XXXV. évfolyam 4. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Együttműködés
 

2004. január 30.


Városunk és Bácskatopolya kulturális együttműködését szentesíti az a szerződés, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett hangversenyen láttak el kézjegyükkel a települések polgármesterei.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében a színpad előtti asztalon a két város zászlaja már előre jelezte, hogy a komolyzenei fellépések mellett ezúttal más jellegű kulturális eseményre is sor kerül.


Bővebben


 

Közelebb a megoldáshoz
 

2004. január 30.


Az Egészségügyi Minisztérium a kórházak különböző ellátási rendszereit osztályokba sorolja. Az orvosok véleménye szerint eredetileg egytől ötig tartó sorrendet állítottak fel. Később kiderült, 1-től 3-ig szól az a sorrend. És visszafele számolják.

- Tehát az egyes a gyengébb - tudtuk meg Szűcs Lajos alpolgármestertől, aki szakemberekkel tárgyalt a napokban a szentesi kórház ügyében. Mint ismeretes, összevonásokról, bizonyos ellátások megszüntetéséről beszélnek. Lapunk érdeklődésére az alpolgármester elmondta:


Bővebben


 

A kultúra Lovagja
 Mihály Béláné a kultúráért

2004. január 30.


A Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet 1998-ban hozta létre a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. A kitüntetett személyére önkormányzatok, civil szervezetek tehetnek javaslatot. Ez a civil szféra területén adományozható legmagasabb kitüntetés.

Idén szentesi polgár is feliratkozott a Magyar Kultúra Lovagjainak táborába. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője január 22-én, Budapesten vehette át a kitüntető cím használatának jogosultságáról szóló elismerést. Azaz: "lovaggá ütötték".


Bővebben


 

Piacos autóbuszok
 Változások a helyi járatban

2004. január 30.


Három változás lesz február 1-jével a helyi autóbusz-közlekedésben. Egyrészt lakossági kérés, másrészt önkormányzati képviselői indítvány kapcsán lépett a Tisza Volán Rt. Már korábban szó volt arról, hogy legyenek piacos járatok. A kérésnek megfelelően - a közlekedési társaság tájékoztatása szerint - csütörtöki és vasárnapi napokon indul autóbusz reggel 8 órakor a Drahos utcától a Villogó utcai piacra, onnan pedig délelőtt 11 órakor indul vissza. Az új vonal a 8-as számot kapta, s a Drahos utcától az úgynevezett totózó megállóhelyig a 3-as számú járat útvonalát követi.


Bővebben


 

Kísérlet a reménykedésre
 

2004. január 30.


Pálfordulás napján ugyan mi másra gondolhat egy idős lelkipásztor, mint arra, hogy de jó lenne, ha az emberek gondolkodásában tényleg beállna egy nagyon kívánatos fordulat. De ez oly reménytelennek tűnő óhaj, hogy még imádkozni is alig merek érte. Hogy le tud blokkolni a hit még egy pap szívében is!


Bővebben


 

Cserkészek
 

2004. január 30.


A közelmúltban a Felsőpárti Református Egyház gyülekezeti terme adott otthont a 2003-2004. cserkészévre meghirdetett országos versmondó verseny kerületi döntőjének. A verseny mottója Kölcsey-idézet: "A haza minden előtt!" A rendezvény háziasszonya Gilicze Andrásné református lelkész, cserkészparancsnok volt.

Az I. korcsoportban (1991. január 1-je után születettek) Dávid János,
a II. korcsoportban (1987. január 1-je és 1990. december 31-e között születettek) Román Boglárka lett a versmondó verseny első helyezettje. Mindketten a szegedi 550. számú Márton Áron cserkészcsapat tagjai.s


 

Vendéglőből gimnázium, városháza, majd múzeum
 135 éves ligeti épületek (II.)

2004. január 30.


Képünkön: A gőz- és kádfürdő épülete

Az átadást követően számos híradást lehetett olvasni az "Újvilághoz" címzett vendéglőről, ahogyan Rambovszky az új ligeti vendéglőt elnevezte. A létesítmény azonban csak igen rövid ideig állt a ligetbe látogató közönség szolgálatára. Mivel nem váltotta be a remélt üzleti sikert, 1873-ban megszűnt mulatóhely lenni, s elkezdődött az épület több évtizedes kálváriája. 1873-1888 között a gimnáziumi tanfolyammal egybekötött polgári fiúiskola használatába adták, ezt követően 1912-ig városházaként funkcionált.


