<<< Vissza

Tudományos ülés Bugyi professzor emlékére

2006. február 3.

 

A Dr. Bugyi István Kórház ebédlőjében 19. alkalommal rendeztek ünnepséget Bugyi professzor emlékére. Dr. Ugocsai Gyula, a Tudományos Bizottság elnöke szerint kevés ilyen pillanat van az életben, mint megnyitni egy tudományos ülést Bugyi tanár úr tiszteletére. A bizottság hitvallása: a betegeket és a gyógyítást szolgálni. Amikor nevesítik a díjazottakat, az ő személyükön keresztül érvényesítik hitvallásukat is. Idén dr. B. Nagy Zoltán, szülész-nőgyógyász főorvos kapta meg a Bugyi István Emlékérmet (képünkön).

Írásunk a 3. oldalon. A főorvos úr beszédében elmondta, hogy ő még rövid ideig Bugyi professzor mellett dolgozott, tehát ismerte őt. Néhány személyes emlékét is felidézte. Sok tehetséges szakember dolgozott együtt akkoriban, még a klinikán sem volt ennyi. Olyan ágyszámmal rendelkeztek, ami ma elképzelhetetlen. A szülészeti osztályon ma 45 ágy van. A tavaly 800 szülés zajlott le, míg 2004-ben 725, vagyis jelentős növekedés látható. Régen ezer újszülöttből 40-45 meghalt, tavaly két méhen belüli koraszülött veszteségük volt, érett újszülött nem halt meg. Tavaly 5 százalék alatt volt a koraszülés. Bugyi tanár úr idejében százból 1-2 császármetszés volt, tavaly a szülések 21 százaléka műtéti úton zajlott. Ma a szülések felénél jelen van az apa, viszont a szülő nők harmada nem él házasságban. Emelkedik a 40 év felett szülő nők száma. A főorvos úr szerint a szülészeti szakma annyira fejlődik, hogy nem kell szégyenkezniük az uniós országok előtt. Annak idején Bugyi profeszszor nehezményezte, hogy ő szülész akar lenni, mert úgy vélte, kis szakmává fog sorvadni. Sajnos ez lehet, hogy be is következik.

A beszéd után Ugocsai főorvos elmondta, hogy a Tudományos Bizottság szembesült azzal, hogy kevés a plakett szám, a kollégák közül sokan jogosultak rá. Ezért hozták létre a Honoris Causa emlékérmet, amit idén dr. Mencser András nyugalmazott sebész főorvosnak adtak át, aki Bugyi professzor tanítványa volt, amikor a sebészeti osztályon kezdett dolgozni. Az általános sebészeti, a baleseti sebészeti és az érsebészeti szakképesítéseket is megszerezte. 1998-ig volt osztályvezető a sebészeten. A főorvos három szál virágot hozott: az első szál az érsebészetet jelentette, a második a vastag- és végbélrák sebészetét, a harmadik szál pedig azt a könyvet, amit az ő emlékére írt, címe: Egy sebészorvos emlékezései. Ezt a könyvet a Kossuth Rádió felfedezte Budapesten, az Orvostörténeti Könyvtárban. Megkeresték és felkérték egy interjúra. A műsor címe Egy csepp emberség volt, ezt a professzor emlékének szentelte az éter hullámain keresztül. Ugyanez a rádió Az arany emberek műsorsorozatban egy nagyobb lélegzetű beszélgetésre kérte fel. Sokat idézett tőle és felelevenítette a szentesi emlékeket is.


Dr. Mencser András és dr. B. Nagy Zoltán főorvosok.

Ezután az orvosok tudományos munkásságát jutalmazták korcsoport szerint. A 40 év alatti orvosok díját dr. Bagi Róbert, a radiológiai osztály adjunktusa kapta, a 40 év feletti orvosok díját pedig dr. Vajdovich István, a szájsebészet osztályvezetője. Minden évben díjat ítélnek egy egészségügyi szakdolgozónak is. Idén Földiné Jani Éva, pszichiátriai szakápoló kapta.

Majzik Andrea


<<< Vissza