<<< Vissza

Életünk kész kabaré
Rádióhallgatók a nézőtéren

2006. február 3.

 

A Magyar Rádió Karinthy Színpadának vasárnap délelőttönként hallható műsorát múlt héten városunkban rögzítették, így az ország kabarékedvelő közönsége Szentessel, mint humorforrással ismerkedhet majd meg.

Mire a felvett műsor adásba kerül a Petőfi Rádióban, még várnunk kell, pontosan május első vasárnapjáig. Azonban a Tóth József Színháztermet megtöltő publikum a Művelődési Központ szervezésében már rádióhallgatónak érezhette magát múlt pénteken. Jelenlétükkel részesei voltak a Szentes megmutatja! című műsornak, sőt finom humorral jelezte nekik Kaposy Miklós, a kabaré szerkesztő-rendezője, hogy tetszésüket tapssal és nevetéssel is fejezzék ki, mert a rádióban a látványos mosoly még kevés.

Benne leszünk a... ha nem is a tévében, mindenesetre a rádióban igen, annak is népszerű kabaréműsorában. A Magyar Rádió Karinthy Színpadának vasárnap délelőttönként hallható műsorát múlt héten városunkban rögzítették, így az ország kabarékedvelő közönsége Szentessel, mint humorforrással ismerkedhet majd meg.

Mire a felvett műsor adásba kerül a Petőfi Rádióban, még várnunk kell, pontosan május első vasárnapjáig. Azonban a Tóth József Színháztermet megtöltő publikum a Művelődési Központ szervezésében már rádióhallgatónak érezhette magát múlt pénteken. Jelenlétükkel részesei voltak a Szentes megmutatja! című műsornak, sőt finom humorral jelezte nekik Kaposy Miklós, a kabaré szerkesztő-rendezője, hogy tetszésüket tapssal és nevetéssel is fejezzék ki, mert a rádióban a látványos mosoly még kevés. Szolgálati közleményekben, a nézőknek szóló utasításokban, néha többszöri nekifutásra sikerülő zenei betétekben, bejátszásokban mutatkozott meg a nyilvános felvétel varázsa. Mindannyian fogunk bakizni, enélkül nincs rádióműsor, bocsátotta előre Kaposy, s rövidesen meg is volt az első "kivágni való" mondat: a színpadra lépő Szirbik Imre jó estét köszöntését újra vették, hiszen délelőtt hangzik majd el a műsor. A polgármester és a műsorvezető között már megírt párbeszéd zajlott, melyből kiderült, leningrádi tanulmányai alatt Szirbik félreértést követően egy társával nyolc darab helyett nyolc adag, vagyis harminckét tükörtojást fogyasztott el, s Kaposy ekkor meg is jegyezte, érti már, miért nevezik a polgármestert a háta mögött Macinak. A régi kabaréjelenet trükkjére - melyben Bodrogi Gyula vizet önt a poénokat felolvasó színészek zakózsebébe, hogy így csikarjon ki nevetést a közönségből - itt nem volt szükség. S, ugyan Bodrogit színháza erre a napra nem engedte el, kollégái, a kabarékon edződött neves művészek - ahogy a rendező fogalmazott, egy igazi aranycsapat - olvasták fel a dialógusokat, a szentesiek pedig jókat kuncogtak a helybeli vonatkozású tréfákon. Azon például, hogy a török hódoltság idején Szentesen vezették be először a törökűzési adót, ezt váltotta fel az iparűzési adó. Tahi Tóth László és Szombathy Gyula közös jelenete a polgármesteri hivatalban játszódott, csakúgy, mint Straub Dezsőé Csala Zsuzsával. A műszaki osztályon arról ironizáltak, hogy Noé bárkája, amit az ügyfél ásott ki a kertjében, a Kurcára bocsátva milyen jó turisztikai fogás lenne. A művésznő egyébként elárulta, a Kurca ismerős neki, annak partján lakott nagyapja, Csala Sándor egykori közjegyző. A Forgács Gábor által életre keltett ügyfél, megtudva, hogy Szentesen egy férfira statisztikailag 1.8 nő esik, esdekelve kérte az illetékest, magyarázza el ezt a feleségének is. Éles István hangján jelen volt városunk szülötte, Őze Lajos is, Virág elvtárs szerepében. Az este folyamán elhangzottak dr. Imre Ernő irónikus gondolatai, és drámai tagozatosok is színre léptek. Pitti Katalin ezúttal humorát is megcsillantotta: nem mindennapi élmény volt, ahogy a Szentes hírét messzire elvitt operaénekesnő egy ezen a színpadon utoljára gyerekként énekelt dalocskával próbálkozott, ám szövegébe így sok év után bizony belesült. Énekelt viszont a Csárdáskirálynőből, és Kiplingtől is szavalt. Az est második részében Tahi Tóth László mesélt életéről, szerepeiről.


Szirbik Imre polgármester és Kaposy Miklós szerkesztő-rendező. (Fotó: Vidovics Ferenc)

S, hogy miért éppen Szentesről szólt a kabaré, a szerkesztő elárulta, kedveli ezt a várost, első felesége idevalósi, ő maga is többször megfordult már itt. Sok munka volt a műsorral, s mint elhangzott, ha nincs G. Szabó Lenke, a városi könyvtár vezetője, akit a műsor szignáljában társszerkesztőként tüntettek fel, szünetjelet sugározhatnának kabaré helyett.

Darók József


<<< Vissza