Pulykatokány
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 25 dkg rizs, kevés vaj,
2,5 dl tejszín, 2,5 dl húsleves, 1 csokor petrezselyem (vagy bazsalikom),
15 dkg gomba, 1 paprika, 2 közepes fej hagyma, 2 ek. liszt, 3 ek. olaj,
só, bors.
Elkészítés: Az egyik hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és 2 ek.
vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, felöntjük fél liter
vízzel megsózzuk, és forralás után fedő alatt megpároljuk.
A maradék hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, beletesszük
a csíkokra vágott pulykamellet. Amikor félig megpárolódott, hozzátesszük
a megtisztított és feldarabolt gombát és a paprikát, felöntjük húslevessel.
Amikor készre párolódott, hozzáöntjük a tejszínt, kevés liszttel besűrítjük,
öszszeforraljuk. A tokányt az apróra vágott petrezselymes rizzsel tálaljuk.
Diós kalács
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2,5
dl tej, 1 tojás, 3 dkg élesztő, só.
A töltelékhez: 40 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 kávéskanál
fahéj, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés: A tésztához a langyos, cukros tejben futtassuk fel az
élesztőt, majd szintén langyos liszttel a maradék cukorral és csipetnyi
sóval dagasszuk be. Tegyük hozzá a tojást, majd amikor a tészta szép hólyagos,
kanalanként dolgozzuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen, letakarva
kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meleg tejbe összeforraljuk a cukrot, a diót és a fahéjat.
Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a citrom héját.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, félbe hajtjuk.
Csavarjunk rajta egyet, mintha ruhát csavarnánk, tetejét megkenjük tojássárgájával,
majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.
Jó étvágyat!
|