Bővebben


 

Egy asztalnál a szakkörök
 

2004. január 30.


Mozgalmas évet zártak a Művelődési Központ szakkörei, klubjai. Vezetőik sikeresen lebonyolított rendezvényekről, jó hangulatú kirándulásokról számolhattak be a minap az Ifjúsági és Művelődési Házban megtartott értekezleten.

"Egy csendes művelődési háznál nincsen szörnyűbb" - jegyezte meg már az elején Kruzslicz Pál, az intézmény igazgatója, utalva arra, hogy az értekezlettel egy időben megkezdődött felettük a kung-fu edzés. A művészeti csoportok egyikének, a Pengető Citerazenekarnak országos arany minősítését és az igen rangos Arany Páva - díjat dokumentáló okleveleket mutatta be Mélykútiné Németh Kornélia a jelenlévőknek.


Bővebben


 

Fűtéstámogatás
 A második legnagyobb ellátási forma

2004. január 30.


December végéig közel ezren igényeltek fűtéstámogatást a Szentesi Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai osztályán. Lencséné Szalontai Mária az osztály vezetője szerint a napokban megjelent cikkben valószínűleg helytelenül jelentek meg a szegedi adatok, mivel egy akkora városban lehetetlen, hogy csak annyian igényeljenek támogatást. A Szentesről megjelent számok viszont helyesek, hiszen az év végéig egészen pontosan 994 személy kapott ilyen formájú segítséget.


Bővebben


 

Emblémás zsákok nélkül
 

2004. január 30.


A képviselő-testület módosította a települési szilárd hulladékkezelési, közszolgáltatásról szóló rendeletét. A városellátó intézmény közszolgáltatóként kérte a korábbi rendelet visszavonását, amely az egyedülálló, nyugdíjas kertes házban élők számára lehetővé tette, hogy az éves kommunális hulladékszállítási kötelezettségüknek 5 darab, a szolgáltató emblémájával ellátott zsák megvételével tegyenek eleget.


Bővebben


 

Tanulmányi kirándulások
 

2004. január 30.


Új igazgatóval kezdte az idei tanévet a gróf Széchenyi István Általános Iskola, közismertebb nevén a " Berekháti iskola". Polyák Mihályné eddig igazgatóhelyettesi posztot töltött be az intézményben.

- Hogyan telt el az elmúlt év az iskolában? Milyen felújítások és fejlesztések történtek?


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. január 30.


Aki a keresztet díszként viseli, vagy politikai célra használja, egyáltalán nem biztos, hogy vallásos. Sőt... Az Keresztény, aki hiszi, hogy Jézus Krisztus az élő Isten Fia, az ő személyes Megváltója és ezt a hitét gyakorolja is.

*****************************************

A megtérő bűnöst, aki elismerte, megbánta és megvallotta elkövetett bűnét, ne üldözd, mert a kegyelmes Isten ellen vétkezel. Inkább azt intsd és bírd megtérésre, aki folyamatosan vétkezik.


Bővebben


 

Globalizáció vagy kultúra
 

2004. január 30.


A szennyezés világjelensége a XX. század második felében hatalmasodott el. Nem elég, hogy a környezetünket szennyezzük, az ember belső lényét sem hagyjuk ki. A liberalizmus alatt megjelenő globalizáció elve szerint az lenne mindenkinek a "legjobb", ha teljesen egyformává válnánk: azonos étkezés, gépies munkavégzés, gondolkodás nélküli szórakozás. Ezt az áramlatot csak zavarják a különböző vallások, a nemzetek ősi kultúrája, önálló nyelve. Az ezt erősítő személyiségfejlesztő tréningek csak a képességek egyirányú fejlesztésével foglalkoznak, hogy minél jobban belesimuljon az egyén a nagy világegyüttesbe és lehetőleg minél kevesebbet törődjön a személyiségével és a lelki folyamataival.


Bővebben


 

A magyar kultúra ünnepén
 

2004. január 30.


