<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. február 3.

 

Pulykatokány

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pulykamell, 25 dkg rizs, kevés vaj, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl húsleves, 1 csokor petrezselyem (vagy bazsalikom), 15 dkg gomba, 1 paprika, 2 közepes fej hagyma, 2 ek. liszt, 3 ek. olaj, só, bors.

Elkészítés:
Az egyik hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és 2 ek. vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, felöntjük fél liter vízzel megsózzuk, és forralás után fedő alatt megpároljuk.

A maradék hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, beletesszük a csíkokra vágott pulykamellet. Amikor félig megpárolódott, hozzátesszük a megtisztított és feldarabolt gombát és a paprikát, felöntjük húslevessel. Amikor készre párolódott, hozzáöntjük a tejszínt, kevés liszttel besűrítjük, öszszeforraljuk. A tokányt az apróra vágott petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Diós kalács


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 tojás, 3 dkg élesztő, só.

A töltelékhez
: 40 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
A tésztához a langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd szintén langyos liszttel a maradék cukorral és csipetnyi sóval dagasszuk be. Tegyük hozzá a tojást, majd amikor a tészta szép hólyagos, kanalanként dolgozzuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen, letakarva kelni hagyjuk.

A töltelékhez a meleg tejbe összeforraljuk a cukrot, a diót és a fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a citrom héját.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, félbe hajtjuk. Csavarjunk rajta egyet, mintha ruhát csavarnánk, tetejét megkenjük tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.

Jó étvágyat!


<<< Vissza