illat... a nagymamámnál is ilyen illat volt - lelkendezett Gergő, nem törődve most már a válaszokkal, és újra meg újra visszament megszagolni a piros falvédőt...

Maczelka Lászlóné
Rigó Alajos Gyermekotthon

 


 

Családi események
 

2006. február 3.


Született: Nagy Mihály Zsoltnak és Berezvai Ágnesnek (Wesselényi u. 79.) Boglárka, Mészáros Mihálynak és Kádár Emíliának (Rákóczi u. 177/A) Erik, Farkas Kálmán Mihálynak és Kovács Roxánának (Temető u. 23.) Vanessza Euniké, Pilesz Jánosnak és Fülöp Gabriellának (Lapistó 27.) Ádám, Szebeni Zoltánnak és Doma Andreának (Teleki u. 4.) Kata Szonja, Juhász Pálnak és Bódi Noéminek (Csongrád, Petneházy u. 14.) Noémi, Légrádi Péternek és Vigh Erikának (Csongrád, Fő u. 54.) Levente, Fekete Attila Tibornak és Berta Beatrixnek (Csongrád, Zöldkert u. 2/A) Zsombor, Atkári Róbertnek és Dinnyés Anikónak (Csongrád, Bethlen G. u. 95.) Ariella nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt:
Sebők Sándor (Szabadság tér 4.), Kiss Ferencné Karikó-Tóth Julianna (Munkás u. 108.), Jónás Zoltán (Csongrád, Tulipán u. 17.), Kovács Jánosné Blaskovics Erzsébet (Csongrád, Dózsa Gy. tér 5.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz