<<< Vissza

Pályázatok és költségvetés

2006. február 3.

 
A képviselő-testület tagjai munka közben. (Fotó: Vidovics)

Az idei első önkormányzati ülésre nagy csomagot kaptak kézhez a képviselők. Az előterjesztések a benyújtandó pályázatok beadásáról szóltak. A dolog, mint ahogyan Szirbik Imre polgármester fogalmazott, azért is izgalmas, mert a törvényi szabályok értelmében a 2006-os költségvetés valamikor február vége felé készül el, mégis dönteniük kell, mivel sok pályázat benyújtási határideje: február 15. Ezt úgy hidalták át, hogy a képviselők egy gyors tervezési információt kaptak a 2005 zárásáról, továbbá az idei esztendő indításáról.

A tavalyi költségvetésről szólva a polgármester elmondta, egész évben kemény küzdelmet folytattak a költségvetési hiány ledolgozására, év végén jelentős adóbevételre tettek szert, és valahol a "nulla tájékán, annak is a pozitív oldalán" zárnak majd. Hiányt nem visznek át 2006-ra, ha úgy tetszik, így "szabadon tervezhető" esztendővel áll szemben a testület.

Az adóbevétellel kapcsolatban a polgármester nem kívánt adótitkot fellebbenteni, de mint mondta, a város legnagyobb adózója jóval nagyobb eredményt ért el, mint amit tervezett, így az több tízmillió forintos iparűzési adóvonzattal járt.

Elhangzott, a pályázatok biztonsággal nyújthatók be, a feladatokra meglesz az önrész is. Kiemelkedő közülük a Schweidel utca kinyitása a Szegvári útra. Megvalósításával, mint ismeretes, régi problémát old meg a város. Emellett 17 szilárd burkolatú belterületi közút felújítása szerepel. Utcák: Petőfi S., Bajcsy Zs. (Rákóczi F.-Korsós sor között), Dr. Berényi I. (temető mellett), Kodály Zoltán, Bartók Béla, Veres Péter (Honvéd u. vége között), Erdei Ferenc, Ifjúsági sétány, Damjanich (Rákóczi–Jókai utcák között), Dr. Uhlár (Gaál-Szigeti u. között), Gaál István (Váradi-Táncsics u. között), Futó Zoltán (Alkony utcától végig), Dr. Udvardy I. (13. szám és a Mikecz u. között), Vörösmarty (Jókai-Munkás u. között), Munkás utca (Vörösmarty-Damjanich u. között), Mikecz u. (Jókai-Dr. Udvardy u. között). Összesen 34 ezer 024 négyzetméternyi út felújításáról van szó. Tartalékkeretben szerepel még a Deák Ferenc utca eleje, az Apponyi téri "E" összekötéstől egészen a Rákóczi utcáig.

A fejlesztési pályázatok között szerepel a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetének magas tetővel történő kialakítása, megkezdve azt a folyamatot, ami (több ütemben, 186 millió forintos összköltséggel) az épület teljes felújítását jelenti. Folytatni lehetne a strandfürdő 25 méteres medencéjének felújítására benyújtott pályázattal, illetve további üdülőházak építésére nyílhat lehetőség. Mint megtudtuk, az üdülőházak jó bevételt hoznak, hozzájárultak ahhoz, hogy az uszoda állami támogatását csökkenteni lehetett.

Pályázatot nyújt be azönkormányzat a Termál Gyógyfürdő padlójának csúszásmentes burkolására, a szentesi kistérség gasztronómiáját bemutató kiadvány elkészítésére, gördeszka- és BMX-pálya építésére (a Művelődési és Ifjúsági Házzal szemben, a Kurca túloldalán), az Ipari Parkban történő kút fúrására és kiképzésére, a Szent Miklós tér felújításának II. ütemére, valamint a Jövendő utcai játszótér felújítására.

Ami a közbeszerzési pályázatokat illeti, eredményes lett a Református Nagytemplom és a hozzá tartozó idősek otthona pályázata. Jelenleg a második fordulónál tart az úgynevezett "gólyásház" közbeszerzési pályázata. Mint hallottuk, a beruházás iránt többen érdeklődnek, a pályázatokat február 20-áig lehet beadni.

Köztudott, tavaly többmilliárdos nagyságrendben nyert az önkormányzat különböző pályázatokon (csatornázásra például). Szirbik Imre ezzel kapcsolatban elmondta, idén egymilliárdos összeget vár pályázatokból, természetesen forintban. A kormány már jóváhagyta, s most a Parlament elé terjeszti az alsóréti idősek otthonának felépítését, ami 1,3 milliárdos beruházás. A még befejezetlen beruházások folytatódnak, mint például a csatornázás, a jelenleg pályázott munkák gyakorlatilag 100 milliós nagyságrendűek - jegyezte meg a polgármester.

L. J.


<<< Vissza