<<< Vissza

Etikai kódex a pártok szemével

2006. február 3.

 
Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nem vett részt az SZDSZ által kezdeményezett egyeztetésen a választási etikai kódex aláírásán. Az egyeztetést másnapra a helyi irodába ajánlották fel a politikai erőknek. Ezen az összejövetelen a Munkáspárt és a KDNP képviselő vettek részt. Farkas Sándor országgyűlési képviselő szomorúan állapította meg, hogy a korábbi megbeszélésre a Munkáspárt nem kapott meghívót.

- Nem tudom, hogy a kisebb pártokat mennyire kívánták bevonni az egyeztetésbe, ez nem tisztem - mondta. Az egyeztetésre minden párt képviselőjét meg kellett volna hívni. A Fidesz MPSZ részéről furcsálljuk, hogy pont az a párt kíván ebben elsőséget élvezni, aki 2002-ben a legdurvább kampányt folytatta. Mi, mint a keresztény vonalat képviselő szövetség, azt a történelmi egyházak iránt indított támadást, gyűlöletkeltést, amit az elmúlt hetekben, hónapokban az SZDSZ tett, vissza kell utasítanunk. Úgy gondolom, hogy ennek a pártnak erkölcsileg nincs alapja, hogy egy ilyen etikai kódexet felállítson. Az etikai kódex felállítása és megvitatása azokon a helyeken fontos, ahol a képviselőjelöltek megpróbálják egymást megalázni. Itt indokolatlan, mert egyetlen egy szervezetnek sem szándéka, hogy bármelyik pártot, annak jelöltjét becsmérelje és gyalázza. A komolyan gondolkodó, erkölcsi alapokon élő jelöltnek nincs szüksége ilyen etikai kódex felállítására.

Pap Imre önkormányzati képviselő, a Munkáspárt országgyűlési képviselőjelöltje:

- Azt, hogy a tegnapi egyeztetésre nem kaptunk meghívót, sajnálatos dolognak tartom, mert úgy érzem, hogy ezzel az esélyegyenlőség sérült. A törvény ide vonatkozó szakasza csorbát szenvedett. Úgy gondolom, hogy ha már létrejött egy ilyen etikai kódex, az részünkről elfogadható, tartalmában megfelel a céljainknak. Negatív kampányt eddig sem folytattunk, a jelöltekkel szemben ezután sem kívánunk. Ismerjük egymást, és nekünk nem egymást kell legyűrni, hanem programjainkat versenyeztetni. A választókat kell megnyernünk. Egy módosítást javasolnék: a képviselőjelöltek vállalják fel a kódex aláírásával, hogy a választás lezárultával az általuk, s a pártjuk által felhasznált pénz összegét hozzák nyilvánosságra. A magunk részéről mi ezt vállaljuk.

Halmai István (Kereszténydemokrata Néppárt) elmondta, a helyi szervezet három pontban fogalmazta meg véleményét: az etikai kódex bevezetőjével és az azt követő tézisekkel egyetértenek. A választásokra meghatározott szabályokra egészséges erkölccsel rendelkező polgárok esetén semmi szükség. Javaslatuk: jelöltek csak köztiszteletben álló, feddhetetlen életű személyek legyenek. A KDNP országos választási szövetséget kötött a Fidesz MPSZ-szel, ehhez tartják magukat helyben is, de a KDNP ettől függetlenül önálló működésű politikai szervezet. A Fidesz MPSZ jelöltjét támogatják.


<<< Vissza