<<< Vissza

Egy asztalnál a szakkörök

2004. január 30.

 
Mozgalmas évet zártak a Művelődési Központ szakkörei, klubjai. Vezetőik sikeresen lebonyolított rendezvényekről, jó hangulatú kirándulásokról számolhattak be a minap az Ifjúsági és Művelődési Házban megtartott értekezleten.

"Egy csendes művelődési háznál nincsen szörnyűbb" - jegyezte meg már az elején Kruzslicz Pál, az intézmény igazgatója, utalva arra, hogy az értekezlettel egy időben megkezdődött felettük a kung-fu edzés. A művészeti csoportok egyikének, a Pengető Citerazenekarnak országos arany minősítését és az igen rangos Arany Páva - díjat dokumentáló okleveleket mutatta be Mélykútiné Németh Kornélia a jelenlévőknek. Az együttes vezetője bejelentett egy hasonlóan örömteli, de még nagyon friss hírt is, miszerint vezetőségi tagnak választották a Vass Lajos Országos Népzenei Szövetségbe. Kornélia egyúttal a klubvezetők segítségét kérte az ifjúsági ház történetéből írandó szakdolgozatához.

A Szentesi Fotókör harminc éves fennállását igyekszik méltóképpen megünnepelni szeptemberben egy kiállítással, valamint egy album megjelentetésével, de tavasszal Strasbourgban is bemutatkoznak.

A kertbarátok körének elnöke, dr. Horváth György az alkalmat megragadva kifejtette, hogy évről-évre kevés új arcot lát a szakkörökben, s igazi kihívásnak tartja az emberek megszólítását. Amikor elmondta, hogy ők aktívan részt vesznek a lecsófőző - versenyen, Kruzslicz Pál és a fúvószenekar nevében Mihály Béla is rögtön jelezte indulási szándékát a lecsófesztiválon. A Tájak, korok, múzeumok elnevezésű egyesület vezetője, Lantos Imre is jelen volt, s többek között arról beszélt, hogy tervezik egy térképeket, címjegyzéket tartalmazó adatbázis létrehozását. Az egyesületben egyébként óvodások éppúgy megtalálhatók a tagok között, mint a nyugdíjasok. Azt is említette Lantos Imre, hogy igen jó a kapcsolatuk a társcsoportokkal, de ezt másoktól is hallhattuk.

Általánosságban stabilizálódott a csoportok száma, valamint a létszámuk, de néhányuknál felmerültek problémák is. A mozgáskorlátozottak csoportjában még kevesen élnek az akadálymentesítési támogatással. Ugyanakkor kampányuknak köszönhetően a tagok száma már eléri a százötvenet az egyesületben, mondta elnökük, Lehoczki Józsefné. A nagyobb nyilvánosságra szüksége lehet például a jógaklubnak is, mert most még kevesen tartják fontosnak az egészségmegőrzésnek eme formáját. A harminchét évre visszatekintő nyugdíjasklub tagjai sajnálatos módon egyre fogyatkoznak, újabbak viszont nemigen jönnek.

Felmerült az értekezleten, hogy olykor egymásra szervezik a városi programokat, melyre Kruzslicz Pál úgy reagált, hogy igyekeznek megállapodni a társszervezetekkel, de vannak "önjáró" emberek és egyesületek. A Művelődési Központ szeretné tovább erősíteni az együttműködést szakköreivel, bővíteni is azok számát, s - az év második felében várható anyagi megszorítások ellenére - az igazgató biztosított mindenkit támogatásáról. A művészeti szakkörök ismét pályázhatnak a Nemzeti Kulturális Alapprogram keretében.

Ezúton köszöntek el munkatársuktól, Szvetnyik Józseftől, akinek huszonöt éves munkáját az asztalnál helyet foglaló szakkörvezetők is elérzékenyülve méltatták.

Darók József


<<< Vissza