<<< Vissza

Megnyílt a kisdedóvó
Évfordulónaptár 2006

2006. február 3.

 

130 éve, 1876. január 28-án 73 éves korában elhunyt Deák Ferenc (1803–1876) államférfi, jogtudós, az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, a "haza bölcse".

245 éve, 1761. január 29-én a Helytartótanács engedélyt adott egy új református templom építésére, az előző évben leégett helyett. Eszerint: a templom a régi alapokon ugyan, de szilárd anyagból (tégla) építhető föl tornyával együtt úgy, hogy a belső mennyezet deszkával boltozandó, a templom és a torony nem épülhet egybe, nem lehet díszes, és nem hasonlíthat a katolikus templomokhoz. A torony magasságát 5 ölben (kb. 10 m) határozták meg, amely teljesen lapos tetővel látandó el.

255 éve, 1751. januárban az előző évi vízáradás tovább folytatódott. A közlekedés szinte lehetetlenné vált. A Kórógyra és a Vekerre kompokat és révészeket kellett állítani, hogy a várostól elzárt határrészekkel a kapcsolat fenntartható legyen. A Kurca és a Tisza közötti terület, amely rendes viszonyok között is jobbára vízjárta földekből állt, most egyetlen sima víztükör volt. A Petrák-krónika feljegyzése szerint január közepén a Fertő kezdett áradni; víz alá került az egész Nyomás és a Derekegyházi oldal nagy része is, a tanyákkal együtt. Február közepén nagy hóförgeteg, majd kegyetlen hideg köszöntött be; a hónap végére a folyóvizek befagytak. A jégréteg olyan vastag volt, hogy a legnagyobb teherrel is nyugodtan lehetett rajta közlekedni. A Kurca a Tiszával egyetlen óriási jégpáncél alatt állott heteken keresztül, míg végre március vége felé megkezdődött az olvadás. Magát a várost elkerülte a pusztítás; mindössze a Kurca és a Kisér mentén öntött el a víz néhány házat.

125 éve, 1881. február 1-jén 56 éves korában Nagyváradon elhunyt városunk szülötte, Meszéna István (1825-1881) volt 48-as huszártiszt, alezredes, zászlóaljparancsnok, a hódmezővásárhelyi újonctelep parancsnoka, utóbb bajai dandárparancsnok. Aradon 10 évi várfogságra ítélték, 1852-ben kegyelmet kapott.

1867-68-ban kereskedelmi államtitkár, 1869-től honvéd alezredes, majd ezredes.

110 éve, 1896. február 1-jén megnyílt a felsőpárti városi kisdedóvoda. Első óvónője a hódmezővásárhelyi születésű Nagy Etelka volt, aki Kistelekről érkezett Szentesre. (Paksiné Nagy Etelka 1925-ig vezette az óvodát, utóda dr. Szabó Zoltánné Beszédes Vilma lett.)

60 éve, 1946. február 1-jén a nemzetgyűlés elfogadta az 1946: I. törvénycikket, amely eltörölte a királyság intézményét, és Magyarországot köztársasággá nyilvánította. Köztársasági elnökké Tildy Zoltánt választották. Nagyszabású politikai demonstrációra került sor Szentesen a Magyar Köztársaság kikiáltásának napján. A Nemzeti Bizottság ünnepi felvonulást szervezett. A képviselő-testület díszközgyűlést tartott, amelyen megjelent a szovjet városparancsnok, Panov ezredes, valamint a szövetséges ellenőrző bizottság vezetője, Tyopkin ezredes. Vajda Imre polgármester megnyitója u-tán a pártok szónokai méltatták a köztársaság kikiáltásának jelentőségét.

Összeállította: Labádi Lajos


<<< Vissza