Nem piros betűs a naptárban és mégis ünnepnap. Nem csak azért, mert egyik legnagyobb költőnk Kölcsey Ferenc e napon fejezte be "nemzeti imádságunk" a Himnusz megalkotását, hanem azért is, mert ezen a napon nyelvi kultúránkat is ünnepeljük, melynek megóvása valamennyiünk szent kötelessége.


Bővebben


 

A galéria harminc éve
 

2004. január 30.


A Szentesi Művelődési Központ Kossuth téri galériájának múltját elevenítik fel a Szentesi Levéltár segítségével. Az ott található archív anyagokból Labádi Lajos igazgató állított és szerkesztett össze egy nagyon érdekes, dokumentum értékű tárlatot. A látogató kíváncsi szemmel tekint régi, érdekes programokra hívogató plakátokra, a tárlatokról készült archív fotókra, a múltra. A meghívók valóban nagy nevek alkotásaihoz invitálnak.


Bővebben


 

Vidék is az Európai Unióba megy
 

2004. január 30.


Egyre több szó esik a közelgő Európai Unióba lépésünkről, kérdés, hogy érinti ez az országunkat, és benne a mezőgazdaságot. Az elmúlt bő egy évtizedben kormányok váltották egymást, hangzatos ígéretek, programok röppentek fel, de igazából komoly és mélyreható segítés nem érte a gazdálkodókat. Ma is kérdéses a kisfalvak jövője, ahol szinte csak a mezőgazdaság biztosíthat munkalehetőséget.


Bővebben


 

Kiállítás a színek szerelmeseinek
 Kolláth Edit selyemfestő tízéves jubileuma

2004. január 30.


Megtelt látogatókkal a Péter Pál Polgárház a Magyar Kultúra Napján. Különleges technikával készült festmények színkavalkádja csalogatta a nézőket a pincehelyiségbe, Kolláth Edit selyemfestő kiállítására.

Több városban, egyéni és csoportos tárlatokon is bemutatkozott már a Szenteshez több szállal is kötődő ifjú alkotó, neve azonban nem csak ezért csenghet ismerősen sokak számára, hanem a ritkaságnak számító technikával készült művei miatt is. A selyem különleges fénye, a festésében rejlő lehetőségek, sokszínűsége, változatossága évszázadok óta megragadja a művészek fantáziáját, mégis elfeledték egy időre, s csak az utóbbi években került újra a köztudatba.


Bővebben


 

Meghódították az ország tetejét a református iskola tanulói
 

2004. január 30.


Már nagyon vártuk az újabb kirándulást, végre elérkezett a szombat, s mi felülhettünk a reggeli gyorsra. Nagy örömünkre Pólya Sanyi bácsi mellett volt alsós tanítónk, Andi néni is velünk tartott. Három órás zötykölődés után érkeztünk meg Gyöngyösre. Innen busszal folytattuk tovább utunkat Mátraházáig.


Bővebben


 

A kozmetikus tanácsai
 

2004. január 30.


"Ha egy nőről azt mondják: Milyen szép volt valamikor - az olyan, akár egy sírfelirat" A szépség közismert és mégis meghatározhatatlan fogalom, amely mindenkit érint, érdekel, korra, nemre való tekintet nélkül, társadalmi és földrajzi hovatartozástól függetlenül.


Bővebben


 

Kőzápor, bordatörés
 

2004. január 30.


Büntetőeljárás indult négy fiatalember ellen, akik a nyomozás eddigi adatai szerint a szentesi vasútállomáson egy hajléktalannal keveredtek inzultusba. A társaság és a férfi között szópárbaj alakult ki, amelynek a végén a hajléktalan egy rudat ragadott, amivel kikergette a fiatalokat a váróteremből. A kis csoport tagjai azonban nem törődtek bele a "kiűzésbe", elhatározták, hogy kicsalogatják ellenfelüket és megdobálják kővel. Tervük tökéletesen bevált, a hajléktalan kijött, a fiatalemberek pedig kövekkel, fél téglákkal nekiestek. Áldozatuknak, akinek bordája eltörött, a fejbőre pedig felrepedt.


Bővebben


 

Itthon is nyerhetnek
 László és Szögi megduplázta bajnoki címeit

2004. január 30.


Eredményes évet zárt László Csaba és Szögi Szilvia, a Szilver Táncsport Egyesület két legnagyobb favoritja. A táncosok úgy látják, főleg az esztendő vége volt sikeres, amikor is korábbi két bajnoki címüket megtoldották még kettővel, egy tíztánc és egy, - Szentesen nyert - standard magyar bajnoki aranyéremmel. Ez utóbbi műfajban a világbajnoki 19. helyet is sikerként könyvelték el.


Bővebben


 

Megalakult a Pusztai László emlékbizottság
 

2004. január 30.


Január 15-én, a közel és a távoli múlt ismertebb szentesi labdarúgói valamint jó néhány labdarúgást szerető sportbarát, összesen húszan találkoztak, hogy egy nyáron hallott ötletet próbáljanak megvalósítani. Az ötlet a következő: legyen a központi sporttelep neve Pusztai László Sporttelep. A megvalósítás első lépéseként a tragikus balesetben elhunyt Pusztai László két gyermekének, Lászlónak és Fruzsinának engedélyét kérték a névadáshoz. Az engedély január 14-én megérkezett. Január 15-én megalakult a Pusztai László Emlékbizottság. Elnöke: Szakács Ernő, ügyvezetők: Tóth István és Abonyi János.


Bővebben


 

Koncz Zsolt: Aki elégedett
 

2004. január 30.


A labdarúgás szerelmesei szomorúan vették tudomásul, hogy az NB II-be jutott Szentesi TE nem tudta azokat a játékosokat, a Kurca-partján tartani, akik az NB III-at nyert együttesben ontották a gólokat. Név szerint Török László (bár ő edzőként visszatért), valamint Koncz Zsolt (ő Kecskeméten játszik), akik mindketten a gólkirályi címért vívott harcban a második, illetve harmadik helyet szerezték meg. Beszélgető társam, a "hírős város" NB I/B-s csapatának játékosa, Koncz Zsolt.


Bővebben


 

Női póló: elődöntőben
 

2004. január 30.


A női vízilabda Magyar Kupa csoportmérkőzéseit rendezték az elmúlt hétvégén a ligeti sportuszodában. Sajnos a hazai pálya előnyét nem sikerült száz százalékban kihasználni, hiszen bár az első két mérkőzését simán, egyaránt 17-1-re nyerte a Hungerit-Szentesi VK csapata, az utolsó mérkőzésen Varga Zitáék 7-4-re kikaptak a Vasastól, így az elődöntőben az itthon hosszú ideje verhetetlen Dunaújvárosi Főiskolával kell megmérkőzniük a döntőbe jutásért. Sokkal kellemesebb lett volna csoportelsőként a Polo SC-vel meccselni...


Bővebben


 

Idénynyitó szenior úszóverseny
 

2004. január 30.


Az alapozó időszaknak megfelelően hosszabb távokon mérhették össze a szenior úszók erejüket január 17-én, Debrecen 25 méteres fedett uszodájában. A 200 méteres számok után Hajós Alfréd első olimpiai bajnok úszónk tiszteletére 6 órás éjszakai váltóúszáson is részt vehettek az "álmatlanságban szenvedő", bátor jelentkezők. A Szentesi Delfin ESC úszói közül csak Tar János vállalkozott arra, hogy a vízben tölti az éjszaka egy részét, a többiek inkább a saját ágyukat részesítették előnyben.


Bővebben


 

Túl a nagyhalakon...
 

2004. január 30.


Nem történt csoda, a papírformának megfelelően a világklasszis játékosakkal felálló Honvéd-Domino BHSE magabiztos, 16-2-es győzelmet aratott a Legrand-Szentesi VK ellen a férfi vízilabda-bajnokság idei első fordulójában. Vidumanszky László a szentesiek edzője a találkozó után elmondta, hogy egy remek ellenfél győzte le csapatát, egy olyan Honvéd, amely technikailag és taktikailag egyaránt a Kurca-parti gárda fölé kerekedett. Szebeniék nem tudták megakadályozni az ellenfél gyors lefordulásait, több rossz váltás is előfordult a mérkőzésen, támadásban pedig, amiben meglehetősen passzív volt a gárda, több labda nélküli mozgással kellett volna az ellenfél kapuja előtt veszélyt teremteni.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. január 30.


Született: Molnár Csabának és Vida-Szűcs Ildikónak (Jókai u. 70.) Csaba, Varga Imrének és Ornyik Katalinnak (Horváth M. u. 5.) Dorina...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz